Retningslinjer for tilskudd til verneverdige bygninger og anlegg i Akershus

1.    Bakgrunn for ordningen

1.1.    Hvem har besluttet ordningen 

Fylkesrådet i Akershus vedtok 07.03.2024 hvilke tilskuddsordninger vi skal ha på kulturmiljøfeltet.

2.    Formål og målgruppe                                 

2.1    Mål, bruker- og samfunnseffekter 

  • Ta vare på et mangfold av verneverdige bygninger og anlegg i Akershus
  • Stimulere til engasjement, lokalsamfunnsutvikling og støtte opp om frivillighet 
  • Stimulere til sirkulærøkonomi, redusert forbruk og lavere klimagassutslipp gjennom fortsatt bruk eller ombruk av verneverdige bygninger og anlegg

Det kan angis årlige prioriteringer for ordningen. Prioriteringene vil publiseres på nettsidene til Akershus fylkeskommune og formidles via ulike kanaler. Prioriteringene skal ligge til grunn for tildelingene.

2.2    Hvem kan søke om midler fra ordningen 

Private eiere og brukere av verneverdige bygninger og anlegg som ligger i Akershus fylke. Bygninger som er fredet etter kulturminneloven kan søke støtte til istandsetting via egne tilskuddsposter og faller utenfor denne ordningen.

Private eiere og brukere kan være enkeltpersoner, stiftelser, styret i forening/ organisasjon/ sameier, og frivillige organisasjoner.  

2.3     Hva kan det søkes om støtte til

Det kan gis støtte til konkrete utbedrings-, tilbakeførings- og restaureringstiltak samt sikringsarbeid. Tilskuddsordningen er først og fremst tiltenkt å dekke merutgifter som følger av krav til istandsetting og materialbruk etter antikvariske prinsipper. Det vil blant annet si reparasjon av bygningsdeler framfor utskifting. Dersom enkeltdeler må byttes ut skal det benyttes samme typer materialer og utførelse som opprinnelig.  

2.4      Hva gis det ikke støtte til

Ordinært vedlikeholdsarbeid, elektriske installasjoner og standardheving faller utenfor ordningen.
Det gis normalt ikke tilskudd til bygningens interiør. Ren kopiering av kulturminner faller utenfor ordningen.  

Det må søkes om støtte før arbeidet settes i gang. Allerede igangsatte eller avsluttede tiltak kan ikke påregne støtte.

3.    Tildelingskriterier

3.1    Prioriterte kulturminner 

Ved tildelingen vil fylkeskommunen prioritere bygninger og anlegg som enten: 

  • inngår i regional plan for kulturminner og kulturmiljø
  • er vurdert av fylkeskommunen til å ha høy kulturminneverdi 
  • inngår i kommunale kulturminneplaner 
  • er regulert til bevaring/hensynssone i medhold av plan- og bygningsloven

I tillegg til bygningens/anleggets kulturminneverdi, vurderes kulturminnets tilstand, tidligere mottatte tilskudd, samt forhold som virker generelt fordyrende med hensyn til antikvariske prinsipper.

3.2    Øvrige tildelingskriterier

  • Det må søkes om tilskudd før arbeidene igangsettes. Det gis ikke tilskudd til tiltak som allerede er utført.
  • Tilskuddet skal dekke merkostnader knyttet til istandsetting av bevaringsverdige kulturminner. Vanlig vedlikehold, standardheving, renovering og modernisering skal ikke innvilges tilskudd.
  • Tilskudd gis under forutsetning av at istandsettingen skjer etter antikvariske prinsipper.
  • Istandsetting prioriteres fremfor tilbakeføringer.
  • Det gis normalt ikke tilskudd til bygninger som flyttes før istandsetting. Der særlige grunner taler for det, kan det likevel gis tilskudd til bygninger som flyttes.
  • Tilskuddet skal gå til å dekke faktiske kostnader (kjøp av varer og tjenester). Verdien av dugnad og egne materialer/egne maskiner regnes ikke som faktiske kostnader.
  • Tiltak som er søknadspliktige etter plan- og bygningsloven eller annet lovverk, må godkjennes av kommunen før prosjektstart samt av fylkeskommunen som kulturminnemyndighet, der det er relevant.

4.    Kunngjøring 

Alle ordninger Akershus fylkeskommune forvalter, kunngjøres på Akershus fylkeskommunes hjemmeside under tilskudds- og støtteordninger. 
Se tilskudd og støtte til kulturminner.

4.1    Hvordan søke

Bruk digitalt søknadsskjema på Akershus fylkeskommunes nettsider.

Lenke til digitalt søknadsskjema

Kontaktperson for ordningen er fylkeskommunens rådgiver Marte Fjeldvær.

5.    Krav til søknad 

Samtlige punkter i søknadsskjemaet for ordningen skal være fylt ut før søknaden innleveres.

Støtten som gis i denne tilskuddsordningen faller inn under regelverket for bagatellmessig støtte. For å kunne motta bagatellmessig støtte, kreves det at mottaker ikke har mottatt mer enn 200 000 euro over en periode på tre regnskapsår. For at Akershus fylkeskommune skal kunne ta stilling til om vilkårene for slik tildeling er oppfylt, må det opplyses i søknaden om, og eventuelt hvor mye annen bagatellmessig støtte mottaker har mottatt i inneværende og de to forutgående regnskapsårene.

