Stolt fylkesråd møter elever ved Stabekk videregående skole. På bildet (fra oppe til venstre): Peter Jilenkov, Helle Lunde, Vebjørn Söder, Nicolas Soriano Johnsen, Maja Wigernes, Kaja Johnsen, fylkesråd Lise Hagen Rebbestad og Kriki De Smet
Jonas Økland
330 elever fra hele Norge deltok i NM, men totalt har så mange som 14 000 elever fra hele Norge etablert og drevet en ungdomsbedrift i år. Elevene fra Stabekk videregående skole har altså hevdet seg i konkurranse med alle disse elevene, og skolen er naturligvis veldig stolt av prestasjonene.
– Stabekk videregående skole er svært stolt av hva disse elevene har fått til, både i konkurransen og som ungdomsbedrift. SeaDust har tatt et miljøproblem og omdannet det til en bærekraftig forretningsidé, og det er en stor bragd, sier skolens rektor Katrine Enghaug.
Fra skadedyr til ressurs
Stillehavsøstersen, som fortrenger hjemlige arter, har lenge vært sett på som et problem i Oslofjorden. Men SeaDust UB har sett muligheter der andre ser utfordringer. Ved å plukke og knuse østersen, skaper de et produkt som ikke bare hjelper klatrere med å oppnå bedre grep, men som også bidrar til å rense fjorden for en invaderende art.
I motsetning til tradisjonell klatrekalk, som ofte utvinnes fra gruver i Kina, tilbyr SeaDust UB et lokalt og bærekraftig alternativ. Med fokus på miljøbevisste klatrere som målgruppe, har bedriften allerede begynt å selge sitt produkt på nett, samt i lokale klatresentre og sportsbutikker.
Følgende priser gikk til SeaDust UB:
1. plass i kategori: Beste yrkesfaglige bedrift
2. plass i kategori: Beste innovative vare/tjeneste
2. plass i kategori: Bærekraftprisen
2. plass i kategori: Beste bærekraftige stand
3. plass i kategori: Best i business
3. plass i kategori: Jord-fjord-bord prisen
Eksemplarisk
Fylkesråd Lise Hagen Rebbestad møter elever ved Stabekk videregående skole
Jonas Økland
– SeaDust er et godt eksempel på hva man kan få til, om man har en god idé og pågangsmot. Ungt Entreprenørskap jobber for å utvikle unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv, og gir dem en arena for konkurranse og utfoldelse.
– Så gratulerer så mye til SeaDust for prestasjonene i år – jeg er dypt imponert. Men gratulerer også til alle andre elevbedrifter i Akershus som har gjort det godt i år, sier fylkesråd for opplæring og kompetanse, Lise Hagen Rebbestad (H).
Veien videre
Alle ungdomsbedrifter skal avvikles etter endt skoleår, men SeaDust UB har ingen planer om å hvile på sine laurbær. De skal nå jobbe videre med å skalere opp produksjonen.
Les mer