Ung medvirkning

Jobber du med unge i alderen 13-30 år? Du kan søke om tilskudd til prosjekter, og fylkeskommunen kan rådgi deg i hvordan du kan involvere unge.

Hva er ung medvirkning?

Ung medvirkning betyr å ha med unge. Det kan være fra å si sin mening til å la unge lede an. Ung medvirkning øker relevansen, engasjementet og eierskapet til kulturlivet for unge.

Søk tilskudd til ung medvirkning

Vi legger til grunn at ung medvirkning er nøkkelen til å utvikle et godt og relevant tilbud for en ung målgruppe. For å kunne søke på våre tilskudd må du derfor ha, eller ønske å få, et bevisst forhold til hvordan du arbeider med unge – fra deltakelse, via medvirkning, til ungdomsinitiert aktivitet. Søknader der unge involveres vil bli prioritert.

Søk om tilskudd til ung medvirkning

Medvirkningstermometeret 

For å sjekke hvor flinke dere er til å involvere unge i dag, kan dere sjekke medvirkningstermometeret. Prosjekter har ulik grad av medvirkning, og alle som har en ung målgruppe bør ha et bevisst forhold til det. Medvirkningstermometeret er et verktøy for aktører som ønsker å ha et bevisst forhold til ung medvirkning. 

Medvirkningstermometerets ni steg: 

  1. Unge blir ikke involvert.
  2. Manipulasjon: Unge brukes til å støtte saker de ikke har forståelse av eller mulighet til å påvirke.
  3. Dekor: Unge brukes til å «pryde» et arrangement eller prosjekt uten bestemmelsesrett.
  4. Symbolsk deltakelse: Unge får si sin mening, men har liten innflytelse på resultatet.
  5. Ung deltakelse: Unge blir godt informert og har mulighet til å gi tilbakemelding som har noe å si for fremtidig arbeid.
  6. Unge som rådgivende organ: Unge blir spurt om råd og ideer. I tillegg blir de godt informert om prosjektet.
  7. Unge i prosjektgruppa: Unge blir invitert inn i prosjektgruppa og er med på avgjørelsene.
  8. Unge initierer og leder: Unge planlegger og gjennomfører prosjektet på eget initiativ, men spør om veiledning og råd.
  9. Unge initierer og inviterer til samarbeid: Idéen og initiativet kommer fra unge. De inviterer til samarbeid for å gjennomføre prosjektet.

Slik kan du involvere unge mer

Trenger du råd og veiledning?

Ta gjerne kontakt med oss for en prat om ung medvirkning i ditt prosjekt!