En fleksibel, tilpasset og effektiv opplæring

Fra 1. august trer en ny opplæringslov i kraft. Den innfører modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY) som hovedmodell i 13 lærefag innen voksenopplæringen. 

Dette gjelder lærefagene:

  • Bygg- og anlegg: betongfaget, maler- og overflateteknikkfaget, renholdsoperatørfaget, rørleggerfaget og snekkerfaget
  • Helse- og oppvekst: helsearbeiderfaget (helsefagarbeider)
  • Naturbruk: fiske- og fangst
  • Restaurant- og matfag: ernæringskokkfaget og kokkfaget
  • Salg, service og reiseliv: salgsfaget
  • Teknologi- og industrifag: gjenvinningsfaget, logistikkfaget og produksjonsteknikkfaget

Målet med MFY er å tilby en relevant opplæring hvor den enkelte voksne kan lære det som trengs for å oppnå en god fagkompetanse og et fag/-svennebrev raskest mulig. 

– Samfunnet trenger kompetent arbeidskraft, og det er viktig at vi legger opp gode løp for voksne som vil ha en utdanning, slik at man får muligheten til å lære gjennom hele livet, sier fylkesråd for opplæring og kompetanse, Lise Hagen Rebbestad (H). 

Opplæring i bedrift

Det er et mål at alle skal få en praksisplass eller en læreplass, og opplæringen skal for det meste foregå i bedrift. I starten av opplæringsløpet vil det likevel være mange som har behov for å få hele opplæringen i en skole (startopplæring).

 I Akershus kan man få tilbud om startopplæring i fem lærefag:

  • helsearbeiderfaget
  • kokkfaget
  • salgsfaget
  • ernæringskokkfaget
  • rørleggerfaget

Kartlegging

For å finne ut av hva den enkelte kan fra før, skal alle deltakere kartlegges eller realkompetansevurderes i starten av opplæringen. Når dette er gjort, lages en opplæringsplan som viser hvilke kompetansemål eller moduler som er bestått, og hvilke det gjenstår å få opplæring i. Etter dette, vil man få tilbud om opplæring enten i bedrift eller i skole.

Én hovedfagplan bestående av ulike moduler

Innholdet i opplæringen bestemmes av en læreplan. Tidligere har en fagutdanning bestått av mange ulike fag med egne læreplaner og egne eksamener. Dette endres nå til én hovedfagplan som består av ulike moduler. De ulike modulene er satt sammen av de viktigste kompetansemålene fra de ulike fagene. Det er faglærer eller veileder i en bedrift som vurderer den enkeltes faglige utvikling. Alle moduler må være bestått for å kunne gå opp til en fag- eller svenneprøve.

Gjennomføring 

Opplæringen skal tilpasses den enkelte. Noen voksne har gått mange år på skole og har mye arbeidserfaring, mens andre har lite arbeidserfaring og skolegang fra før. Erfaringsmessig bruker de som har lite skolegang og arbeidserfaring to til tre år på å gjennomføre en fagutdanning, mens voksne med mye erfaring bruker kortere tid.

Sluttvurdering

Etter å ha bestått tverrfaglig vg3-eksamen, kan man meldes opp til en fag- eller svenneprøve, hvor kandidaten vurderes med: bestått meget godt, bestått eller ikke bestått.

Kontakt

Har du spørsmål om modulstrukturert opplæring i yrkesfag for voksne, kan du kontakte veiledningssenteret i regionen hvor du bor:

Les mer