Søknadsfrister
Ordinær søknadsfrist
- 1. mars er ordinær søknadsfrist for søkere til videregående skole og til læreplass.
Fortrinnsrett
Hvilken skole kan du søke på?
Alle elever i Akershus kan søke på alle de fylkeskommunale videregående skolene i fylket. Du kan søke den skolen og det utdanningsprogrammet du ønsker, men du vil prioriteres til den regionen du tilhører.
Fylket er delt opp i tre regioner:
- Asker og Bærum
- Follo
- Romerike
Søkere fra Enebakk prioriteres til skoler både i Follo og på Romerike. Søkere fra Jevnaker og Lunner prioriteres til skoler på Romerike.
Utdanningsprogram som ikke fins i alle regioner
Hvis du søker på et utdanningsprogram som ikke fins i alle regioner, stiller alle ordinære søkere likt i inntaket. De som tilhører regionen, prioriteres altså ikke foran de som ikke tilhører regionen.
Egne avtaler for søkere fra Jevnaker og Lunner
Akershus fylkeskommune har inngått egne avtaler om kjøp av skoleplasser i Buskerud og Innlandet fylkeskommuner for å ivareta et reelt fritt skolevalg for søkere fra Jevnaker og Lunner. Søkerne fra disse områdene har også forrang til de videregående skolene på Romerike.
Søkere til Hadeland videregående skole søker via Innlandet på vigo.no. Søkere fra Jevnaker og Lunner som ønsker tilbud på Ringerike og Hønefoss videregående skoler, søker via Akershus på vigo.no.
Søkere som er tatt inn til et studieforberedende utdanningsprogram i Viken har forrang til neste nivå på samme skole, selv om skolen etter fylkesdelingen ligger i et annet fylke. Eksempel: Det betyr at dersom du er tatt inn på idrett på Drammen videregående skole og er bosatt i Asker, får du fortsatt forrang på Drammen videregående skole når du søker Vg2 eller Vg3.
Oversikt over videregående skoler i Akershus
Se oversikt over alle videregående skoler i Akershus
Slik søker du skole- eller læreplass
Endre søknaden
Du kan endre søknaden og rekkefølgen på valgene så mange ganger du vil frem til søknadsfristen. Du endrer søknaden på nettsiden Vigo.no
Gjøre endringer etter at søknadsfristen har gått ut
Du kan endre søknaden din én gang frem til 1. mai.
For endringer som gjelder toppidrett og musikk, dans og drama er fristen 1. april.
For å gjøre endringen, må du ta kontakt med inntakskontoret eller skolerådgiver for å åpne VIGO for endring. VIGO er da åpen i tre dager.
Utdanningsprogram
Når du søker, velger du tre ulike utdanningsprogrammer ved ulike skoler i prioritert rekkefølge. Du kan søke så mange skoler du ønsker til hvert utdanningsprogram. Når du skal søke, kan du velge mellom studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogrammer.
Når får jeg svar på skoleplass?
Inntak til videregående skole skjer i flere runder.
- Senest 8. juli er førsteinntaket klart.
- Senest 22. juli er andreinntaket klart.
- Søkere som ikke får skoleplass i de to første inntaksrundene, blir stående på venteliste.
- Innen 1. september vil alle elever med ungdomsrett ha mottatt et tilbud om skoleplass.
Merk: Det kan bli endring på datoen for første og andre inntak.
Se andre datoer og mer om inntak på vilbli.no
Husk å takke ja innen fristen
Du får SMS eller brev i posten når du har fått svar på søknad om skoleplass. Du må huske å takke ja til skoleplassen innen fristen på nettsidene til vigo.no.
Poenggrenser og snitt
Akershus fylkeskommunes inntaksordning til videregående skole er en annen enn den som har vært gjeldende for Viken fylkeskommune de siste årene. Poenggrenser for inntak kan dermed ikke sammenlignes med de foregående årene. Det fins derfor ikke en poengoversikt eller oversikt over snitt for inntaket til de videregående skolene i Akershus fylkeskommune.
Bytte skole
Det er ikke mulig å bytte skole eller utdanningsprogram før etter 1. september. Etter 1. september avvikles ventelistene, og skolene selv vil være ansvarlig for å fylle opp eventuelt ledige plasser på egen skole. Du må henvende deg direkte til skolen.
Klage på inntak og voksenrett
Vedtak om avslag om rett til videregående opplæring for voksne er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven som gir rett til å klage.
Les mer om voksenrett på vilbli.no.
Klagefrist
Klagefrist er tre (3) uker fra den dato søker har blitt kjent med vedtaket.
Hvordan sende klage?
En klage med dokumentasjon må sendes til den instans (skolen eller fylkeskommunen) som har avgjort retten. Nye opplysninger i saken vil være viktig, og ny dokumentasjon må vedlegges som kopi til klagen. Om nødvendig skal den instans som har avgjort retten være behjelpelig med å formulere klagen.
Etter klagen er sendt
Dersom klagen er berettiget, får klageren et nytt vedtak i klagers favør, og saken avsluttes.
Dersom fylkeskommunen ikke finner klagen berettiget, sendes klagen til Statsforvalteren, som gjør et vedtak og meddeler dette til partene. Statsforvalterens vedtak er endelig, og du kan ikke klage på det.
Klagefristen er tre uker etter at melding om vedtak er mottatt. Klagen må være skriftlig og undertegnet av deg. Foresatte/fullmektiger kan undertegne klagen, men det er viktig at du også signerer selv.
Klagen skal nevne det vedtaket det klages over, hvilken endring som ønskes og eventuelt andre opplysninger som kan ha betydning for klagen.
Du kan få innsyn i sakens dokumenter.
Klage på karakter sender til Akershus fylkeskommune via e-Dialog eller per post til:
Akershus fylkeskommune, Schweigaards gate 4, 0107 Oslo
Avhengig av hva det klages på, vil klageinstans være Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus eller Særskilt klagenemnd for forvaltningssaker i Akershus. Klagen vil sendes videre til rette klageinstans, dersom klagen ikke tas til følge.
Klagen vil vanligvis behandles innen en måned, og du vil motta underretning om ny vurdering og eventuell videre fremgang i saken innen en måned etter at saken er mottatt. Dersom klagen ikke kan behandles innen denne fristen, vil du motta et midlertidig svar med informasjon om når du kan forvente at din sak blir behandlet.
Klagerett og klagebehandling følger av forvaltningsloven, se spesielt §§ 18, 19, 28, 29 og 32.
Søknadsskjema
Oversikt over alle søknadsskjemaer som gjelder videregående opplæring
Lover og regler