Reglement for Akershus fylkesting og fylkestingskomiteer
4 Fylkestingskomiteer
4.1 Valg og sammensetning
Fylkestinget oppretter selv komiteer og fastsetter oppgavefordelingen mellom dem.
Fylkestinget i Akershus har fem komiteer:
- Finans og organisasjon
- Samferdsel og mobilitet
- Opplæring og kompetanse
- Samfunn, plan og klima
- Kultur, mangfold, næring og tannhelse
Med unntak for fylkesordfører og de representantene som er medlemmer av kontrollutvalget, skal alle fylkestingsrepresentantene være medlem av en (og bare en) fylkestingskomité. Fylkestinget velger medlemmer til komiteene på konstituerende møte. Valg av medlemmer til komiteene gjennomføres i henhold til reglene i kommuneloven § 5-9.
4.2 Komiteens oppgaver
Fylkestingskomiteene står for den forberedende behandlingen av saker til fylkestinget, og bestemmer selv framdrift og arbeidsmetode. Fylkestingskomiteene skal oversende innstilling til fylkestinget så snart saken er ferdigbehandlet i komiteen. Forretningsutvalget kan fastsette frist for når den enkelte sak må være ferdigbehandlet i komiteen. Det forutsettes imidlertid at alle saker ferdigbehandles i fylkestinget senest seks måneder etter at de er oversendt fra forretningsutvalget.
Komiteene skal gi innstilling i saker som forretningsutvalget fordeler og som skal legges fram til behandling i fylkestinget. Saker skal som hovedregel kun behandles i én komite.
Fylkestingets komiteer behandler tildelte saker i møte. Komiteene kan ikke opprette arbeidsutvalg
4.3 Saksbehandling
Komitéleder innkaller og bestemmer dagsorden for komiteens møter.
Komiteen kan utpeke saksordfører etter forslag fra komitéleder for de sakene komiteen skal forberede. Oppnevnelse av saksordfører gjøres før komiteen starter behandlingen av saken. Komiteen kan velge å ikke utpeke saksordfører.
Komiteens medlemmer, møtende varamedlemmer, leder og nestleder kan stille spørsmål til fylkesrådet. Spørsmål som ønskes ført i møteboka leveres skriftlig.
Komiteenes innstillinger skal foreligge senest 8 dager før behandling i fylkestinget.
Reglene i kapittel tre gjelder ellers så langt de passer.
Komiteens medlemmer, møtende varamedlemmer, leder og nestleder kan fremme merknader i komitebehandlingen. Merknader er et parti/flere partier eller en representant/flere representanters synspunkter eller begrunnelser for forslagene som er fremmet skriftlig. Merknader følger med saken til fylkestinget og føres i møteboka.
4.4 Studietur
Studietur skal godkjennes på forhånd av fylkesordføreren. Leder av komiteen skal sette opp et program og budsjett for studieturen, og levere rapport og regnskap etter at turen er avlagt.
4.5 Høring, temamøter og orienteringer
Komiteene kan innhente informasjon gjennom høringer, temamøter eller orienteringer i forbindelse med behandlingen av konkrete saker eller for belysning av ulike saksforhold. Høringen, temamøtet eller orienteringen organiseres slik at den ikke er en del av det formelle møtet.
Høring er et møte hvor inviterte organisasjoner eller andre legger fram sitt syn og svarer på spørsmål fra komiteen. Komiteen står fritt til å velge hvem som skal høres. Det er ingen som har krav på å få delta på en høring. Det er forutsatt at fylkesrådet gjennom sin saksbehandling har hørt alle berørte parter før saken legges fram behandling i fylkestinget. Høringen kommer i tillegg til annen informasjon som komiteen har mottatt. Det kan derfor hende at komiteen velger å bare høre én organisasjon eller side av saken.
Høringen ledes av komitéleder. Deltakerne gis ordet for et kort innlegg for å redegjøre for sitt syn, normalt 10 min. Medlemmene i komiteen kan stille spørsmål. Det er ikke mulighet til debatt mellom de folkevalgte medlemmene, eller mellom deltakerne og de folkevalgte medlemmene. Publikum har ikke mulighet til å ta ordet. Deltakerne kan oppfordres til å levere en kort skriftlig oppsummering av sine synspunkter. Sekretariatet skriver ikke referat, men høringen føres i møteboka.
4.6 Deputasjoner
Foreninger, medvirkningsorganer, grupper eller andre kan be om å få møte for fylkestingets komiteer og gjøre rede for saker som står på fylkestingets saksliste. Forespørsler om å møte komiteen må fremmes senest dagen før komitemøtet til komiteens sekretær. Komiteen skal så langt det er mulig legge til rette for at alle som ønsker deputasjoner får mulighet. Komitéleder avgjør om deputasjonen får møte.