- Nummer: 4/2024
- Dato mottatt: 31.01.24
- Dato besvart: 05.02.24
Bakgrunn for spørsmålet:
31.1.2024 skriver Budstikka om at elever og foreldre ved FOT-linja (Fleksibel tilrettelagt oppfølging) på Nesbru videregående skole fikk beskjed før helgen om at tilbudet legges ned fra skolestart 2024. Dette er en linje der elevene får undervisning i mindre grupper, der man må bestå de 5 fellesfagene, er i jobb, skole eller praksis innen man fyller 23 år for å få studiekompetanse.
Når linjen avvikles må elevene som går her i dag eller ønsket å søke seg hit finne et nytt studietilbud for neste skoleår ifølge Budstikka. Fristen for å søke utdanning for mange av elevene går ut 01.02, altså mindre enn en uke etter at beskjeden om nedleggelse kom. Denne gruppen elever trenger et stabilt og forutsigbart studietilbud, og har utfordringer med å måtte finne et nytt tilbud med så kort frist.
I behandlingen av sak PS 26/23 Opplæringstilbud 2024/2025 i fylkestinget 15.12 var ikke nedleggelsen av FOT nevnt i sakene eller synlig i tabellen. Fylkesråden har snakket mye om god dialog med komiteen, men dette oppleves som nok et eksempel på hvor det øverste politiske organet i fylket, fylkestinget, ikke er godt nok orientert.
Representanten har dermed følgende spørsmål til fylkesråden:
- Hvorfor har fylkesrådet besluttet å legge ned FOT-linja på Nesbru videregående skole?
- Hvorfor ble ikke elever og foreldre varslet om nedleggelsen tidligere?
- Hva tenker fylkesråden om situasjonen elever og lærere er satt i?
- Tenker fylkesråden at informasjonsflyten med fylkestinget om nedleggelse av FOT-linja vært i tråd med prinsippet om "god dialog med fylkestinget"?
Svar fra fylkesråd for opplæring og kompetanse, Lise Hagen Rebbestad
1. Hvorfor har fylkesrådet besluttet å legge ned FOT-linja på Nesbru videregående skole?
Jeg ønsker å påpeke at dette ikke er et tilbud som legges ned, men at det er prosjektmidler som fases ut. Noe som er vanlig når prosjekter går over i drift.
Tilbud om fleksibilitet og tilpasset undervisning skal være tilbud ved alle skoler slik at de elevene som trenger det skal få opplæring tilpasset seg. På Nesbru og Ski vgs. ble det satt i gang et prosjekt, med ekstra tildeling, for å ha et forsterket tilbud. På Lillestrøm vgs. har man også et FOT tilbud uten at dette har medført prosjektmidler. Intensjonen var å prøve ut for så å overføre i drift til alle skolene. Prosjektmidlene ble varslet ikke videreført til Nesbru og til Ski vgs., allerede i tildelingen som kom i 2020 (skoleåret 2020/2021).
Med ny opplæringslov og fullføringsreform som trer i kraft fra skolestart 2024, og det felles oppdraget at alle skolene skal bli den beste skolen for sine elever, skal alle skolene ta et større fullføringsansvar for de elevene de til enhver tid har. Det betyr at alle skolene må utvikle kompetanse på å jobbe godt og tilpasset med de elevene som per i dag har vært en del av FOT-målgruppen ved Ski og Nesbru videregående skoler.
Det er viktig å presisere at Nesbru vgs. – i likhet med øvrige videregående skole - har et ansvar for å gi god opplæring for de elevene de til enhver tid har. Kriterieriene i økonomimodellen som ligger til grunn for skolenes budsjettramme skal ivareta dette, bl.a. ved at elever med særlige tilretteleggingsbehov vil kunne ha rett på en særlig tildeling.
Gjennom FOT-prosjektet har to skoler fått ekstra tilskudd over en periode, og det er dette tilskuddet vi nå avvikler. Det er viktig for oss at alle skolene har – og skal ha – et ansvar for å gi et godt og likeverdig opplæringstilbud til de elevene de til enhver tid har.
Innenfor dette, er det mulig for Nesbru vgs. å organisere for elever med ulike tilretteleggingsbehov.
2. Hvorfor ble ikke elever og foreldre varslet om nedleggelsen tidligere?
I utgangspunktet var tildelingen besluttet avviklet etter skoleåret 2020/21. Ved en inkurie ble midlene videreført. Høsten 2023 ble det presisert fra skoleeier at prosjektmidlene ikke videreføres.
Tilbudet legges ikke ned og elevene kan søke til Nesbru vgs. også høsten 2024. Vi ønsker at elever som fram til nå har gått på FOT på Nesbru vgs. skal få fortsette på skolen hvis de ønsker det.
3. Hva tenker fylkesråden om situasjonen elever og lærere er satt i?
Jeg forstår at dette har vært vanskelig for elever og deres foresatte. Hver skole har ansvar for sine elever, også når det gjelder å bistå med hjelp og rådgiving i videre søking for neste skoleår. Alle skoler har elever med ulike utfordringer og oppdraget vårt er å gi et godt og likeverdig tilbud til alle elevene.
Vi forstår også at dette har skapt uro blant ansatte på skolen, og håper nå at lærerne får arbeidsro.
4. Tenker fylkesråden at informasjonsflyten med fylkestinget om nedleggelse av FOT-linja vært i tråd med prinsippet om "god dialog med fylkestinget"?
Det har ikke vært kommunisert til fylkestinget i denne saken, da det ikke er en nedleggelse av et tilbud, men opphør av prosjektmidler.
Det er i fylkesrådets interesse å ha god informasjonsflyt med både fylkesting og komitéer, noe som alltid jobbes med.
Det er ikke innenfor normal informasjonsflyt å informere om når prosjektmidler går ut. Dette ble besluttet mange år tilbake, lenge før dette fylkesrådet tiltrådde, og er informert om til skolen gjennom brev og møter.