Disse har fått tilskudd til friluftsaktiviteter og til tiltak i sikrede friluftsområder i Akershus

På vegne av Miljødirektoratet fordeler Akershus fylkeskommune 3 754 000 kroner til 28 tiltak innen friluftsaktiviteter, og 13 tiltak i sikrede friluftsområder i Akershus.

mann på tur i skog - Klikk for stort bilde Ola Rønne

– Formålet med å fordele tilskudd til friluftsaktiviteter i Akershus, er å medvirke til økt deltakelse i helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig friluftsliv for alle grupper i befolkningen, sier Ole-Jacob Johansen, fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet.

28 tiltak innen friluftsaktiviteter får støtte

Etter en gjennomgang er det totalt fordelt 2 354 000 kroner til 28 tiltak i innen friluftsaktiviteter i Akershus. Det kom inn 38 søknader innen fristens utløp 1. desember 2023.

Det gis primært støtte til friluftsaktivitet som organiserte turer, friluftslivsleirer, praktiske kurs og annen opplæring i friluftsliv.

Frivillige organisasjoner som er registret i Enhetsregisteret (Brønnøysundregistrene) og interkommunale friluftsråd, som arbeider med å gjennomføre og stimulere til friluftslivsaktivitet, har kunnet søke om tilskudd.

Det prioriteres tiltak som: 

  • er lite ressurskrevende og lett tilgjengelige,
  • blir gjennomført i nærmiljøet med særlig vekt på byer og tettsteder,
  • bidrar til økt deltakelse over tid,
  • rettes mot barn, unge og barnefamilier,
  • rettes mot personer med nedsatt funksjonsevne,
  • rettes mot personer som er lite fysisk aktive,
  • inkluderer en plan for markedsføring av tiltaket overfor aktuelle målgrupper, og 
  • fører til økt deltakelse i friluftsliv blant personer med innvandrerbakgrunn, herunder friluftslivstiltak som fører til økt integrering av personer med innvandrerbakgrunn i befolkningen ellers.

13 tiltak i statlige sikrede friluftsområder får støtte

I Akershus er det ca. 160 statlig sikrede friluftslivsområder. Oversikt over områdene finnes i naturbase.no.

– Ved å tildele midler, stimulerer vi til at områdene gjøres attraktive for å drive friluftsliv, og samtidig tilgjengeliggjøres for allmennheten, sier Johansen.

Det er totalt fordelt 1 400 000 kroner til 13 tiltak i statlige sikrede områder som skal gjøres attraktive for å drive friluftsliv og samtidig tilgjengelige for allmennheten. Innen fristens utløp 1. desember 2023, kom det inn 13 søknader fra to kommuner og fra Oslofjordens Friluftsråd. 

Det er høyt prioritert å bidra til at viktige funksjoner i områdene er universelt utformet. Samtidig skal hensynet til enkel og naturvennlig tilrettelegging ivaretas. Tilskudd kan bare gis der tiltaket er i tråd med gjeldende og godkjent forvaltningsplan for det statlig sikrede friluftslivsområdet, og fylkeskommunen kan stille vilkår for gjennomføring av tiltaket.

Forvaltningsplaner ligger til grunn for søknadene

Lillestrøm kommunes forvaltningsplaner for sine syv statlige sikrede friluftsområder viser både eksisterende tiltak i friluftsområdene og mulige tiltak for å utvikle og tilrettelegge friluftsområdene. Dette sikrer at flere både kan og ønsker å ta disse i bruk. Det er disse fremtidige tiltakene i forvaltningsplanen som det er mulig å søke midler til, og som nå gjør at Lillestrøm kommune får baderamper, rastebenker og nye skilt i sine friluftsområder. 

I Aurskog-Høland får de nå støtte til en paviljong i Bjørkelangen stasjonspark, et område som knytter sammen friluftsliv, kunst og kultur, og har da fått støtte til alle tiltakene de har søkt om.

Det gis tilskudd til tilrettelegging som har til formål:

  1. ) å minske de fysiske hindringene for friluftsliv og legge til rette for økt friluftslivsaktivitet for alle,
  2. ) å ivareta opplevelseskvalitetene i området og legge til rette for gode naturopplevelser, og
  3. ) å hindre at friluftsliv fører til unødige naturinngrep, slitasje og forstyrring på plante- og dyreliv, og ødelegging av kulturminner og kulturmiljø.

Tilskuddsordningen prioriterer friluftsområder som:

  1. ) ligger i og ved byer og tettsteder,
  2. ) blir eller har potensial for å bli mye brukt,
  3. ) ligger i områder med lite tilgjengelig strandsone og stort press på arealene, og 
  4. ) ligger i tilknytning til innlandsvassdrag.

Kommuner og interkommunale friluftsråd har kunnet søke om midler via tilskuddsordningen. Midlene skal fordeles i tråd med forskrift om tilskudd til tiltak i statlig sikrede friluftslivsområder.