Danseforestilling ble film

Danseforestillingen DuEls ble fremført i Vigelandmuseet av Nagelhus Schia Productions (NSP) i begynnelsen av 2020. Danseforestillingen ble en suksess. Så stengte Norge ned grunnet pandemien. Nå er danseforestillingen blitt film, med støtte fra Akershus fylkeskommune. 

Mange mennesker danser inne i et mørkt rom. - Klikk for stort bilde– Dette var en helt ekstraordinær mulighet for kompaniet, og det er en stor tillitserklæring at Erna Omarsdottir, Damien Jalet og Jonas Åkerlund ønsket å jobbe med dansekompaniet vårt, Nagelhus Schia Productions, sier Guro Nagelhus Schia Antero Hein

DuEls fikk gode kritikker, hadde åtte utsolgte forestillinger, og ekstraforestillinger som ble utsolgt på knapt én time. Etterspørselen var høy etter nye forestillinger, men da Norge stengte ned grunnet pandemien, var gode råd dyre for hvordan man kunne vise DuEls til et sultent publikum.

Da publikummet ikke kunne komme til forestillingen, tenkte NSP at de kunne komme til publikummet, ved å lage en film av forestillingen.

– Nå får DuEls et publikum langt utover Norges grenser, gjennom filmens detaljerte øye, sier Guro Nagelhus Schia, kunstnerisk leder for Nagelhus Schia Productions. 

I februar i år ble premieren av filmatiseringen vist på NRK2, spekket med kjente dansere, koreografer og regissører.

Stjernespekket samarbeid

Ved oppsetningen av DuEls, var det et stort samarbeidsprosjekt mellom Nagelhus Schia Productions, som produsent, koreografert av fransk-belgiske Damien Jalet og islandske Erna Omarsdottir, med dansere fra Iceland Dance Company og NSP. 

Da en film skulle lages av forestillingen, var det tungvekteren Jonas Åkerlund som fikk jobben som regissør. Åkerlund er en prisvinnende svensk regissør, som tidligere har jobbet med blant annet Madonna, Lady Gaga, U2, The Rolling Stones, Beyoncé, Pink, Jennifer Lopez, Metallica, og Paul McCartney – for å nevne noen.

– Det var en stor ære at Jonas Åkerlund ønsket å regissere en film av suksessforestillingen DuEls! Dette er et spektakulært og unikt samarbeid med et knallteam, og det hele filmes inne i Oslos vakreste museum, Vigelandmuseet, forteller Guro Nagelhus Schia.

Med filmen tilgjengelig på NRK2, har alle i Norge mulighet til å se danseforestillingen, som egentlig bare ble vist til en liten gruppe mennesker tilbake i 2020. Forestillingen DuEls fikk gode omtaler – og vant Subjektprisen for «Årets scenekunst».

Dance-Night at the museum

For de som husker Hollywood-filmen «Night at the museum» fra 2006, så kommer alle skulpturer og voksfigurer til live om natten. Det er litt av det samme som skjedde ved Vigelandmuseet, da forestillingen og filminnspillingen av DuEls ble til. Skulpturene fikk bevegelse gjennom danserne. 

Med «en vandring gjennom museets ulike saler, bidrar dansen til å frigjøre den konsentrerte energien i Gustav Vigelands skulpturer. Ved å omfavne skulpturenes mytologiske egenskaper, bruker danserne sine levende og forgjengelige kropper til å portrettere dualiteten og de indre kampene i Vigelands udødelige skulpturer», som NSP selv beskriver danseforestillingen.

Nye prosjekter på gang

I månedsskiftet februar/mars, var NSP-dansere igjen på scenen. Nasjonalballetten satte opp mesterverket Crystal Pites "Light of Passage", hvor Guro Nagelhus Schia og assisterende kunstnerisk leder, Vebjørn Sundby, var gjestedansere. 

"Light of Passage" ble satt opp kun i fire forestillinger før den reiste videre til Paris og Thêatre des Champs-Elysées. Men samarbeidet med Den Norske Nasjonalballetten stopper ikke der.

– Vi samarbeider med Den Norske Nasjonalballetten med Vildanden/The Wild Duck av Marit Moum Aune fra 14. mars til 13. april. Fire unge dansere i talentutviklingsprogrammet NSP 2 deltar i en gruppesekvens for Vildanden og var reserver for Light of Passage, avslutter Guro.

Støtte fra Akershus fylkeskommune

Akershus fylkeskommune har gitt støtte til NSP siden oppstarten i 2018, og fylkesrådet støtter kompaniet med 1,5 millioner kroner i 2024

– Jeg er veldig glad for at vi har dette spennende og superprofesjonelle miljøet i Akershus, sier fylkesråd for kultur, Ole Jacob Johansen, som ønsker at flere skal få mulighet til å utvikle sitt unike talent.

– Derfor støtter vi dansekompaniet Nagel Schia Productions i Sandvika med økte midler i inneværende budsjettet, sier Johansen, og legger til at han er aldri så lite stolt over at NSP og DuEls favner langt ut over Norges grenser.

– Slike miljøer må vi ta vare på og støtte, slik at de kan utvikle seg videre og nå et størst mulig publikum. Det er helt supert at folk nå kan oppleve danseforestillingen på NRK2, avslutter fylkesråden.

Fakta om «DuEls»

  • Filmen produseres av Nagelhus Schia Productions i samarbeid 4 ½ Fiction AS og M12 Studios. 
  • Filmen co-produseres av Iceland Dance Company og Vigelandmuseet. 
  • Prosjektet muliggjøres takket være støtte fra Bærum kommune, Viken/Akershus fylkeskommune, Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.