Målet med ordningen
Formålet med tilskuddsordningen er å ta vare på et mangfold av verneverdige bygninger og anlegg i Akershus. Med tilskuddsordningen vil fylkeskommunen stimulere til engasjement for kulturarv, lokalsamfunnsutvikling og støtte opp om frivilligheten. Det er et mål for tilskuddsordningen å stimulere til sirkulærøkonomi, redusert forbruk og lavere klimagassutslipp gjennom fortsatt bruk eller ny bruk av verneverdige bygninger og anlegg.
Hvem kan søke?
Private eiere og brukere av verneverdige bygninger og anlegg som ligger i Akershus fylke. Private eiere og brukere kan være enkeltpersoner, stiftelser, styret i forening/ organisasjon/ sameier, og frivillige organisasjoner.
Bygninger som er fredet etter kulturminneloven kan søke støtte til istandsetting via egne tilskuddsposter og faller utenfor denne ordningen.
Tildelingskriterier
Hva kan det gis tilskudd til?
Det kan gis støtte til konkrete utbedrings-, tilbakeførings- og restaureringstiltak samt sikringsarbeid. Tilskuddsordningen er først og fremst tenkt å dekke merutgifter som følger av krav til istandsetting og materialbruk etter antikvariske prinsipper. Det vil blant annet si reparasjon av bygningsdeler framfor utskifting. Dersom enkeltdeler må byttes ut skal det benyttes samme typer materialer og utførelse som opprinnelig.
Hva gis det ikke støtte til?
Ordinært vedlikeholdsarbeid, elektriske installasjoner, standardheving og modernisering faller utenfor ordningen. Det gis normalt ikke tilskudd til bygningens interiør. Ren kopiering av kulturminner faller utenfor ordningen.
Det må søkes om tilskudd før arbeidene igangsettes. Allerede igangsatte eller avsluttede tiltak kan ikke regne med å få støtte.
Prioriterte kulturminner
Ved tildelingen vil fylkeskommunen prioritere bygninger og anlegg som enten:
- inngår i regional plan for kulturminner og kulturmiljø
- vurderes av fylkeskommunen til å ha høy kulturminneverdi
- inngår i kommunale kulturminneplaner
- er regulert til bevaring/hensynssone gjennom plan- og bygningsloven
I tillegg til bygningens/anleggets kulturminneverdi, vurderes kulturminnets tilstand, tidligere mottatte tilskudd, samt forhold som virker generelt fordyrende med hensyn til antikvariske prinsipper.
Søknadspliktige tiltak
Tiltak som er søknadspliktige etter plan og bygningsloven eller annet lovverk, må godkjennes av kommunen før prosjektstart, samt av fylkeskommunen som kulturminnemyndighet, der det er relevant.
Innhold i søknaden
Det er utformet et eget søknadsskjema som må fylles ut. Søknaden må inneholde kort beskrivelse av tiltaket og budsjett med finansieringsplan. Obligatoriske vedlegg til søknaden er tilstandsrapport, spesifisert kostnadsoverslag, tidsplan og fotografier som dokumenterer dagens tilstand og behovet for tiltak.
Slik søker du
Du søker om tilskudd via digitalt søknadsskjema.
Søk om tilskudd til verneverdige bygninger og anlegg i Akershus her
Søknadsfrist
Søknadsfristen er 1. juni 2024.
Mer informasjon om tilskuddsordningen
Les våre retningslinjer for tilskudd til verneverdige bygninger og anlegg i Akershus.
Her finner du blant annet informasjon om vilkårene som gjelder for tilskudd fra ordningen og hva du forplikter deg til som tilskuddsmottaker.
Rapportering
Har du mottatt tilskudd til verneverdige bygninger og anlegg i Akershus? Send inn rapport her:
Rapporteringsskjema for tilskudd til verneverdige bygninger og anlegg
Tilskudd fra andre
Støtte fra Akershus fylkeskommune til verneverdige bygninger og anlegg må gjerne kombineres med tilskudd fra andre ordninger, for eksempel Kulturminnefondet.