Fikk oppleve kollektivtransport fra rullestol

Ida Lindtveit Røse, fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse og Håkon Snortheim, fylkesråd for samferdsel, fikk testet ut hvordan det er å komme seg fram i kollektivtrafikken med rullestol.

2 fylkesråder sitter i rullestol - Klikk for stort bildeFra venstre: Ola Harald Svenning, Ekskurs AS, fylkesråd Ida Lindtveit Røse og fylkesråd Håkon Snortheim Jan Ivar Bøe, Akershus fylkeskommune

Mind the Gap ble arrangert i regi av Ruter 24. april. Det er en innsiktssamling om ulike barrierer som de reisende møter i kollektivtrafikken og i samfunnet generelt.  

– Vi har kommet langt i arbeidet med å tilpasse kollektivtilbudet for alle, men det er et godt stykke igjen, sier Håkon Snortheim (H), fylkesråd for samferdsel. 

Han peker på at mange tiltak og tilrettelegginger heller ikke er særlig kostbare.

Mange barrierer

15-20 prosent av innbyggerne har ulike typer bevegelsesnedsettelser, og enda flere opplever dette i perioder i livet. Et universelt utformet transportsystem er grunnleggende for at alle skal kunne delta på lik linje i samfunnet, for eksempel komme til og fra skolen, arbeid, kulturtilbud og fritidsaktiviteter. Transportmidler eller infrastruktur som ikke er universelt utformet skaper barrierer for den enkeltes reisemuligheter.

Fylkesråd Ida Lindtveit Røse sammen med en bruker - Klikk for stort bildeFylkesråd Ida Lindtveit Røse og Rina Wesenberg, én av funkiscoachene, tok toget fra Skøyen stasjon. Jan Ivar Bøe, Akershus fylkeksommune

– Vi må bygge ned disse hindringene som finnes over alt hvor vi beveger oss, også i kollektivtrafikken. Alle bør kunne sitte igjen med den samme opplevelsen etter en kollektivreise. Jeg fikk erfare det når jeg var med de som reiser kollektivt hver dag med rullestol. Og ikke minst når jeg selv skulle ta bussen i rullestol, selv om bussjåførene og konduktører på toget var veldig oppmerksomme og hjelpsomme, sier Ida Lindtveit Røse (KrF), fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse.

Jobber systematisk med forbedringer

Ruter jobber systematisk med å tilpasse kollektivtilbudet til alle reisende. 

– Vår ambisjon er at det skal bli den del av Ruters DNA å tenke på alle i alt vi gjør, fortalte Elisabeth Skarsbø Moen, direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon i Ruter AS.

Ola Harald Svenning og Ingvild Grimstad fra Ekskurs AS ledet seminaret. De hadde med seg funkiscoacher, som tok meg seg deltakerne på en rundtur i Oslo på buss, trikk og tog. De viste i praksis hvilke barrierer,  små og store, de møter hver dag når de tar kollektivtransport.

Universell utforming - Akershus fylkeskommune