Reglement om arbeidsvilkår for politiske rådgivere, politiske rådssekretærer og stabssjef

1 Hjemmel og gyldighet

1.1 Hjemmel

Reglementet er fastsatt av fylkesrådet 19.10.2023 med hjemmel i reglement for Akershus fylkesråd punkt 2.3.3, og reglement for delegering av myndighet fra fylkestinget i Akershus og tildeling av innstillingsrett punkt 3.5.2 første ledd. 

1.2 Virkeområde

1.2.1 Hvem reglementet gjelder for

Reglementet gjelder for ansatte i politiske stillinger i Akershus fylkeskommune tilsatt av fylkesrådet.  Ansatte i politiske stillinger omfatter her både stabsjef, politiske rådssekretærer og politiske rådgivere.

1.2.2 Formål

Reglementet har som formål å regulere arbeidsvilkårene og velferdsordninger for politisk stillinger fordi disse ikke regnes som arbeidstakere i arbeidsmiljøloven og ferieloven, og dermed for en stor del faller utenfor lov- og avtaleverk. Reglementet regulerer videre andre relevante bestemmelser knyttet til arbeidsforholdet.

1.2.3 Avgrensninger til lov og tariffavtale

Arbeidsmiljøloven (aml.), ferieloven, Hovedavtalen, Hovedtariffavtalen (HTA) og sentrale tariffavtaler for kommunal sektor gjelder ikke direkte for ansatte i politiske stillinger, men bestemmelsene gis tilsvarende anvendelse i den utstrekning det er nevnt i reglementet. Det samme gjelder lokale avtaler og reglementer for Akershus fylkeskommune.

1.3 Ikrafttredelse og endringer

Reglementet trer i kraft fra vedtaksdato.

Fylkesdirektør for fylkesrådsleders kontor har fullmakt til å gjøre nødvendige endringer.

2 Årslønn, feriepenger og andre verv

2.1 Fastsettelse og regulering

De politiske stillingene som omfattes av dette reglementet tilstås følgende årslønn:

  • Stabssjef tilstås lønn tilsvarende 76,8% av fylkesordførers godtgjørelse
  • Fylkesrådssekretærer tilstås lønn tilsvarende 67,8% av fylkesordførers 
    godtgjørelse
  • Politiske rådgivere tilstås lønn tilsvarende 58,8% av fylkesordførers 
    godtgjørelse

Det ikke ytes overtid/andre tillegg, jf. HTA kap. 1 §, 5, punkt 5.1.2 første setning.

2.2 Feriepenger

Det opparbeides ikke feriepenger da lønn utbetales over 12 måneder. Skattetrekk fordeles som for øvrige arbeidstakere på 10,5 måneder. Det trekkes ikke skatt i juni. Det er halv skatt i desember måned.

2.3 Adgang til å inneha bistillinger, styreverv mv. og plikt til å orientere om godtgjøringer

Ansatte i disse politiske stillingene kan ikke inneha bistillinger, bierverv, styreverv eller andre lønnede oppdrag som kan virke hemmende på deres arbeid, med mindre det foreligger særskilt tillatelse fra fylkesrådslederen. Fylkesrådsleder skal i tillegg være kjent med verv/oppdrag de politiske rådgiverne har for øvrig. 

Politiske ansatte hos fylkesrådet kan ikke være medlem av politiske organ i fylkeskommunen.

Det vises for øvrig til habilitetsregler i kommuneloven og forvaltningsloven. 

Fylkesrådslederen skal orienteres om godtgjøringer som mottas fra andre.

3 Arbeidstid

Ansatte i politiske stillinger omfattes av aml. § 10-12 og tilstås 10 fridager pr. år i hht. HTA kap. 1, § 6, punkt 6.3, som kompensasjon for at arbeidstidsbestemmelsene tilsvarende aml. kap. 10 med enkelte unntak ikke gis anvendelse for ledende eller særlig uavhengige stillinger.

Arbeidstidsordningen også for slike stillinger skal være slik at de ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser og formål.

4 Ferierettigheter

Det gis rett til å avvikle tilsvarende antall feriedager som arbeidstakere i Akershus fylkeskommune har etter ferieloven og Hovedtariffavtalen, til sammen fem uker. Politisk ansatte kan fra det året de fyller 60 år avvikle inntil seks ukers ferie.

