Fylkeskommunen vil sikre at flere skal få oppleve, bli kjent med og bli glad i naturen gjennom friluftsliv. Fylkeskommunen vil legge til rette for at alle skal kunne leve et aktivt liv i hverdagen, ha gode muligheter for idrett og friluftsliv og at alle, uansett alder og helse, kan benytte seg av tilbudene i samfunnet. Aktiv i Akershus er en søkbar fylkeskommunal tilskuddsordning som ivaretar disse målene.
Fylkeskommunen har også et regionalt ansvar for å stimulere til friluftsliv som er forankret i Forskrift om fylkeskommunenes oppgaver innenfor friluftslivsområdet (lovdata.no).
1.1 Hvem har besluttet ordningen
Fylkeskommunen har besluttet ordningen i fylkesråd med vedtak 10.10.2024.
Aktiv i Akershus er en støtteordning med hensikt om å stimulere til økt fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv blant innbyggerne i Akershus. Tilskuddene skal bidra til å
- oppnå større mangfold av regionale aktiviteter og å støtte de regionale satsingene, samt øke tilgjengeligheten i friluftsområder
- oppnå mål i gjeldene regionale planverk som ivaretar fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv
- Frivillige organisasjoner
- Kommuner i Akershus
- Regionale friluftsråd
Tilskuddsordningen gir støtte til tiltak innenfor idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet som legger til rette for at flest mulig skal kunne leve et aktivt liv uavhengig av sosial status og funksjonsnivå.
Følgende krav må være oppfylt for å motta støtte
- Tiltaket skal nå innbyggere i Akershus.
- Fysiske tiltak må utføres i Akershus fylke.
- Søknadssum må være mellom 20 000 og 300 000 kr.
- Tiltaket har maksimalt 3 års varighet.
- Søknadssummen kan ikke overstige 80 prosent av totale kostnader.
- For søknader der kommuner står som ansvarlig søker, kan ikke søknadssummen overstige 50 prosent av totale kostnader.
- Tiltaket må ha en regional verdi.
Om regional verdi
Akershus fylkeskommune støtter prosjekter som har regional verdi ved at tiltaket treffer minst ett av punktene under:
- Har deltakelse eller interesse på tvers av kommuner i Akershus
- Utviklingsprosjekter med regional overføringsverdi
- Lokale tiltak som er en del av fylkeskommunens regionale satsinger som omtales ved utlysning regnes også som regionale tiltak
Følgende tiltak kan prioriteres
- Tiltak som åpne og gratis for alle
- Tiltak som stimulerer til fysisk aktivitet i skoler og barnehager
- Tiltak som bidrar til økt deltakelse i fysisk aktivitet for inaktive
- Tiltak som styrker inkludering i fysisk aktivitet
- Tiltak som følger opp fylkeskommunens regionale satsinger
- Tiltak som bedrer tilgjengeligheten i friluftslivsområder for de med nedsatt funksjonsevne
- Tiltak som ikke kan få støtte fra andre offentlige tilskuddsordninger
Følgende tiltak støttes ikke
- Lokale tiltak med mindre annet er definert i regionale satsinger
- Driftsstøtte
- Øvrige tiltak som vurderes å ikke være i tråd med ordningens formål og retningslinjer
Støtteordningen kunngjøres på afk.no. I tillegg tilskrives kommunene og de relevante regionale organisasjonene, for å gjøres kjent med ordningen. Ulike aktuelle kunngjøringskanaler, som nyhetsbrevet, møter, seminarer med videre brukes for å nå aktuelle søkere. Normalt er det søknadsfrist én gang i året.
Søknaden skal sendes elektronisk via lenke til søknadsskjema på afk.no og inneholde:
- Begrunnelse og bakgrunn for tiltaket
- Beskrivelse av innhold i tiltaket
- Opplysninger om tid og sted for gjennomføring av tiltaket
- Oversikt over eventuelle samarbeidspartnere
- Beskrivelse av hvordan tiltaket har regional verdi
- Budsjett og finansiering
- Dersom det oppgis egeninnsats (dugnad), må verdien av denne begrunnes.
