Kunst i offentlig rom

Akershus fylkeskommune er en betydelig oppdragsgiver for kunst i offentlig rom (utsmykking). 

Akershus fylkeskommune har ansvar for oppfølging og videreutvikling av egne kunstprosjekter. Med det følger også ansvar for forvaltning og formidling av egen kunstsamling. Som regional aktør fungerer fylkeskommunen blant annet som rådgiver for kommunene innen fagfeltet, og samarbeider bredt med andre aktører. 

I nye byggeprosjekter setter vi av mellom 1 og 1,5 % av byggekostnadene til kunst. Kunstordningen gjør profesjonell kunst av høy kvalitet tilgjengelig for alle i det offentlige rom, særlig i videregående skoler og på kollektivknutepunkter.  

Vi publiserer utlysninger og oppdrag for kunstnere og kunstkonsulenter. Profesjonelle kunstnere uten tidligere erfaring fra kunst i offentlig rom oppfordres til å søke.  

Retningslinjer for kunstordning og innkjøp av kunst

Akershus fylkeskommunes kunstsamling

Fylkeskommunen eier og forvalter en kunstsamling på om lag 2600 verk. Disse er tilgjengelig i fylkeskommunens eiendommer, som videregående skoler, tannklinikker, administrasjonsbygg og andre fylkeskommunale bygg. Kunstsamlingen inneholder et bredt spekter av kunstneriske uttrykksformer og teknikker, fra grafikk, tegning, maleri, skulpturer, tekstil- og materialarbeider, til større installasjoner, video- og lydkunst. 

Kunstverkene som vises på nettsiden er beskyttet av opphavsrett og er gjengitt etter avtale med BONO (Billedkunst Opphavsrett i Norge). Verk kan ikke gjengis uten hjemmel i lov eller tillatelse fra rettighetshaver/BONO.

Ønsker du å bruke bilder av kunstverk? Kontakt BONO for å få tillatelse til bruk - www.bono.no

Retningslinjer for kunstforvaltning

Akershus fylkeskommunes kunstsamling er registrert i et eget kunstregister. Fylkeskommunen har ansvar for å ivareta, formidle og tilgjengeliggjøre egen kunstsamling.

Vi gjennomfører jevnlig forvaltningsprosjekter av ulik størrelse etter kunstfaglige vurderinger, som nye rammer, omplasseringer, reparasjoner og konservering. Les mer i Retningslinjer for kunstforvaltning i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune har som mål å tilgjengeliggjøre og formidle kunstsamlingen på en bedre måte, slik at flere kan oppleve kunsten. Dette arbeidet er i prosess.

Alle kunstverk er beskyttet av åndsverkloven. I korte trekk betyr det at kunsten skal behandles respektfullt, holdes ved like, og at kunstners navn skal komme frem enten ved skilt eller ved tydelig signatur.