Ringen er sluttet

Johanne Annesdotter Skogstad er tidligere DanseFOT-elev og er nå blitt profesjonell danser. Dermed er ringen sluttet. 30. august hadde hun premiere på forestillingen «In C – neste generasjon» på Bærum kulturhus, sammen med 23 unge talenter fra DanseFOT og seks profesjonelle dansere fra Nagelhus Schia Productions.

Dansere på en scene med rød bakgrunn - Klikk for stort bildeFra oppsetningen: «In C – neste generasjon» Antero Hein

Siden den første premieren i Bærum Kulturhus i mars 2023 har stykket vært en stor suksess, men dette er første gang også unge talenter fra DanseFOT deltar. Danserne er i alderen 13 til 16 år, og har forberedt seg i fem uker på oppsetningen. Danserne samarbeider på scenen, og sammen har de skapt en helt ny opplevelse for publikum.

En stor begivenhet

30. august var det premiere på det nye stykket. Til stede på premieren var blant andre fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet, Ole Jacob Johansen, og fylkesrådsleder Anette Marie Solli.

– Dette er en stor begivenhet, og jeg er utrolig stolt over at vi har slike høyt kvalifiserte dansemiljøer i Akershus, sa fylkesrådslederen.

Hun understreker betydningen av å gi unge dansetalenter muligheten til å utvikle seg, samt viktigheten av å støtte både profesjonelle og frivillige aktører.

Krever mot

Guro Nagelhus. Ole Jacob Johansen, og Anette Marie Solli  - Klikk for stort bildeFra venstre: Guro Nagelhus Schia, leder for Nagelhus Schia Productions, fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet, Ole Jacob Johansen (FrP), og fylkesrådsleder Anette Marie Solli (H). Akershus fylkeskommune

Solli sa i talen sin at det danserne gjør på scenen, krever mot – mot til å danse med profesjonelle, og mot til å improvisere og uttrykke seg gjennom sin egen kulturelle identitet.

– Dere spiller også en viktig rolle i lokalsamfunnet, ved å forankre disse uttrykkene, samt engasjere og involvere andre, sa hun.

Akershus fylkeskommune har vært en viktig støttespiller for prosjektet. DanseFOT ble opprettet høsten 2018 med bevilgning fra Akershus fylkeskommune. Også Nagelhus Schia Productions har mottatt støtte fra fylkeskommunen.

Bidrar til rekruttering av unge

– Brobyggingen mellom DanseFOT og det profesjonelle dansekompaniet Nagelhus Schia Productions er inspirerende og bidrar til rekruttering av unge mennesker, sa Guro Nagelhus Schia, kunstnerisk leder for Nagelhus Schia Productions.

Neste generasjons dansekunstnere

– DanseFOT har ambisjoner om å utdanne neste generasjon dansekunstnere. Talentenes danseprestasjoner viser at de er på god vei, sa Christine Kjellberg, leder av DanseFOT.

Det er den anerkjente tyske koreografen Sasha Waltz som har koreografert stykket.

Les også