Kriterier for forvaltning av driftstilskudd til høyere yrkesfaglig utdanning for 2023 - 2024

Prinsippene er vedtatt av fylkestinget i Viken 21. juni 2023.

Fylkeskommunen har, etter lov om høyere yrkesfaglig utdanning, et ansvar for å sørge for at det tilbys akkreditert fagskoleutdanning i samsvar med behovet for kompetanse lokalt, regionalt og nasjonalt. Dette gjøres gjennom forvaltning av tilskudd til høyere yrkesfaglig utdanning og ved å bidra til at studier utvikles og prioriteres i tråd med næringslivets og samfunnets behov. Driftsmidlene som fylkeskommunen tildeler, fastsettes årlig i statsbudsjettet.

Tilskudd gis til akkrediterte fagskoler uavhengig av eierform, basert på nasjonale retningslinjer og fylkeskommunens kriterier for tilskudd til fagskoler. 

Tildelingsprosessen for tilskudd skal være transparent og forutsigbar. Viken fylkeskommune er opptatt av å være en støttespiller og dialogpartner for tilbyderne og bidra til å sikre god kvalitet og høy gjennomføring i studiene, og ved å synliggjøre høyere yrkesfaglig utdanning som en viktig del av utdanningssystemet.

Kriterier for tildeling av tilskudd 

Følgende kriterier benyttes ved tildeling av tilskudd til driftsstøtte og prioritering av tilbydere:

Kompetansebehov

Studietilbudet må dekke arbeidslivets behov for kompetanse lokalt, regionalt og/eller nasjonalt. Regionale og nasjonale kompetansepolitiske føringer vektlegges der det er relevant.

Bærekraft

Studietilbudet må ha en positiv effekt på bærekraft. Søknaden må gjøre rede for på hvordan tilbudet bygger opp om FNs bærekraftmål, og hva som skal gjøres for å forhindre mulige negative konsekvenser for miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. 

Tilrettelegging

Studietilbudet må legges til rette slik at de kan tilbys fleksibelt og desentralisert når det er behov for det.

Samarbeid med næringslivet

For å sikre rekruttering, praksisavtaler og andre forhold, som er vesentlig for gjennomføringen av studiet, må søknaden vise til samarbeid med relevant arbeidsliv. Det kan være samarbeid om utvikling eller tilpasning av studietilbudet og konkrete samarbeidsavtaler med arbeidslivet/bransjen for det aktuelle studie det søkes om driftstilskudd til.

Bransjer bestående av enkeltaktører og små virksomheter

Studietilbud som retter seg mot enkeltaktører i for eksempel primærnæringene, kan beskrive behovet gjennom referanser til fagmiljø, behovskartlegginger på nasjonalt eller regionalt nivå eller annen form for dokumentasjon.

Studentoppfølging og -vurderinger

Utdanningskvalitet vil kunne bli vektlagt ved behandling av søknaden. Det kan være andel studenter som gjennomfører studiene, veiledning og oppfølging av studentene og resultater fra Studiebarometeret.

Forutsigbarhet og videreføring av studier

Eksisterende tilbudet som fortsatt er relevant med utgangspunkt i kriterier for tildeling av driftsstøtte videreføres så sant ikke behovet for studiet er redusert. Dette punktet gjelder ikke kortere studietilbud.

Kompetansetilbydere i eget fylke

Viken fylkeskommune prioriterer driftstilskudd til tilbydere som har studiesteder i Viken fylke og tilbydere som tilbyr nettstudier og har hovedkontor i Viken fylke.

Studentbetaling

Viken fylkeskommune kan tildele øremerkede driftsmidler til høyere yrkesfaglig utdanning der det ikke praktiseres egenbetaling for studentene.

Studier med høy studentbetaling sett i forhold til studiets art og normale kostnadsnivå, kan bli lavere prioritert ved tildeling av driftstilskudd enn andre studier.

Andre vilkår

Grunntilskuddet vil differensieres ved at nettbaserte studier vil få lavere tilskudd enn stedsbaserte studier. Differansen vil være på kr 10 000 per heltidsstudent per år. Tilskuddet beregnes forholdsvis ut fra studiets omfang