79/24 Skriftlig spørsmål til fylkesrådet fra Jane Bråthen (SP) om rutiner for kantklipp

  • Nummer: 79/24
  • Dato innsendt: 13.08.2024
  • Dato besvart: 19.08.2024

I RB 13.8.24 kunne vi lese at bonde Lars Halvor Oserud Stokkstad nok en gang har fått åkrene sine utsatt for fylkets kantslått. Kantsonen var etablert med midler Oserud Stokkstad har fått i økonomisk støtte, all tid bøndene mister areal til kornproduksjon, og sådd med solsikker og andre vekster som er viktig for pollinerende insekter og biologisk mangfold. Til tross for at det fra bondens side var forsøkt å sette opp stengsel for fylkes kantklipp ved bruk av stolper/pinner, ble det slått på begge sider, og den viktige  kantsona er igjen historie.

Spørsmålene blir derfor som følger:

Hva gjøres for å sikre slike kantsoner fra kantslåtten til fylket? Vil det etableres rutiner for å sikre at dette ikke skjer igjen til neste år?

Svar fra fylkesråd for samferdsel, Håkon Snortheim

Fylkesråden vil begynne med å takke for spørsmålet.

Eiendomsgrensen til Akershus fylkeskommune går fire til fem meter fra asfaltkanten. Kantslåtten, som blir gjennomført av trafikksikkerhetshensyn, ble gjennomført i tre bredder til cirka fire meter fra asfaltkanten. Fylkesråden kan dermed ikke svare på hvorfor innbyggere benytter fylkeskommunens eiendom til å plante vekster vedkommende mottar offentlig støtte for. Støtteordningen er dessuten tydelig på at den ikke bør benyttes langs offentlig vei.

Veimyndighetene og interesseorganisasjonene for landbruket har samarbeidet godt med rutiner for å for å slå veikanten helt ut til jordekanten. Bakgrunnen for dette har vært å hindre spredning av problematiske ugressarter til åker og eng. Disse rutinene har blitt innarbeidet i våre kontrakter, og ligger til grunn for de krav som stilles for gjennomføring av kantslått langs fylkesveier. I forkant av hver vekstsesong gjennomføres det oppstartsmøter med våre entreprenører for å gjennomgå rutiner og strekninger som krever spesiell klipping/skjøtsel. Akershus fylkeskommune gjennomfører kantslått to ganger i sesongen; førsteslått i mai/juni og andreslått i august/september. Ved førsteslåtten klippes det en sterkt redusert klippebredde for å ivareta de pollinerende insektene, og legge til rette for at veikantene skal være pollinatorvennlig. Våre driftsrutiner for kantslått tilsier at vi gjennomfører kantslått innenfor veiens eiendomsområde, eller på fylket sin eiendom. Landbruket kan sende søknad til statsforvalteren om regionale miljøtilskudd for å etablere «Soner for pollinerende insekter» langs jordbruksareal, der et av vilkårene er at dette skal etableres på jordbruksareal som søker disponerer.

Kantslåtten blir utført langs veinettet; for å sikre avrenning av overvann til sluk/kummer/stikkrenner, holde kraftigvoksende vegetasjonen nede slik at sikten ikke hindres langs veinettet og begrense spredning av fremmede skadelige arter. I våre kontrakter har vi kartlagt strekninger med «artsrike veikanter» og «fremmede skadelige arter». Våre entreprenører har kart som viser hvor disse strekningene er, slik at tidspunkt for klipping blir gjennomført med tanke på blomstring og frøsetting.