5 Tilsettingsforhold, oppsigelsesfrist og fratredelse

Ansatte i politiske stillinger knyttet til fylkesrådet tilsettes av fylkesrådsleder. Tilsettingsforholdet for slike stillinger er midlertidig. 

Der den midlertidige tilsettingen er knyttet til en bestemt råd, følger stillingen den respektive fylkesråds funksjonstid, og fratredelse er senest samtidig med fylkesråden. Dersom fylkesrådet fratrer, så fratrer ansatte i politiske stillinger senest samtidig. 

For øvrig gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på en - 1- måned fra oppsigelsestidspunktet, jf. Hovedtariffavtalen § 3.

6 Velferdsordninger

6.1 Pensjon

Ansatte i politiske stillinger har samme pensjonsordning som ansatte i Akershus fylkeskommune. Det betales pliktig innskudd til pensjonsordning etter reglene i Viken pensjonskasse.

6.2 Forsikring

Ansatte i politiske stillinger er dekket av en tjenesteforsikring under utførelse av sitt oppdrag, tilsvarende ordningen for ansatte i Akershus fylkeskommune. For tiden gjelder dette forsikringstypene yrkesskade/- sykdom, gruppeliv og tjenestereise.

6.3 Fravær på grunn av sykdom

Ved sykdom gis full lønn tilsvarende ordning for Akershus’ administrativt ansatte, jf. § HTA, og tilsvarende adgang til å benytte egenmelding etter ordinære regler i Akershus fylkeskommune. Fravær utover dette dokumenteres med sykemelding. Rett til lønn under sykdom opphører fra den dag stillingen fratres.

6.4 Permisjoner

Ansatte i politiske stillinger gis videre rett som ansatte til å søke permisjon og beholde lønn for følgende forhold: Svangerskapskontroll, svangerskapspermisjon, omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel/ adopsjon, fødselspermisjon, foreldrepermisjon, amming, barn- og barnepassers sykdom, omsorg for og pleie av nærstående, militærtjeneste og religiøse høytider, jf. arbeidsmiljølovens bestemmelser §§ 12-1 til 12-10, 12-12 og 12-15, og reglene i HTA om permisjon med lønn ved svangerskap, fødsel, adopsjon, amming og barns og barnepassers sykdom.

Søknad sendes fylkesrådsleders kontor. Fylkesrådsleder avgjør permisjonssøknader.

6.5 Velferdspermisjoner

Ansatte i politiske stillinger kan innvilges velferdspermisjon med lønn i inntil 12 arbeidsdager pr kalenderår tilsvarende ansatte i Akershus fylkeskommune. Fri utover tolv dager kan innvilges som permisjon uten lønn.

7 Telefoni

Ansatte i politiske stillinger tildeles fylkeskommunal betalt telefon. Stillingsinnehaver disponerer Akershus fylkeskommunes mobiltelefon. Akershus fylkeskommune står som eier av abonnementet, jf. Akershus fylkeskommunes reglement for telefoni.

8 Tjenestereiser

Ved tjenestereiser legges til grunn reglement for tjenestereiser i Akershus fylkeskommune.

Reiser til landsmøter, valgmøter og andre partipolitiske møter regnes ikke som tjenestereiser med mindre det utføres andre tjenstlige oppdrag i forbindelse med reisen.

9 Gaver og honorarer

Det kan ikke tas imot honorar for foredrag som den enkelte holder i kraft av sin stilling. For øvrig gjelder etiske retningslinjer for Akershus fylkeskommune.

10 Etterlønn

Ansatte i politiske stillinger gis etter søknad etterlønn tilsvarende ordningen for folkevalgte i Akershus fylkeskommune, slik:

  • 1 ½ måned dersom vedkommende har en jobb/verv å komme tilbake til etter endt tjeneste.
  • I 3 måneder dersom vedkommende ikke har en jobb å gå tilbake til.

Etterlønnen skal avkortes krone mot krone mot annen inntekt, jf. kommuneloven § 8-6 annet ledd. Det samme gjelder ordinær inntekt som stillingsinnehaver frivillig avstår fra. Stillingsinnehaver har selv ansvar for å melde fra om annen inntekt i etterlønnsperioden. Slik melding sendes fylkesrådets sekretariat.

Søknad om etterlønn sendes fylkesdirektør for fylkesrådsleders kontor som avgjør søknader om etterlønn.

11 Fortolkninger

Fortolkninger av reglementet gjøres av fylkesdirektør for fylkesrådsleders kontor.