5.1    Innhold i søknaden

Det er utformet et eget søknadsskjema som må fylles ut. Søknaden må inneholde budsjett med finansieringsplan (forventede inntekter og utgifter), samt fyldig omtale av tiltaket, tilstandsrapport og bilder av objektet og de områder som skal utbedres. Estimert totalkostnad skal dokumenteres gjennom vedlagt kostnadsoverslag fra bygningskyndig person.  

5.2    Krav til egenandel

Tilskuddet er ikke ment å dekke de totale kostnadene for tiltaket eller prosjektet.  En grad av egeninnsats og/eller egenkapital forutsettes derfor. Egenandel i budsjettdelen av søknaden kan være egne midler, dugnad eller bruk av egne maskiner og materialer. Dugnadsinnsats har en verdi på 350 kr/t.

6.    Behandling av søknader 

Søknadsbehandlingen skal følge krav til god forvaltningsskikk, habilitet og etisk adferd. Søknaden skal vurderes i tråd med opplysninger gitt i søknad, annen tilgjengelig og relevant informasjon og i tråd med tildelingskriterier for ordningen. Søker skal få skriftlig svar på sin søknad.  

Ufullstendige søknader vil ikke bli behandlet.

6.1     Klageadgang og innsyn i saken

Du kan klage på vedtaket, jf. forvaltningslovens kapittel VI. Klagen sendes til Akershus fylkeskommune per e-post til post@afk.no eller eventuelt per post til: Akershus fylkeskommune, Postboks 1200 Sentrum, 0107 Oslo.

Frist for å klage er 3 uker fra brevet med svar på søknad om tilskudd er mottatt. Klagen skal begrunnes.

Du har rett til å se sakens dokumenter, jf. forvaltningslovens §§ 18 og 19.

7.    Krav til oppfølging fra tilskuddsmottaker

7.1    Aksept av støtte

Akseptskjema er vedlagt tilskuddsbrevet. Mottaker må sende inn utfylt og signert akseptskjema innen 3 uker til Akershus fylkeskommune for å kunne motta tilskuddet. Akseptskjema sendes per e-post til post@afk.no eller per post til: Akershus fylkeskommune, Postboks 1200 Sentrum, 0107 Oslo.

7.2    Vilkår for tilskuddet

Tilskuddet gjelder for inneværende år, men kan etter søknad overføres til neste år. Anmodning om utbetaling, eller søknad om overføring av tilskudd, må være mottatt av fylkeskommunen innen 1. desember det året tilskuddet er gitt. Dersom dette ikke er mottatt innen fristen, faller tilsagnet automatisk bort.

7.3    Rapportering

Det må lages en kortfattet rapport og regnskap for tiltaket som har fått støtte. Dokumentasjon på utførte tiltak legges ved rapporten. 
Rapportering skjer via eget elektronisk skjema.

Utbetaling av tilskuddet skjer etterskuddsvis, etter utførte tiltak og anmodning om tilskudd fra tilskuddsmottaker. Innsendt rapport regnes som utbetalingsanmodning.

7.4    Profilering og markedsføring

Dersom prosjekter som er tildelt støtte omtales i media/sosiale medier skal det komme tydelig fram at prosjektet har mottatt støtte fra Akershus fylkeskommune.

Vi ber tilskuddsmottaker dele omtalen med fylkeskommunens saksbehandler for videre deling. Akershus fylkeskommune sin logo skal brukes på alle trykte materialer, digitale flater og på arrangementer i regi av prosjektet. Logo og annet grafisk materiale finner du her.

8.    Oppfølging og kontroll

Akershus fylkeskommune vurderer mottatt rapportering, foretar en rimelighetskontroll, og vurderer om det er behov for ytterligere oppfølging.  Akershus fylkeskommune og/eller Akershus fylkesrevisjon har rett til innsyn i relevant dokumentasjon.  

8.1    Bortfall eller avkortning av tilskudd 

•    Bortfall hvis søker ikke returnerer akseptbrev innen fristen (3 uker). 
•    Bortfall hvis søker ikke kan innfri samtlige krav i tilskuddsbrevet.
•    Tilskuddet vil bli redusert/ kan falle bort hvis dokumentasjonen viser at arbeidet ikke er utført i tråd med støttede tiltak og vilkår for tilskuddet i tilsagnsbrevet.
•    Dersom tilskuddsmottaker gir uriktige opplysninger eller ikke bruker tilskuddet i samsvar med fastsatte betingelser, vil tilskuddet kunne kreves tilbake. 

9.    Økonomiforvaltningsrutiner i Akershus fylkeskommune

9.1    Utbetaling 

Tilskudd utbetales etterskuddsvis etter utførte tiltak, på bakgrunn av innsendt rapport og dokumentasjon som beskrevet under punkt 7.3. Tilskuddsmottaker kan også anmode om delutbetalinger underveis i arbeidet.

9.2    Intern kontroll hos Akershus fylkeskommune 

Akershus fylkeskommune har, gjennom felles rutine for tilskudds/støtteforvaltning, etablert systemer, rutiner og tiltak som sikrer korrekt saksbehandling ved tildeling og utbetaling av tilskudd.

10.    Evaluering av ordningen

Ordningen evalueres ved utgangen av hver valgperiode i fylkeskommunen.