116/24 Skriftlig spørsmål til fylkesrådet fra Lars Salvesen (KRF) om potensiale for solkraftproduksjon i Akershus

  • Nummer: 116/24
  • Dato innsendt: 05.12.2024
  • Dato besvart: 12.12.2024

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fikk 10.7.2023 oppdrag om å utrede solkraft og annen lokal energiproduksjon fra Olje- og energidepartementet (nå Energidepartementet, ED). Deres rapport viser at vi på landsbasis har et teknisk potensial på nesten 7 TwH ved å utnytte utbygde, grå arealer til solkraftproduksjon. Dette temaet er aktuelt både når det gjelder arbeidet med oppdatert av regional plan for areal- og mobilitet, og i arbeidet med å nå klimamålene i Akershus.

Hvordan jobber fylkesrådet med å følge opp dette arbeidet?

Svar fra fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø, Solveig Schytz

Solkraft som en av flere løsninger for å frigjøre kraft og omstille Akershus til et lavutslippssamfunn. Dette er et tema fylkesrådet er svært opptatt av. Kraftløftet for Akershus og Oslo (2023) er et viktig faglig underlag for arbeidet med dett. I denne rapporten foreslås det at Akershus bør øke installert solenergi med 0,7 TWh innen 2030. På virksomhetsnivå er aktuelle tiltak å installere solceller, energibrønner eller tilkobling til fjernvarmenett der det er aktuelt på eksisterende og nye bygg og infrastruktur. 

Utbygging av solkraft på fasader og tak har stort potensial (1,4 TWh i Oslo og Akershus). Dette gjelder også i samferdselssektoren, der det er kartlagt et potensial for solkraft i veiprosjekter på 0,6 TWh/år innen 2030 i Norge. Potensialet for solkraft på grå arealer er ikke kartlagt for Akershus, men antas å ha stort potensial. 

Fylkesrådet vil følge opp dette temaet i flere store saker i tida som kommer, blant annet handlingsplan for klima og i arbeidet med regionale planer. 

Den 23. oktober ga utga Solenergiklyngen en studie som har kartlagt nedbygde arealer egnet for solkraftutbygging i Norge. I underkant av 25 000 spesifikke arealer er identifisert. Samlet representerer de identifiserte arealene et areal på totalt 69,7 km2 , noe som tilsvarer et areal nesten like stort Haugesund (73 km2 ). Med de forutsetningene som legges til grunn tilsvarer dette et teknisk potensial som til sammen utgjør installert kapasitet på 5,8 GWp og 5,7 TWh. Det lønnsomme potensialet vil være betydelig lavere.