- Dersom det søkes om et fysisk tiltak, kreves følgende:
- kart (godt lesbart, med tegnforklaring og målestokk/målestav)
- enkle tegninger
- eventuell forankring i kommunale planer
- Eventuell relevant dokumentasjon som er nødvendig for å vurdere søknaden
Søknadsbehandlingen skal følge krav til god forvaltningsskikk. Søknaden skal vurderes i tråd med opplysninger gitt i søknad, annen tilgjengelig og relevant informasjon og i tråd med retningslinjer for ordningen. Søker skal få skriftlig svar på sin søknad.
8.1. Utbetalingsrutine
Ved tildeling av støtte må mottaker skriftlig bekrefte at støtten mottas på gjeldende vilkår. Dette gjøres ved å sende inn akseptbrev innen fristen som oppgitt i tildelingsbrevet.
Tilskudd opp til kr 100 000 blir utbetalt i sin helhet ved innvilget støtte. Tilskudd fra og med kr 100 000 blir utbetalt med 75 prosent av beløpet, og 25 prosent etterskuddsvis på grunnlag av innsendt rapport og prosjektregnskap.
8.2. Krav til rapportering
Tilskuddsmottakere skal rapportere på tiltaket slik som beskrevet i søknaden innen fristen som oppgis i tildelingsbrevet, og dokumentere i et prosjektregnskap at midlene er benyttet til det formål de ble tildelt til.
Prosjektregnskapet skal vise hvordan tilskuddet er brukt og settes opp slik at det kan sammenliknes med innsendt budsjett. Fylkeskommunens revisjon har rett til å få seg forelagt fullstendig regnskap med tilhørende bilag, dersom de ber om det.
Akershus fylkeskommune forventer at søkeren etterlever krav til god forretningsskikk og relevant regelverket for sin organisasjon.
9.1. Tilskuddsmottakere som driver økonomisk aktivitet
Tilskudd utbetalt i denne tilskuddsordningen skal ikke kryssubsidiere økonomisk aktivitet eller vri eller true med å vri konkurransen eller påvirke samhandelen i EØS-området. Begrepet økonomisk aktivitet skal fortolkes i samsvar med foretaksdefinisjonen etter EØS-avtalens regler om offentlig støtte (lovdata.no).
Tilskuddsmottakere som har både økonomisk og ikke-økonomisk aktivitet skal ha adskilte regnskap for disse. Mottakerne må ha interne retningslinjer som sikrer at felleskostnader fordeles på en forholdsmessig måte mellom den økonomiske aktiviteten og den ikke-økonomiske aktiviteten.
9.2. Oppfølging
Tilskuddsmottakeren skal gi fylkeskommunen melding dersom det skjer endringer i forhold til de forutsetningene som går frem av søknaden eller vedtaket.
9.3. Bortfall av tilskudd
Dersom prosjektet ikke blir gjennomført i samsvar med forutsetningene for tilskuddet, eller at det blir gitt uriktige opplysninger, kan fylkeskommunen kreve tilbakebetaling, helt eller delvis. Eventuell manglende rapportering, manglende søknad om utsatt rapporteringsfrist, eller bruk av midler som ikke samsvarer med fastsatte betingelser, kan også medføre bortfall av støtte og begrensninger for senere søknader.
Tilskuddsmottaker skal synliggjøre støtten fra Akershus fylkeskommune i markedsføring og kommunikasjon, til samarbeidspartnere og andre aktuelle bidragsytere. Tilskuddsmottaker skal benytte Akershus fylkeskommunes logo til dette formålet. Logoen kan lastes ned fra afk.no. I saker på egne nettsider, sosiale medier eller ved innsalg til medier, skal det komme tydelig fram at tilskuddsmottaker eller tiltaket har mottatt støtte fra Akershus fylkeskommune.
Klageadgang følger reglene i forvaltningsloven jf. om det er «enkeltvedtak» eller «vedtak»