Disse får støtte til næringsutvikling i landbruket i Oslo og Akershus

– Det har vært hard konkurranse, og i år har det vært en overvekt av prosjekter som handler om mer lokalmat og ny agronomi for en renere Oslofjord, sier fylkesråd Ida Lindtveit Røse (KrF). 

Matbord - Klikk for stort bildeIllustrasjonsbilde Kari Rime Engmark, Akershus fylkeskommune

Den tildelte støtten fra Akershus fylkeskommune er med på å finansiere prosjekter som skal bidra til verdiskaping i landbruket. Særlig er det tydelig engasjement i Oslo og Akershus for økt produksjon og omsetning av lokalmat. Det er også en rekke prosjekter knyttet til det tradisjonelle landbruket, og gjennomgående her er at næringsutviklingen skal ha en positiv miljøeffekt.

Flesteparten av søknadene kommer fra organisasjoner og nettverk, hvor kommuner og andre aktører ofte er viktige samarbeidspartnere.

Akershus fylkeskommune har fått en ramme på 2 050 000 kroner fra Landbruksdirektoratet til tiltak innen regional næringsutvikling, rekruttering og kompetanseheving i landbruket i Oslo og Akershus. I tillegg til årets tildelte ramme har fylkeskommunen disponert ubrukte midler fra forrige søknadsomgang. Totalt er det innvilget 2 229 525 kroner til prosjekter for næringsutvikling i landbruket i Oslo og Akershus i år.

I år er ordningen styrket med 61 millioner kroner nasjonalt, noe som skal bidra til økt omsetning av lokalmat og utvikling av sterke mat- og reiselivsregioner. Dette omfatter blant annet støtte til etablering og utvikling av regionale matfestivaler og nye omsetningskanaler.

Innen søknadsfristen 1. mars mottok Akershus fylkeskommune 30 søknader, for totalt 6 642 593 millioner kroner i søknadsbeløp. 12 av søknadene er innvilget støtte, og alle vedtaksbrevene er sendt ut.

Seks av prosjektene retter seg spesielt mot lokalmat, med tiltak som nettverksbygging, synliggjøring av produsenter, forbedret distribusjon og styrking av matfestivaler. Disse prosjektene bidrar til økt matberedskap, bedre tilgang til kortreist mat i offentlige institusjoner og gjør lokale mat- og drikkeopplevelser mer tilgjengelige for forbrukerne.

Fem prosjekter har bærekraftig næringsutvikling som hovedfokus. Disse handler om ny agronomi for redusert avrenning og til reduserte kostnader, om optimal gjødsling og bedre jordhelse. I tillegg er det innvilget støtte til et kompetanseprogram for landbruksgründere. Programmet skal være tilgjengelig for bønder i hele Akershus. 

