1.1 Formål
Elektrifisering av bilflåten krever økt tilgang til hjemmelading. På parkeringsanleggene i sameier og borettslag er det ofte for liten kapasitet i el-anleggene til å installere ladere for elbiler.
Formålet med støtteordningen er å bidra til at flere får mulighet til hjemmelading av elbiler. Støtteordningen skal bidra til å dekke kostnader i forbindelse med oppgradering av el-infrastrukturen i boligselskapenes parkeringsanlegg.
Tilskuddsordningen ble vedtatt av fylkesråden for plan, kulturminner, klima og miljø i Akershus i september 2024. Det er satt av 5 millioner kr til ordningen i 2024. Midlene er finansiert fra fylkeskommunens klima- og miljøfond. Tilskuddsordningen opphører når midlene er brukt opp.
1.2 Hvem kan søke?
- Borettslag, sameier og garasjelag.
- Privatpersoner, statlige byggeiere, kommunale aktører og firmaer som driver utleie av parkeringsplasser kan ikke søke om tilskudd.
- Bygg under oppføring kan ikke søke om tilskudd.
- Søknaden må være fullstendig utfylt.
- Støtteordningen finansierer utbygging av el-infrastrukturen som muliggjør lading på boligselskapets parkeringsplasser og/eller kostnader til ekstern rådgivning og prosjektering for oppgradering av ladeinfrastruktur.
- Ladeanlegg som tildeles støtte må ha system for smart effektstyring. Dette må framgå av tilbudet fra leverandøren.
- Det gis ikke tilskudd til selve ladepunktet på den enkelte parkeringsplass.
- Sammen med søknaden må det legges ved pristilbud fra leverandør hvor kostnader til ladeinfrastrukturen og rådgivning fremgår.
- Tilskuddet skal ha en utløsende effekt for gjennomføring av tiltaket og arbeidene. Det skal søkes om støtte før det blir bestilt materialer og tjenester, eller inngås avtale med leverandør.
- Det er utarbeidet elektroniske søknadsskjemaer for støtteordningen.
o Kopi av tilbud fra ekstern leverandør skal legges ved søknaden i pdf.
2.1 Økonomi
Tilskuddsbeløp
- Det gis tilskudd til inntil 20 % av kostnadene til utbygging av el-infrastruktur som muliggjør lading på boligselskapets parkeringsplasser og installasjon av system for smart effektstyring, og er begrenset oppad til 10.000 kroner per ladepunkt det legges til rette for.
- Det gis tilskudd til inntil 50 % av kostnader til ekstern rådgivning og prosjektering.
- Maksimalt tilskuddsbeløp per borettslag eller sameie er 500.000 kroner for utbygging av el-infrastruktur og system for smart effektstyring.
- Prosjektet kan i tillegg finansieres av andre offentlige aktører, f.eks. kommunen. Total andel offentlig finansiering kan ikke overstige 50 prosent.
3.1 Tildelingskriterier
Søknader som oppfyller kravene gitt i utlysningen, blir vurdert og prioritert etter følgende kriterier:
Følgende tiltak/kriterier kan støttes:
- Kostnader til ekstern rådgivning og prosjektering.
- Utbygging av el-infrastruktur som muliggjør lading på boligselskapets parkeringsplasser og installasjon av system for smart effektstyring.
Følgende kriterier legges til grunn ved tildeling av midler:
- Tilskuddet skal ha en utløsende effekt for gjennomføring av tiltaket og arbeidene. Det skal søkes om støtte før det blir bestilt materialer og tjenester, eller inngås avtale med leverandør.
- Kun faste installasjoner som borettslaget eller sameiet selv eier kan få støtte.
- Elektriske arbeider må bekreftes utført av autorisert installatør.
3.2 Tiltak og aktiviteter som ikke finansieres
- Selve ladepunktet på den enkelte p-plass.
- Oppgradering av trafostasjon. I mange tilfeller vil det være mulig å montere styringsverktøy som gjør at oppgradering av trafo ikke er nødvendig. System for smart effektstyring dekkes av tilskuddsordningen.
