Fag- og svennebrevutdeling i Sandvika

Rundt 150 forventningsfulle og feststemte lærlinger og lærekandidater møtte opp på Bærum kulturhus i Sandvika 22. oktober for å motta sine velfortjente fagbrev, svennebrev eller kompetansebevis.

Fu - Klikk for stort bildeBÆRUM KULTURHUS: Spenning i salen før utdelingen starter. Salen er full av kandidater som skal motta sine brev eller bevis, og deres familie og venner. André Strand, Akershus fylkeskommune

Den største gruppen, var helse- og oppvekstfag, med 67 kandidater – foran bygg- og anleggsteknikk, med 31 kandidater.

De har alle bestått fagprøven med karakteren «bestått» eller «meget godt bestått». Nå gjenstår selve beviset på kompetansen og ferdighetene som kandidatene har tilegnet seg, og innsatsen de har lagt ned.

Avdelingsleder for fag- og yrkesopplæringen i Akershus fylkeskommune, Olav F. Horne, ønsket alle de fremmøtte velkommen.

– Dette er en viktig milepæl i livene deres. Dagen i dag markerer slutten på en reise fylt med hardt arbeid, dedikasjon og læring, og begynnelsen på en ny fase med uendelige muligheter. 

– Noen av dere har jobb eller skal ut i jobb, andre skal kanskje ta enda et fagbrev, noen ser mot fagskole eller et mesterbrev, mens atter andre har kanskje ikke helt bestemt dere for hva dere skal gjøre ennå. Og det er også helt fint, sa han.

Etter velkomsttalen var det tid for vakker og stemningsfull musikk med elevene Andras Kolstad og Eskil Melar-Østlie, som begge er elever på vg3 musikklinjen ved Rud videregående skole.

Andras Kolstad og Eskil Melar-Østlie på scenen - Klikk for stort bildeAndras Kolstad (vokal) og Eskil Melar-Østlie (på gitar) varmer opp salen André Strand, Akershus fylkeskommune

Første kull med Akershus-stempel

Deretter var det tid for hovedtalen, med fylkesråd for opplæring og kompetanse, Lise Hagen Rebbestad (H).

– Dere er det første kullet som får utdelt beviset med stempel fra nye Akershus, og som fylkesråd for opplæring og kompetanse kjenner jeg på stolthet og ydmykhet over det dere har fått til.

Formidabelt behov

– Det å fullføre og bestå videregående opplæring er noe av det viktigste man kan gjøre for å skape seg muligheter i livet. Det er aldri for sent å formalisere sin kompetanse, og det er aldri for sent å lære noe nytt. På hver sin måte er dere alle en del av det fremtidige arbeidsliv i Norge. Behovet for faglært arbeidskraft i det norske samfunnet er formidabelt, sa hun.

Statistisk sentralbyrå melder at det frem til 2035 er behov for så mange som 70 000 flere fagarbeidere i Norge.

– Jeg håper dere vil gå ut i arbeidslivet med stolthet, og være gode ambassadører for deres yrker, slik at flere blir inspirert til å gå i deres fotspor. Vi trenger rollemodeller i alle yrker og deler av samfunnet, og dere har mulighet til å være det, avsluttet fylkesråden, før hun gratulerte kandidatene. 

Ikke bare et papir

Torbjørn Ness, regionleder i LO og nestleder i yrkesopplæringsnemnda i Akershus, holdt også tale, og delte ut fag-, svenne- og kompetansebrev til kandidatene.

– Dere har gjennom hardt arbeid, dedikasjon og utholdenhet vist at dere mestrer deres fag, og det er noe vi alle her i salen beundrer og feirer med dere i dag.

– Det handler ikke bare om et papir – det handler om praktisk kunnskap, som er uvurderlig i det daglige arbeidet. Det er dere som gjør at tannhjulene går rundt, at kvaliteten holdes høy og at folk har tillit til tjenestene og produktene som leveres, sa han.

Torbjørn Ness, Lise Hagen Rebbestad og Olav F. Horne på scenen - Klikk for stort bildeFra venstre: Torbjørn Ness, regionleder i LO og nestleder i yrkesopplæringsnemnda, fylkesråd for opplæring og kompetanse, Lise Hagen Rebbestad (H), og avdelingsleder for fag- og yrkesopplæringen i Akershus fylkeskommune, Olav F. Horne André Strand, Akershus fylkeskommune

Utdeling i Lillestrøm

24. oktober deles det ut fag-, svenne- og kompetansebrev på Lillestrøm kultursenter. Her er om lag 250 deltakere påmeldt.

Hva er fag-, svenne- eller kompetanseprøve?

En fag-, svenne- eller kompetanseprøve er en avsluttende praktisk eksamen innen yrkesfaglig utdanning. Prøven kalles ofte 

  • fagprøve i industri- og servicerettede fag
  • svenneprøve i håndverksrelaterte fag 
  • kompetanseprøve for lærekandidater


Les mer om fag-, svenne- og kompetanseprøver