Tilskuddene skal legge til rette for at kunst- og kulturtilbud av god kvalitet treffer et bredt publikum, og bidra til videreutvikling av det profesjonelle og frie kunst- og kulturfeltet i Akershus.
Aktører innen det profesjonelle kunst- og kulturfeltet. Organisasjoner eller institusjoner som mottar driftsstøtte fra Akershus fylkeskommune kan søke støtte til tiltak som faller utenfor den ordinære driften.
Ordningen gir tilskudd til aktiviteter og arrangement innenfor kunst- og kulturfeltet, som festivaler, utstillinger, konserter og forestillinger. Akershus fylkeskommune er særlig opptatt av at unge er aktive deltakere i kulturlivet.
Følgende krav må være oppfylt for å kunne motta støtte:
- Tiltaket må være i tråd med formålet for ordningen.
- Tiltaket må ha kunstnerisk eller kulturfaglig hovedformål.
- Tiltaket må ha en regional verdi.
- Tiltaket må være åpent og tilgjengelig for alle.
- Dersom det finnes andre relevante tilskuddsordninger, forventes det at tiltaket søker disse.
- Tiltaket bør ha medfinansiering fra stat, kommune eller andre. Eksterne bidrag og ytelser som ikke er tilskudd kan også regnes som medfinansiering. Dette kan for eksempel være tilrettelegging av arena, teknisk bistand eller assistanse i gjennomføring av tiltaket.
- Støtten fra Akershus fylkeskommune skal gå til aktiviteter som foregår i Akershus.
- Fylkeskommunen fullfinansierer ikke tiltak, og den samlede støtten fra offentlige støttegivere kan ikke dekke mer enn 80 prosent av tiltakets totale kostnader.
- Søker må ha et organisasjonsnummer.
Hva menes med regional verdi
Akershus fylkeskommune støtter aktivitet som har regional verdi ved at tiltaket fyller ett eller begge av disse kriteriene:
- At tiltaket har samarbeidspartnere, deltakelse eller interesse i et større geografisk område i Akershus.
- At tiltaket gjennom kvalitet, egenart og nytenking bidrar til utvikling innenfor kunst- og kulturfeltet i Akershus.
Søknaden blir vurdert ut ifra følgende kriterier:
- regional verdi i Akershus
- kunstnerisk kvalitet og egenart
- relevans for tiltakets målgruppe
- realistisk plan for gjennomføring
- annen relevant finansiering
- publikumsutvikling, med særlig vekt på inkludering av nye publikumsgrupper og unges deltakelse i kulturlivet
- hvordan tiltaket jobber for å nå sitt publikumspotensiale
- hensyn til bærekraft (for eksempel miljømessig, sosialt og økonomisk)
Honorering av profesjonelle bør foregå i tråd med gjeldende bransjestandarder.
En søknad må ikke oppfylle alle vurderingskriteriene, men jo flere av kriteriene søknaden oppfyller, jo mer relevant vil søknaden være for ordningen.
Det kan ikke søkes om tilskudd til
- aktiviteter og tiltak som er igangsatt eller gjennomført
- investeringer og vedlikehold av bygg, utstyr, instrument og lignende
- tiltak uten tilstrekkelig grad av profesjonell deltagelse
- private, lukkede eller på andre måter ekskluderende aktiviteter
- tiltak med en profil avgrenset til lokalmiljøet
- tiltak som arrangeres i innsamlingsøyemed
- politisk virksomhet. Det betyr blant annet at politiske parti og ungdomspolitiske parti ikke kan søke.
- tiltak med hovedfokus på mat, folkehelse, idrett eller lignende
- produksjon av kortfilm, spillefilm, dokumentar og lignende. Dette ivaretas gjennom tilskuddsordninger og kompetansetilbud fra Viken filmsenter AS. Mediefabrikken tilbyr kompetanse og støtte til unge filmskapere.
- tiltak med hovedmål om ivaretakelse av kulturarv og lokalhistorie, eller utgivelse av hefter og bøker
- deltakelse på seminar, utdanning, studiereiser, gjestekunstneropphold og lignende
- forprosjekter, konseptutvikling og annet utviklingsarbeid. For prosjekter i denne kategorien henvises det til ordningen «Regionalt utviklingstilskudd for kunst og kultur».
- øvrige tiltak som vurderes å ikke være i tråd med ordningens formål og retningslinjer
Tilskuddsordningen har to ulike tilskuddsmuligheter:
Engangsbevilgning: Tilskudd gis som en engangsbevilgning til tiltak med varighet inntil tre år.
eller
Flerårig bevilgning: Årlig tilskudd i inntil 3 år av gangen kan innvilges til årlige tiltak eller arrangement. Tilskuddene tildeles med forbehold om årlige budsjettvedtak og forutsetter at tiltaket både
- har en intensjonsavtale om langsiktig tilskudd eller bidrag fra egen kommune
- har en profesjonalisert drift og organisasjon
- er høyt prioritert i egen kommune
- har en særlig regional betydning og nedslagsfelt, og fortrinnsvis nasjonal og internasjonal oppmerksomhet eller deltakelse
- tilfredsstiller samtlige av ordningens vurderingskriterier
Tilskudd til profesjonell kunst og kultur lyses ut en gang i året med søknadsfrist omtrent 6–8 arbeidsuker etter tidspunktet for utlysningen.
