Strategien gir retning for det regionale arbeidet med næringsutvikling i landbruket, og skal synliggjøre landbrukets muligheter og bidrag til det samlede næringsutviklingsarbeidet i Oslo og Akershus.
Vibeke Glosli/VisitGreaterOslo
Det er partnerskapet for næringsutvikling i landbruket som har jobbet frem programmet. Det består av Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Akershus fylkeskommune, Oslo kommune, Innovasjon Norge, Akershus bondelag, Oslo og Akershus bonde- og småbrukarlag, Norskog, Viken Skog og Glommen og Mjøsen skogeierforening. Programmet skal gi retning for felles innsats for bærekraftig verdiskaping i jordbruk og skogbruk i årene som kommer.
- Landbruket er viktig
I Akershus er 15 prosent av det totalet arealet i dag landbruk, og 60 prosent skog. Oslo og Akershus står for 18 prosent av landbruksbasert verdiskaping i Norge, og landbruket utgjør dermed en betydelig del av økonomien i de to fylkene.
– Vi som bor her trenger maten, byggematerialene, kulturlandskapene, turområdene og alt det andre landbruket bidrar til. Nå og i framtida. Landbruket er viktig både for Akershus og for landet vårt, sier fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse, Ida Lindtveit Røse (KrF).
Fylkesråd for næring, Ida Lidtveit Røse, mener landbruksnæringen er viktig for Akershus. Her på besøk på Horgen gård i Nes, sammen med eier og gårdbruker Gudbrand Quale
Frank Tindvik
Akershus fylkeskommune er ansvarlig for å følge opp statlige oppgaver for næringsutvikling i landbruket. Én av oppgavene er å lede partnerskapet, og ta ansvar for Regionalt næringsprogram.
– Partnerskapet har jobbet fram et godt næringsprogram, som vil bidra til å sikre et helhetlig og målrettet arbeid med landbruksrelatert næringsutvikling de neste fire årene, sier fylkesråden.
Markedsorientering og innovasjon
Det regionale programmet følger opp nasjonal og regional politikk for næringsutvikling i landbruket, og skal bidra til at fylkene jobber for å realisere mål som er til beste for bonden, miljøet og samfunnet.
– Nå vektlegger vi i fylkeskommunen, og partnerskapet, bærekraftig verdiskaping. Vi tror landbruksnæringen i enda større grad må prioritere markedsorientering, og utnytte utviklingsmulighetene på områder som lokalmat, reiseliv og «urban dyrking», sier Lindtveit Røse.
Nyskapning og innovasjon, gjennom for eksempel teknologiutvikling og klimavennlig robotisering, vektlegges også i næringsprogrammet. Behovet for økt rekruttering fremheves også som et viktig tiltak.
– Det trengs flere hender og hoder i landbruket. Vi må finne flere virkemidler som gjør at flere unge ønsker å ta landbruksutdanning og etablere seg i landbruket, mener fylkesråden.
Les Regionalt næringsprogram for landbruket i Oslo og Akershus 2025–2028 (PDF, 4 MB)
Flere tilskuddsmuligheter
Fylkeskommunen har nylig fått tildelt ca. 2 millioner kroner fra Landbruks og matdepartementet som skal deles ut som tilskudd til næringen. Tilskuddsordningen heter «Tilskudd til næringsutvikling, kompetanseheving og rekruttering i landbruket», og skal stimulere til næringsutvikling, rekruttering og kompetanseheving i landbruket i Oslo og Akershus. Søknadsfristen er 1. mars. I Akershus fylkeskommune har også flere egne tilskuddsordninger for landbruksnæringen.
– Vi oppfordrer aktørene i landbruksnæringen om å sette seg inn i og søke på våre aktuelle tilskuddsordninger. Kanskje kan slike tilskudd være vekten på skålen som kan sette fart på nye forretningsideer, produkter og tjenester, sier Ida Lindtveit Røse.
Søk om tilskudd til næringsutvikling, kompetanseheving og rekruttering i landbruket