Økouka Oslo/Akershus 2025
|
Økologisk Oslo/Akershus
|
150 000
|
ØKOUKA er en feiring av norsk
økologisk og biodynamisk mat og landbruk som formidler både råvarer, kunnskap
og inspirasjon. ØKOUKA viser fram mangfoldet av landbruks- og
matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag. ØKOUKA blir arrangert
stadig flere steder i landet, og samler i tillegg en lang rekke
organisasjoner. ØKOUKA skal sette matkultur og matglede på agendaen i hele
Norge.
|
Beste praksis for kortreist mathandel i
offentlig sektor
|
Bærum
Kommune
|
300 000
|
Kortreist mat i Osloregionen er et hovedprosjekt med mål om å øke
andelen kortreist mat i det offentlige i kommunene Drammen, Lier, Asker og
Bærum. Gjennom en pilot i Bærum og Lier utvikles beste praksis for
direktehandel mellom offentlige virksomheter og produsenter. Den beste
praksisen inneholder løsninger for bestilling, betaling, distribusjon,
kommunikasjon, samt kompetanseheving og forankring hos produsenter og i
kommunene.
|
Gründer
på gården
|
Det Kongelige Selskap For Norges
Vel
|
617 000
|
Med bakgrunn i målet om å øke
matberedskap, styrke tilfanget av lokal mat og drikke samt forankring i
nasjonale og regionale planer, tilbys et kompetanseprogram for bønder
som vurderer å starte med tilleggsnæring eller produsenter som allerede er i
etablert men som ønsker en profesjonalisering. I tillegg skapes en bred
faglig nettverksmøteplass med spesiell fokus på forretningsutvikling for
aktører i verdikjeden fra jord til bord.
|
Sunne bier
|
Bærum Birøkterlag
|
19 000
|
Bærum Birøkterlag arrangerer kurs i dronningavl, dronningfornyelse og
avleggerproduksjon for å styrke birøkternes kompetanse og sikre sunne bifolk.
Prosjektet vil bidra til økt lokal honningproduksjon og bærekraftig birøkt
gjennom tilgang til kvalitetsdronninger og godt avlsmateriale.
|
Kompetanseheving
og forsøk med bladsaftanalyser og bladgjødsling i korn
|
Norges Vel
|
240 000
|
Forsøk viser at bladgjødsling
kan være en effektiv måte å gi planten de næringsstoffene den trenger og at
gjødsling med mikronæringsstoffer kan redusere behov for makronæringsstoffer
og bedre plantehelse og avlinger. Bladsaftanalyser er det mest presise metoden
for å avdekke mangler, og kan brukes til å skreddersy bladgjødselblandinger
for optimal næringstilførsel. I dette prosjektet vil økes norsk kompetanse på
bruk av bladsaftanalyser og bladgjødsling, og gjennomføre forsøk med
bladgjødsling
|
Kompost - næringsinnhold og mikroliv
|
Norsk
Landbruksrådgiving SA - region Østlandet
|
89 400
|
Hovedfokuset i dette prosjektet er å lære mer om hva som skjer med
næringsinnhold og mikroliv når man komposterer talle (fast husdyrgjødsel med
strø). I tillegg heves gårdbrukernes
kompetanse om kompost ved å formidle om kompost på arrangementer og i
erfaringsgrupper, samt skriftlig i form av en artikkel om resultatene fra
prosjektet. Dette
vil kunne bidra til å oppnå det overordnede målet, som er forbedret
utnyttelse av talle, både for best mulig effekt for plantevekst og jordhelse.
|
Synliggjøring
og styrking av produsenter og gårdsutslag i Oslo og Akershus
|
Hanen
|
200 000
|
Prosjektet ønsker å løfte
fram og synliggjøre både lokal mat- og drikkeprodusenter og deres gårdsutsalg
i Oslo og Akershus. Dette for å styrke kjennskapen til og bruken av dem hos
forbrukerne i hele regionen. Dette vil bidra økt lønnsomhet hos eksisterende
aktører og dermed kunne inspirerende primær produsenter og andre til å
vurdere mulighet for en lignende drift, helt eller delvis.
|
Plogfri potetdyrkning og etablering av
fangvekster etter potet
|
Norsk
Landbruksrådgiving SA - region Østlandet
|
75 750
|
Prosjektet vil undersøke om plogfri jordarbeiding til potet kan gi like
god avling og kvalitet som med tradisjonell jordarbeiding med pløying. Det
vil også øke kunnskapen om etablering av fangvekster etter innhøsting av
potet, og kunne øke interessen for tiltaket blant gårdbrukere. Tradisjonell jordarbeiding til
potet er både tidkrevende og medfører et relativt stort forbruk av drivstoff.
Der det lykkes med redusert jordarbeiding, vil det gi redusert
klimabelastning i potetproduksjonen og følge opp miljøtiltak for mindre
avrenning til vassdrag og Oslofjorden.
|
Regenerativ
Romeriksregion 2025-2026
|
Sunn Jord AS
|
292 000
|
Prosjektet vil (1)
videreutvikle regenerativ jordbruk på Hvam Vg (2025-26), (2) utvikle
regenerativt fagnettverk av gårder i Romeriksregionen (3) videreutvikle
tverrfaglig undervisning i naturbruk/naturfag innen jordhelse og regenerativt
jordbruk (4) invitere i samarbeid med Nes en serie markdager ved Hvam vgs i
regenerativt jordbruk for bønder og landbruksforvaltning (5) utvikle et
samarbeid mellom Hvam og Horgen gård og (6) kurse ansatte ved Hvam vg og
bønder i bladsaftanalyser.
|
Matnettverk
Osloregionen
|
Slow Food Oslo
|
75 000
|
Prosjektet ønsker å samle
en bredde aktører fra landbruks- og matsektoren med nettverksmøter og
fagsamlinger i løpet av 2025. Nettverket har som mål å skape synergier og
finne løsninger for å styrke produksjonen og markedet for økologisk og
lokalprodusert mat i osloregionen. Nettverkssamlingene bygger videre på
arbeidet med Matrådet Osloregionen som har vist at det er sterkt behov for å
jobbe på tvers av sektoren og stryke nettverket mellom landbruket,
distribusjon og marked.
|
Jordarbeiding
til vårbygg i siltjord
|
Norsk Landbruksrådgiving SA -
region Østlandet
|
96 375
|
Dette prosjektet
kartlegger og formidler hvordan jordarbeiding og såteknikk
påvirker resultatet i siltjord. Landbruket er inne i en omstilling som
innebærer mindre tradisjonell jordarbeiding og mer redusert jordarbeiding og
direktesåing. Dette krever ny kunnskap for bøndene i fylket. Forsøk med
direktesåing har vist gode resultater, men det er få av de som er gjennomført
på siltjord i Akershus. Siltjorda skiller seg fra andre jordarter og derfor
er det et behov å lære mer om dette.
|
Bondens
bord i Oslofjorden - vest
|
Bærum kommune, avdeling park, landbruk, natur og kulturvern
|
75 000
|
Prosjektet Smak og
opplevelse av Oslofjorden - vest, støttet av Viken fylkeskommune for
årene 2023-25, gir inspirasjon til oppfølging. Gårdssammenslutningen Ren Smak
har deltatt i prosjektet og satsingen skal gi synliggjøring av gårder med lokalmat
og gårdsopplevelser i regionen Asker, Bærum, Drammen og Lier på nettsidene og
kartet til Norske Gårder. Prosjektet har fått støtte til å utvikle
besøksruter for sykkel, bil og MC
|
|
SUM
|
2 229 525
|
|