For samarbeidsorgan (opplæringskontor)

Lærebedrifter kan velge å være medlem av et samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor). Samarbeidsavtalen mellom samarbeidsorganet og lærebedriften regulerer hvilke oppgaver organet skal gjøre på vegne av lærebedriften.

Lærebedrifter som er knyttet til et samarbeidsorgan, kan avtale at samarbeidsorganet inngår lærekontrakt og mottar tilskudd på vegne av lærebedriften.

Et samarbeidsorgan kan også etter avtale bistå lærebedrifter og fylkeskommunen med andre oppgaver. For eksempel kan samarbeidsorganet støtte lærebedrifter i gjennomføring av opplæringen.

Søk om godkjenning

For å bli godkjent som samarbeidsorgan, må dere oppfylle noen formelle kriterier, og dere må vise at dere bidrar til kvalitet i opplæringen. 

Hvis dere oppfyller kriteriene over, kan dere søke om å bli godkjent som samarbeidsorgan. 

Søk om å bli godkjent som samarbeidsorgan

Kriterier for godkjenning av samarbeidsorgan

1) Registrering og vedtekter

Samarbeidsorganet skal ha vedtekter og være registrert i Enhetsregisteret. Vedtektene skal som et minimum ha definert et relevant formål.

2) Styresammensetning

Samarbeidsorganet skal ha et styre med

  • minst én representant for arbeidsgivere
  • minst én representant for arbeidstakere
  • minst én representant for elever, lærlinger, praksisbrevkandidater eller lærekandidater

3) Avtale med samarbeidsbedrifter

Samarbeidsorganet skal utarbeide en skriftlig samarbeidsavtale med de bedriftene det samarbeider med. Avtalen skal beskrive hvilke oppgaver samarbeidsorganet utfører for bedriftene.

Samarbeidsavtalen bør

  • gi samarbeidsorganet fullmakt til å inngå lærekontrakt etter § 7-2 og motta tilskudd etter § 7-8 på vegne av lærebedriften, samt opptre på lærebedriftens vegne i Vigo Bedrift
  • være tydelig på at lærebedriftene beholder ansvaret for opplæring
  • beskrive hvilke oppgaver samarbeidsorganet skal utføre for eller på vegne av lærebedriften

Ved justering av samarbeidsavtalen skal ny versjon ettersendes fylkeskommunen.

Brukes det en samarbeidsavtale som avviker fra standardavtalen, skal denne samarbeidsavtalen lastes opp sammen med den aktuelle lærekontrakten.

Brukes det kun tilpassede samarbeidsavtaler, må den enkelte samarbeidsavtale lastes opp sammen med hver enkelt lærekontrakt.

4) Samarbeidsorganet skal rapportere til fylkeskommunen

Samarbeidsorganet skal rapportere til fylkeskommunen om hvilke lærebedrifter det har avtale med. Fylkeskommunen skal også få informasjonen vi ber om fra samarbeidsorganet, slik at vi kan vurdere om godkjenning av samarbeidsorganet skal gis eller videreføres.

5) Samarbeidsorganet må være vurdert av yrkesopplæringsnemnda

For å få godkjenning, må samarbeidsorganet være vurdert av yrkesopplæringsnemnda. Nemnda tar stilling til om samarbeidsorganet bidrar til å sikre kvaliteten i opplæringen.

Vurdering av samarbeidsorganets bidrag til kvalitet i opplæringen

Trepartssamarbeidet i fag- og yrkesopplæringen og samfunnskontrakten for flere læreplasser er grunnpilarene for utdanning av faglærte i Norge. Arbeidslivets organisasjoner og myndighetene skal sammen komme frem til gode løsninger nasjonalt og lokalt.

Samarbeidsorganene har en sentral rolle som representanter for lærebedriftene i den lokale dialogen med skoler og fylkeskommunen om fagopplæring.

Yrkesopplæringsnemnda er opptatt av at samarbeidsorganene ivaretar bedriftenes og arbeidslivets interesser i fagopplæringen.

På bakgrunn av en helhetlig vurdering av kriteriene, vil yrkesopplæringsnemnda vurdere om samarbeidsorganet oppfyller lovkravet om å bidra til å sikre kvalitet i opplæringen:

1) Arbeids- og læringsmiljø

Samarbeidsorganet kan bistå og støtte sine samarbeidende lærebedrifter i deres arbeid med å sikre at de som har læretid i bedrift, får opplæring gjennom et godt arbeids- og læringsmiljø, og at hele læreplanen for faget dekkes. Målet skal være at lærlingene og lærekandidatene får tilknytning til det ordinære arbeidslivet.

2) Fullføring

Samarbeidsorganet kan sammen med, eller på vegne av sine samarbeidende lærebedrifter, bidra som kontaktpunkt for fylkeskommunen slik at lærlinger som mister læreplassen kan få en ny mulighet til å fullførte læretiden i en annen lærebedrift.

3) Gjennomføring av YFF og rekruttering av lærlinger til lærebedriftene

Sammen med, eller på vegne av sine samarbeidende lærebedrifter, kan samarbeidsorganet bidra som kontaktpunkt for gjennomføring av faget yrkesfaglig fordyping (YFF). Samarbeidsorganet kan bidra som kontaktpunkt mellom bedriftene og fylkeskommunen i arbeidet med å formidle søkere til læreplasser og bistå lærebedriftene med å rekruttere nye lærlinger.

4) Samarbeid med fylkeskommunen

Samarbeidsorganet kan bidra som kontaktpunkt overfor fylkeskommunen når det gjelder bedriftenes ansvar for arbeidet med opplæring og oppfølging av lærlinger.

Endringer med ny opplæringslov

Innføring av ny opplæringslov med tilhørende forskrifter trådte i kraft 1. august 2024. I henhold til opplæringsloven § 7-12 (lovdata.no) vil opplæringskontor nå regnes som samarbeidsorgan for lærebedrifter. Godkjenning av samarbeidsorgan skal baseres på kravene som spesifiseres i opplæringsforskriftens § 6-17, 6-18 og 6-19 (lovdata.no).