- Allerede påbegynt investeringer og utbygging.
Ordningen skal kunngjøres på fylkeskommunens hjemmeside afk.no/tilskudd.
I tillegg skal støtteordningen gjøres kjent best mulig og bl.a. ved informasjon til kommunene og til forvaltningsselskapene for borettslagene og sameier i Akershus.
Utlysningstekst på akershus.no gir informasjon og veiledning om søknadsprosessen.
Tildelingen av midler besluttes av fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø etter fullmakt eller den som har fått delegert myndighet av denne fylkesråd.
Det er ingen søknadsfrist. Saksbehandlingen skjer fortløpende. Normal saksbehandlingstid for fullstendig utfylte søknader er 2 uker. Det blir sendt tilsagnsbrev når søknaden er behandlet.
Det er klagerett på vedtaket Klagenemnda i Akershus fylkeskommune, jf. forvaltningslovens kapittel IV. Klagen sendes til Akershus fylkeskommune, e-post: post@afk.no, ev. Postboks 1200, Sentrum, 0107 Oslo. Frist for å klage er 3 uker fra den datoen søker har mottatt vedtaket.
Søkerne kan også be om å få se sakens dokumenter, jf. forvaltningsloven paragraf 18 og 19.
Tilskuddsordningen er etablert i tråd med EØS-avtalens regler om bagatellmessig støtte. Akershus fylkeskommune rapporterer om støtteordningen til Nærings- og Fiskeridepartementet på fastsatt skjema fra ESA.
Midlene utbetales når prosjektet er fullført og rapportering er mottatt. Søker må dokumentere at midlene er benyttet til formålet med prosjektregnskap, attestert av regnskapsfører.
Fylkeskommunens revisjon har rett til innsyn i relevant dokumentasjon.
Dersom mottaker av tilskuddet gir uriktige opplysninger eller ikke bruker tilskuddet i samsvar med fastsatte betingelser, kan tilskuddet kreves tilbakebetalt – helt eller delvis.
Registrering at tilskudd i forhold til bevilling
Tilskuddet finansieres fra fylkeskommunens klima- og miljøfond.
Intern kontroll hos Akershus fylkeskommune
Støtteordningen vil bli forvaltet i samsvar med rutinene som er etablert for fylkeskommunens tilskuddsforvaltning.
Akershus fylkeskommunes rapportering
Tildeling av midler i støtteordningen blir rapportert årlig til politisk nivå i starten på etterfølgende år.
Evaluering
Etter at støtteordningen har vært i drift i ett år vil det bli gjort en vurdering av organiseringen og tildelingskriteriene for ordningen.
6.1 Utbetalingsrutine
Tilskuddet utbetales etter innsendt rapporteringsskjema og prosjektregnskap som er bekreftet av boligselskapets regnskapsfører.
Tilskuddet utbetales i samsvar med retningslinjene for tilskuddsordningen og slik det er beskrevet i tilskuddsbrev.
6.2 Bortfall av tilsagn
Dersom fristene for rapportering ikke overholdes, mottaker gir uriktige opplysninger eller prosjektet ikke blir gjennomført i samsvar med forutsetningene for tilsagnet, kan fylkeskommunen redusere tilskuddet helt, eller delvis.
Tilskudd kan bortfalle dersom søker ikke kan innfri samtlige krav som er satt til tilskuddet i vedtaket/beslutning om tilskudd.
Innvilget tilskudd vil bli redusert forholdsmessig dersom dokumentasjonen viser at kostnadene i prosjektet er mindre enn lagt til grunn i søknaden.
6.3 Kontroll av tilskuddsmidler
Akershus fylkeskommune følger opp bruken av midlene ved å kontrollere og godkjenne rapporter fra prosjektene. Fylkeskommunen har til enhver tid adgang til å kontrollere at vilkårene for tilskuddet overholdes. Fylkesrevisjonen skal ved anmodning gis innsyn i tilskuddsmottakers regnskap.
Her finner du rapporteringsskjema for denne tilskuddsordningen
Her finner du søknadsskjema for denne tilskuddsordningen