Opplæringstiltaket vil inneholde lederopplæring, e-læring for alle ansatte, oppfølging etter hendelser og en verktøykasse.
Vold og trussel om vold er en utfordring i samfunnet. Dette har konsekvenser for den enkelte, arbeids- og skolemiljøet, virksomheten og samfunnet. I hovedsak utøves vold og trussel om vold mot ansatte fra en tredjepart, slik som eksempelvis elever eller pasienter.
Morten Brakestad
– Som arbeidsgiver har vi et ansvar for at arbeidsmiljøet er trygt og godt, og at det legges til rette for dette. Jeg er glad for at vi nå får på plass et systematisk og bredt opplegg for våre ansatte for å forebygge vold og trusler om vold, slik at ansatte er best mulig forberedt for å håndtere slike hendelser, sier Tom Staahle (FrP), fylkesråd for finans og organisasjon.
– Skolene og tannhelse har over tid jobbet godt med disse utfordringene, og vi er glade for at nå videreutvikler dette arbeidet med et felles opplæringstilbud, sier Staahle.
Må tas på alvor
Fylkeshovedverneombud og tillitsvalgte er opptatt av at vold og trusler om vold på arbeidsplassene tas på alvor, og at ansatte og medlemmer får nødvendig støtte og opplæring. Dette gjelder for å forebygge hendelser, håndtere hendelser og for å ivareta de som blir utsatt for vold og trusler. Fylkeshovedverneombud og tillitsvalgte har medvirket i arbeidet om opplæringstilbudet som nå skal innføres. Skolene samarbeider med elevrådet og skolemiljøutvalget.
– Det er viktig at den enkelte medarbeider som opplever vold eller trusler ikke står alene om å håndtere saken. Arbeidet med å sikre arbeidstakerne mot vold og trusler, skal inngå i det systematiske HMS-arbeidet i samarbeid med arbeidstakeren og deres representanter. Derfor er det veldig bra at vi nå får et felles løft for å forebygge og håndtere slike hendelser, sier Rigmor Fagerheim, fylkeshovedverneombud i Akershus fylkeskommune.
– Vi er svært positive til at fylkesrådet tar på alvor den belastningen vold, og trusler om vold, er for ansatte ved fylkeskommunens skoler og tannklinikker, og er glade for at det settes av økonomiske ressurser til dette viktige arbeidet. Kompetanseheving og fokus på det systematiske arbeidet vil forhåpentligvis bidra til å forebygge eventuelle voldshandlinger, samtidig som vi sammen vil bli bedre på å ivareta medarbeiderne som har blitt utsatt for slike hendelser, sier Bente Gårdeng, Fagforbundet, Trude Håland, Utdanningsforbundet, Kerstin Knutsen, Parat og Kine Kapaasen Madsen, Skolelederforbundet.
Et felles opplæringstilbud for alle ansatte innenfor opplæring og tannhelse innføres 2024–2025.
Om vold og trusler:
Ifølge statistikk fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) fra 2019 er 16 prosent i videregående opplæring utsatt for vold og trusler om vold. For helseklinikker/tannhelsetjenesten viser statistikken at 12 prosent av ansatte på helseklinikker har vært utsatt for vold eller trussel om vold.
Arbeid med vold og trusler er forankret i:
- Opplæringsloven § 9a Elevenes skolemiljø
- Arbeidsmiljøloven § 4.3 Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet
- Forskrift om utførelse av arbeid kapittel 23a. Arbeid som kan medføre fare for å bli utsatt for vold og trussel om vold.