Illustrasjonsfoto.
krisanapong detraphiphat / Getty Images
- Hvordan skal vi møte befolkningsveksten i hovedstadsregionen?
- Hvordan legger vi best til rette for nødvendig omstilling, kompetanse og næringsutvikling?
- Og hvordan skal vi reise i regionen i årene som kommer – samtidig som vi tar vare på naturen og reduserer klimagassutslippene?
Dette er store spørsmål som Oslo og Akershus må finne svar på sammen. To felles regionale planer skal hjelpe i riktig retning.
Areal og mobilitet
Samordnet areal- og transportplanlegging er avgjørende for å løse komplekse utfordringer knyttet til blant annet klimagassutslipp, tap av natur og matjord, næringsutvikling og mobilitet.
Gjeldende plan for areal- og transport i Oslo og Akershus er fra 2015. Den skal nå oppdateres og videreutvikles.
Solveig Schytz (V), fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø.
Morten Brakestad
– Oslo og Akershus har tett sammenvevde bo- og arbeidsmarkeder, med mange arbeids- og fritidsreiser på tvers av kommune- og fylkesgrenser. Dette krever at vi finner felles løsninger i regionen for å møte befolkningsveksten på en god måte for både folk og natur, sier Solveig Schytz (V), fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø.
Les mer: Samarbeid om arealutvikling og mobilitet (oslo.kommune.no)
Kompetanse, omstilling og verdiskaping
Oslo kommune og Akershus fylkeskommune skal også samarbeide om en ny felles regional plan for kompetanse, omstilling og verdiskaping i hovedstadsregionen.
Ida Lindtveit Røse (Krf), fylkesråd for næring, idrett mangfold og folkehelse.
Morten Brakestad
– Akershus skal ikke bare være et godt sted å bo, det skal også være et fylke med nyskapende og lønnsomme bedrifter, nye etableringer og trygge arbeidsplasser. Den regionale planen skal legge grunnlaget for å sikre nødvendig kompetanse, evne til omstilling, og konkurransekraft i det regionale næringslivet. Akershus og Oslo er blant de mest innovative regionene i Europa, men potensialet for videre utvikling er fortsatt stort. Det skal vi bidra til å realisere, sier Ida Lindtveit Røse (KrF), fylkesråd for næring, idrett mangfold og folkehelse.
Planprogram på høring
Ved oppstart av regionale planer skal det først utarbeides et planprogram. Dette beskriver rammene og prosessen for det videre planarbeidet.
Forslagene til planprogram for de to regionale planene er nå klare, og legges ut på høring fram til 17. mars i år. Alle inviteres til å komme med innspill og synspunkter.
Se høringsdokumentene og les mer om hva vi ønsker synspunkter på, og hvordan du gir innspill:
Håper på mange innspill
Høringen er en viktig del av medvirkningsprosessen, og er med på å sikre at planarbeidet blir godt forankret.
– De regionale planene for Oslo og Akershus skal stake ut kursen for utviklingen i hele regionen. Det er et stort arbeid vi nå inviterer til å være med på å forme. Vi ønsker mange høringsinnspill, slik at planene blir best mulig, sier Schytz.
Veien videre
Etter høringsperioden, vil alle innspillene bli vurdert og planprogrammene oppdateres. Deretter skal de til politisk behandling, med sikte på vedtak i bystyret i Oslo og fylkestinget i Akershus i juni 2025.
Hva er et planprogram?
Ved oppstart av regionale planer skal det utarbeides et planprogram i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven.
Planprogrammet skal gjøre rede for
- formålet med planarbeidet
- planprosessen med frister og deltakere
- opplegget for medvirkning
- hvilke alternativer som vil bli vurdert
- behovet for kunnskap og utredninger
Slik gir du høringsinnspill