113/24 Skriftlig spørsmål til fylkesrådet fra Terje Hegge (H) om trafikksikkerhet for skolebarna på Høvik og Stabekk skole

  • Nummer: 113/24
  • Dato innsendt: 27.11.2024
  • Dato besvart: 03.12.2024

FAU på Stabekk og Høvik barneskoler i Bærum, vurderer skoleveien til barna flere steder på strekningen Gamle Drammensvei fra Øvre Stabekk bort til krysset/rundkjøringen ved Høvikveien som utrygg. FAU er meget bekymret for trafikksikkerheten til både skolebarn, andre myke trafikanter og syklister.

FAU opplevde senest i forrige uke en ulykke hvor et skolebarn var involvert. Vedkommende ble påkjørt av en bil i fotgjengerovergangen ved Snoveien busstopp på strekningen. FAU har over en 4-års periode registrert i snitt 5-10 nestenulykker i uken på strekningen og et 10-talls ulykker i halvåret.

Tidligere i november ble det ene sårbare punktet vi har meldt inn – krysset Jonsokveien/Gamle Drammensvei - utbedret med fartsdumper. Det er positivt, men FAU mener det er viktig også å få utbedret gjenstående deler av strekningen.

1. Strekningen Gamle Drammensvei fra Snoveien busstopp bort til rundkjøringen ved Høvikveien – her er fortauet på sitt smaleste og av dårlig kvalitet- Det smuldrer opp ved Gamle Drammensvei nr. 93 og 95. Hastigheten i området er 50 km/t. Her har FAU observert mange farlige situasjoner de siste 4 årene. Om vinteren reduseres fortauet fra smalt til nesten visket bort av snø og is. Dette er skolevei for over 100 barn som går på Høvik skole på tvers av klassetrinn.

2. Fotgjengerovergangen der Gamle Drammensvei treffer både Høvikkollen/Granalleen mot øst, som ligger på en bakketopp er nesten usynlig. FAU mener det er viktig at denne strekningen håndteres på lik linje som overgangen ved Jonsokveien. Dette er eneste mulige overgang over Gamle Drammensvei for beboere på Høvikkollen og i Granalleen der det bor mange skolebarn.

3. Overgangen ved Terrasseveien busstopp som er hovedstedet folk fra dette området går over veien for å komme seg til skole, jobb, buss, fritidsaktiviteter, butikken etc. Dette er en av hovedovergangene for skolebarn til Stabekk barneskole, på lik linje med krysset Gamle Drammensvei/Jonsokveien.

FAU mener det vill ha vært klokt og riktig med lik fartsgrense på 40 km/t på hele strekningen Gamle Drammensvei fra Øvre Stabekk helt bort til krysset/rundkjøringen ved Høvikveien. Og ikke som i dag hvor kun små deler av strekningen har fått redusert fartsgrense.

På bakgrunn av trafikktellinger, observasjoner, ulykkesstatistikk, biler på jordet til Store Stabekk gård og i hager langs denne veien og et uendelig antall bekymringsmeldinger over flere tiår, er det Faus’ oppfatning at eksisterende tiltak ikke er tilstrekkelige og at alle disse sårbare delene av veien må ses i en sammenheng og utbedres for at vi skal føle oss trygge i vårt nærområde.

FAU mener også området er ekstra utsatt i tillegg til ovennevnte trafikkforhold fordi området brukes som avlastningsvei til E18 prosjektet, samt at beboerne i området nå merker økt belastning av tungtransport og trafikk ifm. utbygging på Ballerud og på Gjønnes/Bekkestua. FAU opplever også at leddbussene som ble innført under covid perioden utgjør en stor risiko for barna, både mtp tyngde og bremselengde.

Disse bekymringene har FAU også delt med Vei og Trafikk i Bærum kommune som kjenner godt til nærmiljøet og saken etter å ha fulgt den over tid. De støtter FAUs arbeid med trafikksikkerhet, men de har verken skiltmyndighet eller ansvar for fylkesveiene.

Representanten har dermed følgende spørsmål:

  1. Hvordan vurderer fylkesrådet trafikksituasjonen for skolebarna som går til Stabekk og Høvik barneskoler og må krysse og gå på deler av strekningen Gamle Drammensvei fra Øvre Stabekk bort til krysset/rundkjøringen ved Høvikveien?
  2. Hvilke planer har fylkesrådet for å bedre trafikksituasjonen for skolebarna og våre myke trafikanter i området?
  3. Hva vil fylkesrådet gjøre av strakstiltak for å bedre situasjonen? Hva vurderer fylkesrådet av tiltak på lengre sikt?

Svar fra fylkesråd for samferdsel, Håkon Snortheim

Fylkesråden vil begynne med å takke for spørsmålene. 

Fylkesråden er allerede kjent med at det er varslet utfordringer på strekningen. Fylkesråden ønsker at det skal være trygge forhold for barn på vei til skole. Det gjør inntrykk å få henvendelser fra innbyggerne om hvordan situasjonen er. 

1. Trafikksituasjonen kunne vært bedre. Bilførere har plikt til å være aktsomme og avpasse farten, dessverre opplever man at dette ikke alltid skjer. Det er rushtidsbom på strekningen i retning Stabekk, dette reduserer trafikkmengden en del i perioden mellom kl. 7-9 når de fleste skolebarna beveger seg mellom hjem og skole. 

2. Det er allerede gjennomført flere trafikksikkerhetstiltak i dette området. Vi jobber stadig med trafikksikkerhetstiltak på hele det fylkeskommunale vegnettet. Denne strekningen har ikke noen særlige forhold ved seg som tilsier at den skal prioriteres foran mange andre strekninger i Akershus.

3. Det vil bli gjennomført en atferdsregistrering ved gangfeltene/krysningspunktene ved anledning. Det holdes ekstra søkelys på vegetasjonsrydding og vintervedlikehold på det smale fortauet. Vi kommer til å vurdere belysningstiltak ved gangfeltene hvor dette ikke allerede er gjort. 

Det er ikke planlagt større tiltak da vi har mange skoleveier som helt mangler tilbud for gående og syklende. 

Alle innspill som kommer inn, blir tatt med videre i vårt trafikksikkerhetsarbeid.