1 Om medvirkning
Hva er medvirkning?
Medvirkning er retten til å si sin mening om noe, og at meningen skal bli lyttet til.
Medvirkning er en grunnleggende forutsetning i et lokaldemokrati, og gir befolkningen muligheten til å delta og medvirke til bedre planløsninger. Ved å tilrettelegge for god og reell medvirkning inviteres innbyggerne til å kunne påvirke egen fremtid.
Målet med medvirkning er å
- Sikre gode løsninger og tjenester
- Legge til rette for at alle berørte og interesserte aktører kan komme til orde
- Fremme engasjement og være en arena for demokratisk deltakelse i samfunnet
- Få fram et godt beslutningsgrunnlag
Alle planprosesser må tilrettelegge for medvirkning
Det er et krav i plan- og bygningsloven om medvirkning i alle planprosesser (§ 5-1, 1. ledd). Som et minimum skal det orienteres om at planleggingen starter, og hva den dreier seg om.
Høringer
Det skal arrangeres en høring hvor berørte og interessenter kan gi skriftlige innspill, og det skal informeres når planen er vedtatt.
Aktiv medvirkning
Fylkeskommunen har et særlig ansvar for å sikre aktiv medvirkning fra grupper som krever spesiell tilrettelegging. Loven nevner spesielt hensynet til barn og unge, personer med funksjonsvariasjoner og/eller andre grupper som trenger tilpasning for å kunne delta i medvirkningen.
Medvirkningen må også sørge for at interessene til grupper som ikke er i stand til å delta selv blir ivaretatt.
Bidra til bærekraftig utvikling
Planlegging etter plan- og bygningsloven har som overordnet mål å skape en bærekraftig utvikling. Medvirkning er et av virkemidlene i dette arbeidet, jfr. FNs bærekraftsmål nr. 17: «Samarbeid for å nå målene».
Trinnene i «medvirkningstrappa, viser ulike grader av involvering og innflytelse, der de tre nederste trinnene er lovpålagt.
Akershus fylkeskommune ønsker reell medvirkning der alle involverte tas på alvor og blir lyttet til, og en aktiv medvirkning som i mange sammenhenger også legger opp til medvirkning utover det som er lovpålagt.
Fylkeskommunen ønsker å ha en aktiv innbyggerinvolvering, og reell medvirkning. Det betyr at man ønsker å involvere mer enn hva som beskrives i lovene.
Trinnene i «medvirkningstrappa», se illustrasjon, viser ulike grader av involvering og innflytelse man kan ha. De lovpålagte trinnene er de tre nederste.
Å involvere mer enn minimum, vil si at man ønsker en aktiv medvirkning, mer enn innsyn og informasjon.