114/24 Skriftlig spørsmål til fylkesrådet fra Elin L'Estrange (AP) om arbeidsmiljø og antirasistisk fylkeskommune

  • Nummer: 114/24
  • Dato innsendt: 28.11.2024
  • Dato besvart: 05.12.2024

Fylkesråd for kultur har delt rasistisk innhold i sosiale medier. Fylkesrådsleder har tatt til motmæle, som er bra.

Akershus fylkeskommune har et gjeldende politisk vedtak om å være en rasismefri sone.

  1. Hvilke konsekvenser får fylkesrådens uttalelser på sosiale medier over tid for arbeidsmiljøet for de ansatte?
  2. Hvilke vurderinger er gjort rundt arbeidsmiljø, hvilken informasjon er hentet inn, og hvilke tiltak er gjennomført for å sikre at alle ansatte i Akershus opplever arbeidsmiljøet som trygt, i lys av uttalelsene?
  3. Hva vil fylkesrådet gjøre framover for å sikre at vedtaket om rasismefri sone følges opp?
  4. Hvilke tiltak vil fylkesrådet gjennomføre framover for å sikre et trygt arbeidsmiljø for ansatte i Akershus fylkeskommune?

Svar fra fylkesrådsleder Anette Solli

Som spørsmålsstiller er kjent med, så har tidligere fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet, Ole-Jacob Johansen fratrådt sin stilling i forbindelse med hendelsen som spørsmålsstiller refererer til.

For fylkesrådet er mangfold, inkludering og integrering førende verdier som skal være til stede i alt av arbeidet vi driver med både ut mot samfunnet, og internt i arbeidsmiljøet. Som fylkesrådsleder mener jeg at å ivareta disse verdiene legger grunnlaget for at innbyggerne i Akershus skal lever så gode liv som mulig og slik de selv vil. Norge er et samfunn med små forskjeller, tillit mellom mennesker og høy grad av trygghet. Dette vil fylkesrådet ta vare på og styrke de viktige fellesskapene der vi kan, enten det handler om den videregående skolen, kulturlivet, idretten eller frivilligheten.

Fylkesrådet er opptatt av at alle ansatte skal ha et godt og trygt arbeidsmiljø og vi jobber hver dag for å fremme inkludering og mangfold i organisasjonen og ute i Akershus-samfunnet. Fylkeskommunen er en politisk styrt organisasjon, der demokratisk valgte politikere ofte ytrer seg i det offentlige rom. Det er nok ikke uvanlig at ansatte reagerer på ytringer og meninger fra politikerne, det være seg fra fylkesråder og fra fylkestingets medlemmer. Som politikere har vi et særlig ansvar for hvordan vi uttaler oss i det offentlige rom, og det må vi ta det fulle og hele ansvaret for selv. Fylkeskommunens administrasjon er imidlertid et sekretariat for den politiske ledelsen. Det innebærer at de ansatte må kunne jobbe for den til enhver tid sittende fylkesråd, selv om man selv har helt andre meninger. Samtidig skal selvsagt de ansatte møtes med respekt og de skal ha et godt arbeidsmiljø.

Det er en viktig del av demokratiet vårt at vi har klare skillelinjer mellom det å være politisk valgt og det å være ansatt.

Oppfølging av ansatte og derigjennom arbeidsmiljøet i administrasjonen er delegert til fylkesdirektørene. Jeg har full tillit til at fylkesdirektørene følger opp dette på en god måte. Fylkesdirektørene har understreket overfor meg at dersom man blir kjent med konkrete hendelser som medarbeidere har blitt utsatt for knyttet til et medlem i fylkesrådet, eller det er forhold knyttet til politisk ledelse som påvirker den enkeltes arbeid eller arbeidshverdag, så vil dette bli løftet til den fylkesråden det gjelder eller til fylkesrådsleder.

Det gjelder alle typer bekymringer som formidler via leder, tillitsvalgte eller vernetjenesten.

Når det gjelder administrasjonens oppfølging av saken så ble det i etterkant av innlegget som ble lagt ut fra tidligere fylkesråd og oppslaget som fulgte sent tirsdag, dagen etter administrativt tatt et initiativ i lederlinjen hvor det ble understreket forståelse for at medarbeidere ville kunne reagere på oppslaget og at spørsmål eller tilbakemeldinger fra
medarbeidere som det var hensiktsmessig å løfte videre, med den intensjon å følge det opp på en god måte. Dette skjedde før innlegget fra en ansatt ble lagt ut. 

Jeg mener åpenhet og vilje til å lytte i slike situasjoner er svært viktig. Det har vært flere møter med ansatte i det rådsområd for kultur, tannhelse og frivillighet, og fylkesdirektøren der har sammen med resten av sin ledergruppe stor oppmerksomhet knyttet til å ta vare på og lytte til hvordan de ansatte der opplever situasjonen og de vil vurdere konkrete aktiviteter fremover. På samme måte forventer jeg at de andre fylkesdirektørene vurdere om det er behov for konkrete tiltak fremover.

Torsdag var det også møte på fylkeskommunens dialog og drøftingsarena med tillitsvalgte hvor ledelsen fikk tilbakemeldinger og innspill. Fredag var det ordinært HAMU møte hvor ledelse og tillitsvalgte som har et helt særskilt ansvar for arbeidsmiljøet ble orientert om håndteringen av saken og viktigheten av de kanalene som er etablert hvis det oppleves avvik fra et trygt og godt arbeidsmiljø. Jeg mener dette organet sammen med de lokale arbeidsmiljøutvalgene er særs viktig når det gjelder arbeidsmiljøet i fylkeskommunen, og jeg har tiltro til at de også vil vurdere om det er behov for særskilte tiltak utover det som allerede er en del av det løpende arbeidsmiljøarbeidet. I den sammenheng er jeg kjent med at det tidlig neste år allerede er planlagt å gjennomføre en stor arbeidsmiljøundersøkelse.

Jeg som fylkesrådsleder treffer også tillitsvalgte og vernetjenesten sammen med andre fylkesråder og fylkesdirektører i Akershus samarbeidsutvalg. Dette mener jeg er en god arena for dialog mellom ansatte og den samlede politiske og administrative ledelsen – og jeg har erfart at tillitsvalgte her løfter inn bekymringer dersom de oppstår. Det regner jeg med at de også vil gjøre fremover.

Det er og skal være nulltoleranse for enhver form for rasisme, diskriminering og trakassering i Akershus fylkeskommune. Fylkesrådet har iverksatt et eget prosjekt knyttet til vold og trusler om vold i 2024 og 2025 som vår øverste prioritering nå. Denne prioriteringen har vi gjort etter forarbeid sammen med vernetjeneste, skolene, tannhelse, bedriftshelsetjeneste og politiet. I tillegg er fylkesrådet i gang med en revidering av temastrategi for mangfold og inkludering som vil komme til behandling i fylkestinget i 2025.