Søknaden skal sendes elektronisk via søknadsskjema på afk.no.
Den skal inneholde
- begrunnelse og bakgrunn for tiltaket
- beskrivelse av aktiviteter og innhold i tiltaket
- opplysninger om tid og sted for gjennomføring av tiltaket
- oversikt over eventuelle samarbeidspartnere
- eventuell relevant dokumentasjon som er nødvendig for å vurdere søknaden
- beskrivelse av hvordan tiltaket treffer ordningens krav og vurderingskriterier
- beskrivelse av hvordan tiltaket har regional verdi
- beskrivelse av hvordan tiltaket jobber for å nå sitt publikumspotensiale
- budsjett for tiltak med oversikt over alle tilskuddsparter. Spesifiser hvilke andre støtteordninger som er omsøkt, eller innvilget, med dato for søknadsfrist.
Egeninnsats kan være en del av finansieringen.
Søknader som er fullstendig utfylt og innsendt innen fristen vil bli vurdert samlet i et tverrfaglig rådgiverteam i henhold til ordningens retningslinjer og formål. Det legges vekt på at tilskuddene fordeles til tiltak som samlet sett bidrar til en bredde i kunst- og kulturuttrykk, i formidlingsmåter og geografi, og fra en bredde av stemmer og aktører. Søknadsbehandlingen følger krav til god forvaltningsskikk.
Søknaden vurderes i tråd med opplysninger gitt i søknad, annen tilgjengelig og relevant informasjon og i tråd med tildelingskriterier for ordningen. Søker vil få skriftlig svar når søknaden er behandlet. Behandlingstid er inntil 12 uker.
Støtten følger regelverket i det alminnelige gruppeunntaket. Akershus fylkeskommune rapporterer om støtteordningen til Nærings- og Fiskeridepartementet på fastsatt skjema fra ESA, dette i samsvar med regler for rapportering av offentlig støtte til EFTAs overvåkningsorgan WTO.
Ved tildeling av støtte må mottaker skriftlig bekrefte at støtten mottas på gjeldende vilkår. Dette gjøres ved å sende inn akseptbrev innen fristen som er oppgitt i tildelingsbrevet. Tilskudd opp til 100 000 kroner blir utbetalt i sin helhet ved innvilget støtte.
Tilskudd fra og med 100 000 kroner blir utbetalt med 75 prosent av beløpet, og 25 prosent etterskuddsvis på grunnlag av innsendt rapport og prosjektregnskap.
Tilskuddsmottakere skal rapportere på tiltaket slik som beskrevet i søknaden, og dokumentere i et prosjektregnskap at midlene er benyttet til det formål de ble tildelt til.
Prosjektregnskapet skal vise hvordan tilskuddet er brukt og settes opp slik at det kan sammenlignes med innsendt budsjett. Fylkeskommunens revisjon har rett til å få fullstendig regnskap med tilhørende bilag, dersom de ber om det.
Tilskuddsmottakeren skal gi fylkeskommunen melding dersom det skjer endringer i forhold til de forutsetningene som går frem av søknaden eller vedtaket.
Dersom tiltaket ikke blir gjennomført i samsvar med forutsetningene for tilskuddet eller at det blir gitt uriktige opplysninger, kan fylkeskommunen kreve tilbakebetaling, helt eller delvis.
Eventuell manglende rapportering, manglende søknad om utsatt rapporteringsfrist eller bruk av midler som ikke samsvarer med fastsatte betingelser, kan også medføre bortfall av støtte og begrensninger for senere søknader.
Akershus fylkeskommune forventer at søkeren etterlever krav til god forretningsskikk og relevant regelverk for sin organisasjon.
Tilskuddsmottaker skal synliggjøre støtten fra Akershus fylkeskommune i markedsføring og kommunikasjon, til samarbeidspartnere og andre aktuelle bidragsytere. Tilskuddsmottaker skal benytte Akershus fylkeskommunes logo til dette formålet. Logoen kan lastes ned fra afk.no. I saker på egne nettsider eller sosiale medier, eller ved innsalg til medier, skal det komme tydelig fram at tilskuddsmottakeren har mottatt støtte fra Akershus fylkeskommune.
Klageadgang følger reglene i forvaltningsloven jf. om det er «enkeltvedtak» eller «vedtak».
Se også definisjoner i § 2 (lovdata.no).