FORNØYDE: f.v. Juryleder og prisutdeler Ida Lindtveit Røse, fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse i Akershus fylkeskommune, Oskar, Jakob, Yasmin, Ulrik og Kristian i HandSome UB, Asker videregående skole.
Ungt Entreprenørskap
Årets fylkesmesterskap i Akershus fant sted på Nova Spektrum i Lillestrøm som er landets største entreprenørskapsfest for unge gründere.
– HandSome UB er en bruktklærbutikk for menn som ønsker billige og pene klær. De som lever inn klær får tilbake 60 prosent av det vi videreselger klærne for. Målgruppe: Menn mellom 20-50 år for å få inn klær og menn mellom 16-30 år for å selge klær, sier bedriftens daglige leder Oskar Johan Hov.
Juryleder, Ida Lindtveit Røse, fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse i Akershus fylkeskommune delte ut prisen for Beste Ungdomsbedrift og sier dette om vinneren:
– Førsteplassen i denne kategorien går til en som Ungdomsbedrift som scorer høyt på alle kriterier. De er gode til å reflektere rundt egen bedrift, og evner samtidig og ta til seg konstruktive tilbakemeldinger. De er et sammensveiset team og har gode salgsegenskaper. Salgsprosessen er godt i gang og vi gleder oss til å se fortsettelsen – og ungdomsbedriften er HandSome UB, Asker videregående skole.
Det ble kåret vinnere i hele 25 kategorier. HandSome UB fra Asker videregående skole går videre til Norgesmesterskapet 6. mai.
Rekordmange deltakere
1 600 elever fra videregående skoler og 2 200 fra ungdomsskolene i hele Akershus har drevet sine bedrifter dette skoleåret. I Fylkesmesterskapet deltok mange av dem, samt nær 190 jurymedlemmer fra regionens arbeids- og næringsliv, som gjennomførte tusenvis av intervjuer for å kåre vinnerne. I tillegg til vinneren av årets ungdomsbedrift får seks av ungdomsbedriftene dessuten hver sin gullbillett som sender dem videre til Norgesmesterskapet.
Trener ferdighetene arbeidslivet etterspør
Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet. Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og jobber sammen for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
– Bedriftsprogrammene er realistisk læring. Elevene praktiserer det de lærer, og skaper verdier gjennom å prøve og feile og selv finne løsninger på problemene og utfordringene de møter underveis. Jo mer elevene får bestemme selv, desto mer lærer de. Samtidig utvikler de kompetanse arbeidslivet etterspør. Slik skaper ungdommene en fremtid for seg selv sier Petter Skotland, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Akershus.
Skaper flere arbeidsplasser
Forskning viser at flere bedrifter startes av de som har drevet ungdomsbedrifter. Bedriftene som startes av disse, gir flere arbeidsplasser og er mer levedyktige.
- 20 prosent større sannsynlighet for etablering av egen bedrift i ung alder.
- 50 prosent større sannsynlighet for etablering i voksen alder (35 - 45 år).
- Bedriftene som startes av tidligere UB-elever er mer solide, har bedre utvikling, gir flere arbeidsplasser og har større inntekt i moms, skatt og avgift.
Kilde: Langtidsforskning 1990 – 2007 - 166.606 elever med ungdomsbedrift og 221 000 personer i kontrollgruppen. Kilde: Ungt Entreprenørskap.
En av hovedsamarbeidspartnerne
Akershus fylkeskommune er en av hovedsamarbeidspartnerne til Ungt Entreprenørskap Akershus.
– Vi ønsker flere unge skal starte bedrift. For å få dette til er vi avhengige av at de gjennom Ungt Entreprenørskap (UE) får kunnskapen de trenger og de riktige verktøyene for å lykkes. Ikke minst får de erfaring med at det faktisk er mulig, og kan prøve å feile fra ung alder. Elever og studenter som starter egen bedrift, får en svært verdifull erfaring og det øker lysten til å satse, derfor er det viktig for oss å støtte opp om arbeidet som UE gjør, sier Lise Hagen Rebbestad (H), fylkesråd for opplæring og kompetanse og Ida Lindtveit Røse (KrF), fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse i Akershus fylkeskommune.
I tillegg til fylkesrådene Ida Lindtveit Røse og Lise Hagen Rebbestad deltok fylkesråd for finans og organisasjon Tom Staahle (FrP), fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø Solveig Schytz (V), fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet Ole-Jacob Johansen (FrP) i juryer i ulike kategorier.
FORNØYDE: Vinner i kategorien Beste HR-bedrift er Inklufix UB, Ski videregående skole, f.v. Henrik, Torkel, Jerusha, Lara, Celine og Aylin og prisutdeler Lise Hagen Rebbestad, fylkesråd for opplæring og kompetanse i Akershus fylkeskommune.
Ungt Entreprenørskap
Fakta om Ungt Entreprenørskap
Innovatører trengs overalt! Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet. Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv, og vi jobber sammen for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. I Norge når vi årlig ca. 120.000 elever og studenter, vi samarbeider med 10.000 lærere og 15.000 frivillige fra arbeids- og næringsliv og 30 000 unge gründere. Les mer om Ungt Entreprenørskap.
Ungdomsbedrift er ett av programmene som Ungt Entreprenørskap tilbyr videregående skole. Elevene får erfaring med å etablere, drive og avvikle sine egne ungdomsbedrifter gjennom ett skoleår. Ungdomsbedrift drives kun innenfor skolen og i samarbeid med lærer. Elevene lærer skolefag gjennom praksis, og hver Ungdomsbedrift har gjerne en mentor fra lokalt arbeids- og næringsliv. Hvert år gjennomfører ca. 12.000 elever Ungdomsbedrift. Dette utgjør 20 % av alle elever i videregående opplæring. Les mer om Ungdomsbedrift.
Elevbedrift er et program for ungdomstrinnet hvor elevene utvikler samarbeidsevner, kreativitet og initiativ gjennom etablering og drift av en Elevbedrift. Lærerne kobler arbeidet opp mot læringsmålene i ett eller flere fag i tillegg til tverrfaglige temaer. "98% av elevbedriftslærere anbefaler Elevbedrift til andre lærere!" (Kilde UE: Lærerevaluering 2020) Les mer om Elevbedrift.