Akershus - et foregangsfylke for kultur og frivillighet

-Alle skal ha tilgang på gode kulturopplevelser der de bor, sier fylkesrådsleder Anette Solli (H). Det nye fylkesrådet i Akershus satser på talentutvikling innen dans, film, musikk, teater og visuell kunst, og avsetter midler til en rekke tiltak for å styrke kulturfeltet.

Fire damer og en mann står på rad i en trapp - Klikk for stort bildeFra venstre: Anne Hilde Neset, direktør Henie Onstad , Therese Manus, Henie Onstad, fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet Ole Jacob Johansen, fylkesrådsleder Anette Solli og stabssjef Julie Finckenhagen Sandli. Akershus fylkeskommune

Onsdag besøkte fylkesrådsleder Anette Solli og fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet Ole Jacob Johansen Henie Onstad Kunstsenter, Nagelhus Schia Productions (NSP) og DanseFOT i Sandvika. 

Fire damer og to menn ser på en modell av et bygg. Modellen står i et glassmonter - Klikk for stort bildeFra venstre: Therese Manus, Henie Onstad, fylkesdirektør John Arve Eide, fylkesrådsleder Anette Solli, Anne Hilde Neset, direktør Henie Onstad, politisk rådgiver Maia Søe Paulsen og fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet Ole Jacob Johansen Akershus fylkeskommune

Fylkesrådet i Akershus setter nå av 2 millioner kroner til ombygging av Henie Onstad Kunstsenters «Sal Haaken», for å tilrettelegge for kunstopplevelser og ulike aktivitet for barn og unge. Det fylkeskommunale tilskudd kan få fart på den statlige støtten det er søkt om. UngKunst er blant aktørene som vil få stor glede av de nye lokalene. 

-Det er spennende at Sal Haaken skal fungere som et verksted der familier og yngre publikum kan lage kunst selv, fortsatte fylkesrådsleder Anette Solli. 

Få mulighet til å utvikle sine talenter

To mannlige dansere på scenen - Klikk for stort bildeDanserne Gigi Yang fra Hong Kong og Andreas Holme fra NSP. Akershus fylkeskommune

På besøk i lokalene til Nagelhus Schia Productions (NSP), ett av dansekompaniene i Norge med fast offentlig bevilgning, lokalisert i Sandvika fikk fylkesrådene presentert et utdrag av en tverrkulturell danseproduksjon med dansekompaniet Passoverdance fra Hong Kong. 

- Vi vil satse på talentutvikling der både profesjonelt og frivillig kulturliv har gode utviklingsmuligheter, sa fylkesrådsleder Anette Solli. 

Dansekompaniet Nagelhus Schia Productions (NSP) har allerede gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt, og har et stort fokus på talentutvikling, både gjennom NSP2, som er et kunstnerisk veilednings- og kompetanseutviklingsprogram for profesjonelle dansere, og i sitt samarbeid med DanseFOT.

- Fylkesrådet ønsker at flere skal få mulighet til å utvikle sitt unike talent. Derfor støtter vi nå blant annet DanseFOT og dansekompaniet Nagel Schia Productions i Sandvika med økte midler i budsjettet, sa Ole Jacob Johansen, fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet.

Fylkesrådet foreslår å styrke kompaniet med 1,5 millioner kroner i 2024.For kompaniet vil det kunne gi muligheter for økt produksjon, publikumsutvikling samt fortsette arbeidet med talentutvikling.

Mediefabrikken for unge filmskapere 

Med støtte fra Viken Filmsenter AS hadde Mediefabrikken, fylkeskommunenes egne enhet, onsdag kveld visning av fem kortfilmer fra Regiprogrammet for unge kvinner på Vega scene i Oslo. Fylkesråden for kultur, tannhelse og frivillighet, Ole Jacob Johansen åpnet visningen: - Det er viktig å gi rom for nye stemmer og perspektiver i filmbransjen. Selv om jeg er ny på kortfilm-fronten, ser jeg verdien av dette formatet for unge filmskapere, som trenger å øve seg på å lage film, og jeg er takknemlig for at vi har arenaer slik som Mediefabrikken skaper.

Fakta:

Nagelhus Schia Productions

Nagelhus Schia Productions er Norges tredje nasjonale dansekompani med fast offentlig bevilgning. Initiativtaker og kunstnerisk leder Guro Nagelhus Schia og assisterende kunstnerisk leder Vebjørn Sundby har lang fartstid og høy profil på samtidsdansscenen i Norge og internasjonalt. I tillegg til å produsere og promotere danseproduksjoner av høyeste kvalitet, er en prioritert oppgave for kompaniet å engasjere nyutdannede dansere og støtte talentutvikling på høyeste profesjonelle nivå. 

Kompaniet er støttet av Viken fylkeskommune, Talent Norge, Sparebankstiftelsen og Bærum kommune, og holder til daglig til i Studio NSP i Sandvika. 

DanseFOT

DanseFOTer et unikt og veletablert talentutviklingsprogram for unge dansere. Tiltaket er en del av Viken fylkeskommunes satsing på talentutvikling og er et samarbeid med Bærum kommune. 

DanseFOT er i hovedsak et tilbud for ungdomsskoleelever, der man samler de beste og gir undervisning på fordypningsnivå. DanseFOT har også et forsterket tilbud i den videregående skole og arrangerer kompetansehevende kurs for pedagoger i regionen. 

Det unike med DanseFOT er koblingen med det profesjonelle dansemiljøet. Samarbeidet med Nagelhus Schia Productions gir talentene viktige forbilder og gode kunstneriske utviklingsmuligheter. 

Henie Onstad Kunstsenter

Henie Onstad Kunstsenter er en ledende arena for nasjonal og internasjonal kunst med et skiftende utstillingsprogram og en samling som består av mer enn 8000 verk. Henie Onstad Kunstsenter åpnet dørene for første gang i 1968 og ligger vakkert til på Høvikodden, omkranset av fjorden, strender og en stor skulpturpark. Museet har alltid vært en viktig støttespiller for produksjon av kunst og nye uttrykk og du kan oppleve, foto, avantgarde, modernisme, samtid og musikk på et sted som setter kunsten i sentrum. 

UngKunst

UngKunster et fordypnings- og talentutviklingsprogram innen visuelle kunstfag, forankret i Kulturskolen. 

UngKunst skal legge til rette for at elever med interesse for det kan få et fordypningstilbud i det visuelle kunstfaget, som gir økt inspirasjon og engasjement for alle elever som ønsker å delta. UngKunst skal bidra til å løfte det visuelle kunstfaget i regionen. Lærerne i de visuelle kunstfagene i kulturskolene skal også styrkes gjennom faglig utbytte av prosjektet. 

UngKunst er et samarbeid mellom Viken fylkeskommune, kulturskolene i Follo-kommunene samt Asker og Bærum. Prosjektet driftes av Ås kommune. UngKunst støttes av Viken fylkeskommune og Sparebankstiftelsen DNB. 

Mediefabrikken

Mediefabrikken gir hjelp til å utvikle prosjekter, og utvikle filmskapere. De tilbyr veiledning, gratis produksjonsutstyr, produksjonsstipend og utviklingsprogrammer. Mediefabrikken er en enhet i avdeling for kunst og kultur i fylkeskommunen.