Kulturminner i kommunen (KIK)

Prosjektet Kulturminner i kommunen (KIK) skal sørge for et kunnskapsløft om kulturminneforvaltningen i kommunene.

Trehusbebyggelse som speiles i vannet - Klikk for stort bildeEidsvoll verk, PRIO Mildrid Melkild / Akershus fylkeskommune

Prosjektet har vært et av kulturminneforvaltningens store satsingsområder siden 2013. Fylkeskommunen har tatt et tydelig grep rundt KIK-satsningen for å få gjenværende kommuner i mål med sine kulturmiljøplaner, samt styrke veiledningen til kommunene for å sikre et kompetanseløft.

Kursrekke for kommunalt ansatte

Fylkeskommunen holder digitale kurs om kulturminneforvaltning i kommunen.

Kursene går torsdager kl. 12.00–13.00, annenhver uke, våren 2024. 

Les mer om kursrekken og meld deg på her

Mål og strategier

KIK-satsningen er et samarbeidsprosjekt mellom Akershus, Buskerud og Østfold fylkeskommuner. Satsningen ble politisk vedtatt i 2022 med følgende mål og strategier:

Mål

Alle kommuner skal ha tilstrekkelig kunnskap og kompetanse for å ivareta egen kulturarv og bruke den som ressurs for økonomisk, kulturell og miljømessig verdiskaping.

Strategier

  1. Styrke kompetansen om kulturminner og kulturmiljøer i kommunen
  2. Tydeliggjøre rolle- og ansvarsforståelsen mellom kommunen og fylkeskommunen
  3. Fremheve kulturminner som en ressurs for verdiskapning og bærekraftig utvikling

Kommunen som kulturminneforvalter

Kommunene er en hovedaktør i forvaltningen av kulturhistoriske verdier og kan bruke disse til å utvikle attraktive og verdiskapende lokalsamfunn. Kommunene har et stort lokalt handlingsrom, både som forvaltningsmyndighet for lokalt viktige kulturminner og som planmyndighet etter plan- og bygningsloven. Plan- og bygningsloven er kommunenes hovedverktøy for å ivareta kulturminner.

Kommunale kulturmiljøplaner

Målet er at alle kommuner skal ha en kulturmiljøplan som fungerer som et verktøy for den lokale kulturminneforvaltningen. Kulturmiljøplanen skal hindre tap av kulturminner og sikre at kulturarven brukes som en ressurs i samfunnsutviklingen.

Kommunene definerer selv hvilke kulturminner som er verneverdige og som skal inngå i deres kulturmiljøplan. En kulturmiljøplan gir et godt kunnskapsgrunnlag for plan- og byggesaksbehandlingen i den enkelte kommune. Kulturmiljøplanen kan også være et viktig grunnlag for utviklingen av næring og reiseliv i kommunen. 

Søk tilskudd til kulturmiljøplaner her

Kulturmiljøplaner i Akershus

Kontaktpersoner

Tora Flovik Aune, prosjektleder KIK

Anette Nymann Lindhom, KIK-kontakt Akershus