Prosjekter som får tilskudd i 2025

Prosjekter som får tilskudd i 2025
Prosjekt Søker Innvilget sum (kr) Beskrivelse
Økouka Oslo/Akershus 2025 Økologisk Oslo/Akershus 150 000 ØKOUKA er en feiring av norsk økologisk og biodynamisk mat og landbruk som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon.  ØKOUKA viser fram mangfoldet av landbruks- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag. ØKOUKA blir arrangert stadig flere steder i landet, og samler i tillegg en lang rekke organisasjoner. ØKOUKA skal sette matkultur og matglede på agendaen i hele Norge.
Beste praksis for kortreist mathandel i offentlig sektor Bærum Kommune 300 000 Kortreist mat i Osloregionen er et hovedprosjekt med mål om å øke andelen kortreist mat i det offentlige i kommunene Drammen, Lier, Asker og Bærum. Gjennom en pilot i Bærum og Lier utvikles beste praksis for direktehandel mellom offentlige virksomheter og produsenter. Den beste praksisen inneholder løsninger for bestilling, betaling, distribusjon, kommunikasjon, samt kompetanseheving og forankring hos produsenter og i kommunene.
Gründer på gården Det Kongelige Selskap For Norges Vel 617 000 Med bakgrunn i målet om å øke matberedskap, styrke tilfanget av lokal mat og drikke samt forankring i nasjonale og regionale planer,  tilbys et kompetanseprogram for bønder som vurderer å starte med tilleggsnæring eller produsenter som allerede er i etablert men som ønsker en profesjonalisering. I tillegg skapes en bred faglig nettverksmøteplass med spesiell fokus på forretningsutvikling for aktører i verdikjeden fra jord til bord.
Sunne bier Bærum Birøkterlag 19 000 Bærum Birøkterlag arrangerer kurs i dronningavl, dronningfornyelse og avleggerproduksjon for å styrke birøkternes kompetanse og sikre sunne bifolk. Prosjektet vil bidra til økt lokal honningproduksjon og bærekraftig birøkt gjennom tilgang til kvalitetsdronninger og godt avlsmateriale.
Kompetanseheving og forsøk med bladsaftanalyser og bladgjødsling i korn Norges Vel 240 000 Forsøk viser at bladgjødsling kan være en effektiv måte å gi planten de næringsstoffene den trenger og at gjødsling med mikronæringsstoffer kan redusere behov for makronæringsstoffer og bedre plantehelse og avlinger. Bladsaftanalyser er det mest presise metoden for å avdekke mangler, og kan brukes til å skreddersy bladgjødselblandinger for optimal næringstilførsel. I dette prosjektet vil økes norsk kompetanse på bruk av bladsaftanalyser og bladgjødsling, og gjennomføre forsøk med bladgjødsling
Kompost - næringsinnhold og mikroliv Norsk Landbruksrådgiving SA - region Østlandet 89 400 Hovedfokuset i dette prosjektet er å lære mer om hva som skjer med næringsinnhold og mikroliv når man komposterer talle (fast husdyrgjødsel med strø). I tillegg heves gårdbrukernes kompetanse om kompost ved å formidle om kompost på arrangementer og i erfaringsgrupper, samt skriftlig i form av en artikkel om resultatene fra prosjektet. Dette vil kunne bidra til å oppnå det overordnede målet, som er forbedret utnyttelse av talle, både for best mulig effekt for plantevekst og jordhelse.
Synliggjøring og styrking av produsenter og gårdsutslag i Oslo og Akershus Hanen 200 000 Prosjektet ønsker å løfte fram og synliggjøre både lokal mat- og drikkeprodusenter og deres gårdsutsalg i Oslo og Akershus. Dette for å styrke kjennskapen til og bruken av dem hos forbrukerne i hele regionen. Dette vil bidra økt lønnsomhet hos eksisterende aktører og dermed kunne inspirerende primær produsenter og andre til å vurdere mulighet for en lignende drift, helt eller delvis.
Plogfri potetdyrkning og etablering av fangvekster etter potet Norsk Landbruksrådgiving SA - region Østlandet 75 750 Prosjektet vil undersøke om plogfri jordarbeiding til potet kan gi like god avling og kvalitet som med tradisjonell jordarbeiding med pløying. Det vil også øke kunnskapen om etablering av fangvekster etter innhøsting av potet, og kunne øke interessen for tiltaket blant gårdbrukere. Tradisjonell jordarbeiding til potet er både tidkrevende og medfører et relativt stort forbruk av drivstoff. Der det lykkes med redusert jordarbeiding, vil det gi redusert klimabelastning i potetproduksjonen og følge opp miljøtiltak for mindre avrenning til vassdrag og Oslofjorden.
Regenerativ Romeriksregion 2025-2026 Sunn Jord AS 292 000 Prosjektet vil (1) videreutvikle regenerativ jordbruk på Hvam Vg (2025-26), (2) utvikle regenerativt fagnettverk av gårder i Romeriksregionen (3) videreutvikle tverrfaglig undervisning i naturbruk/naturfag innen jordhelse og regenerativt jordbruk (4) invitere i samarbeid med Nes en serie markdager ved Hvam vgs i regenerativt jordbruk for bønder og landbruksforvaltning (5) utvikle et samarbeid mellom Hvam og Horgen gård og (6) kurse ansatte ved Hvam vg og bønder i bladsaftanalyser.
Matnettverk Osloregionen Slow Food Oslo 75 000 Prosjektet ønsker å samle en bredde aktører fra landbruks- og matsektoren med nettverksmøter og fagsamlinger i løpet av 2025. Nettverket har som mål å skape synergier og finne løsninger for å styrke produksjonen og markedet for økologisk og lokalprodusert mat i osloregionen. Nettverkssamlingene bygger videre på arbeidet med Matrådet Osloregionen som har vist at det er sterkt behov for å jobbe på tvers av sektoren og stryke nettverket mellom landbruket, distribusjon og marked.
Jordarbeiding til vårbygg i siltjord Norsk Landbruksrådgiving SA - region Østlandet 96 375 Dette prosjektet kartlegger   og formidler hvordan jordarbeiding og såteknikk påvirker resultatet i siltjord. Landbruket er inne i en omstilling som innebærer mindre tradisjonell jordarbeiding og mer redusert jordarbeiding og direktesåing. Dette krever ny kunnskap for bøndene i fylket. Forsøk med direktesåing har vist gode resultater, men det er få av de som er gjennomført på siltjord i Akershus. Siltjorda skiller seg fra andre jordarter og derfor er det et behov å lære mer om dette.
Bondens bord i Oslofjorden - vest Bærum kommune, avdeling park, landbruk, natur og kulturvern 75 000 Prosjektet Smak og opplevelse av Oslofjorden - vest, støttet av Viken fylkeskommune for årene 2023-25, gir inspirasjon til oppfølging. Gårdssammenslutningen Ren Smak har deltatt i prosjektet og satsingen skal gi synliggjøring av gårder med lokalmat og gårdsopplevelser i regionen Asker, Bærum, Drammen og Lier på nettsidene og kartet til Norske Gårder. Prosjektet har fått støtte til å utvikle besøksruter for sykkel, bil og MC
SUM 2 229 525

Les mer