Per Otto Hansen fra Foreningen Æresgjeld var en av talerne under en minnestund 17. mars 2025 ved retterstedet på Akershus festning.
Christian Hintze Holm / Akershus fylkeskommune
Flere enn hundre av de mange som ble henrettet under okkupasjonen er fremdeles ikke funnet – de har et ukjent gravsted. Foreningen Æresgjeld har i mange år gjort en omfattende innsats for å finne dem, og å fortelle deres historie og gi de pårørende et gravsted å gå til.
Arkeologisk bistand
Akershus fylkeskommune har siden 2013 bistått med arkeologisk kompetanse i dette arbeidet. Foreningen Æresgjeld gir uttrykk for at dette har vært verdifull bistand, ikke minst i forbindelse med de oppsiktsvekkende funnene av henrettede motstandsfolk i fjorden utenfor Nesodden.
- Vi vil fortsette å støtte opp under foreningens viktige arbeid, sier Christian Hintze Holm, leder for kulturminneavdelingen i Akershus fylkeskommune.
Les mer om det viktige funnet: Her ligg truleg leivningane etter sju nordmenn som blei avretta under krigen (nrk.no)
Fra pressekonferansen 17. mars, hvor funnet etter levningene ble gjort kjent. Fra venstre: Gunvald Øyna, nestleder i foreningen Æresgjeld (på talestolen), Cecilie Lilaas-Skari, politimester i Øst politidistrikt, Jon-Ivar Paulsen, styremedlem i foreningen Æresgjeld, Per-Otto Hansen, styreleder i foreningen Æresgjeld, og Reidun Aasheim, arkeolog i Akershus fylkeskommune.
Christian Hintze Holm / Akershus fylkeskommune
Tekst: Hanne Huseby