- Nummer: 13/2023
- Dato mottatt: 11.12.23
- Dato besvart: 15.12.23
Bakgrunn for spørsmålet
Det tidligere barnehjemmet Eilert Sundt i Sundet i Eidsvoll står i fare for å bli revet. Bygget har en viktig rolle å spille i historien om hvilke overgrep taterne har blitt utsatt for i Norge. Helt fram til 80-tallet ble barn og ungdom plassert her med tvang for å fornorskes. Målet var å bryte båndene til egen kultur og historie. Historiene om overgrep er overveldende. Taterne var også en av de siste gruppene som ble tatt ut av lovgivningen om tvangssterilisering. Bygget var vel i drift av barnevernet helt frem til 2014, - også da under kritikkverdige forhold.
Eilert Sundts barnehjem fra 1918 har blitt bygget på / utvidet i flere omganger, og bygningsmessig godt ivaretatt. Under de siste årenes bruk har stedet blitt kjent som Motivasjonskollektivet. Nå foreligger et planforslag om rivning og utbygging av boligblokker på stedet. Det bør ikke tillates uten en grundig vurdering av dette som kulturminne for framtida. Spesielt den delen som utgjør det opprinnelige barnehjemmet bør bevares. Så vidt vi kjenner til er dette det eneste barnehjemmet som fikk den kjente samfunnsforskeren og teologen sitt navn. Universitetet i Oslo minnes ham med navn på eget hus. Eilert Sundts grav ligger som et minnesmerke på gravplassen ved Eidsvoll kirke. Med dagens briller på, ser vi nok noe annerledes på hans virke. Hele historien bør fortelles.
Vi kan ikke bare ta vare på vår positive del av historien, vi må også fortelle om grusomhetene vi har begått. Norge har ratifisert Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter som også innebærer å verne om deres historie og kultur. I dag gjenstår kun fire av Motivasjonskollektivets barnehjem. Disse er en viktig kilde til romanifolkets/taternes historie. Vi risikerer nå at enda et forsvinner.
Fylkeskommunen har ansvar for å verne om bygg med historisk verdi. Representanten har derfor følgende spørsmål til fylkesrådet:
Vil fylkesråden gå i dialog med Eidsvoll kommune om vern av Eilert Sundts barnehjem?
Svar fra fylkesråd for plan, kulturminnevern, klima og miljø, Solveig Schytz
Fylkesrådet følger opp dette kommunale planarbeidet på vanlig måte, i tråd med fylkeskommunens rolle som regional kulturminnemyndighet og som regional planmyndighet.
Ut fra disse rollene ga Viken fylkeskommune en uttalelse til oppstart av planarbeidet, der man blant annet omtalte hensynet til taternes/romanifolkets kulturmiljø. Det ble vist til at man fra nasjonalt hold nå legger stor vekt på at de nasjonale minoritetenes kulturminner utgjør en viktig del av vår mangfoldige kulturarv, og at de også er viktige elementer i minoritetsgruppenes fortelling om seg selv, for deres selvforståelse og identitet.
Fylkeskommunen er kjent med den historien som spørsmålsstilleren redegjør for på dette stedet, og deler hennes oppfatning av viktigheten av at det gjøres grundige vurderinger av de hensynene hun omtaler.
I Vikens uttalelse ble forslagsstilleren for planen oppfordret til å innhente innspill fra de berørte minoritetenes organisasjoner, og ble varslet om at det kan bli vurdert å fremme innsigelse når planforslaget legges ut til offentlig ettersyn dersom ikke interessene til berørte minoriteter er tilstrekkelig belyst.
Planforslaget er nå lagt ut til offentlig ettersyn, og Akershus fylkeskommune skal gi sin uttalelse til dette innen fristen 21. januar. Vi arbeider med saken nå, og hensynet til taternes/romanifolkets kulturmiljø er en sentral del av våre vurderinger. Dersom det ut fra fylkeskommunens kulturmiljøfaglige vurdering anbefales å fremme innsigelse til planforslaget, vil det bli lagt fram sak for fylkesrådet om dette. Fylkesrådet vil da gjøre en helhetlig vurdering av de ulike interessene i saken.