Muntlig-praktisk eksamen i Naturfag - Privatisteksamen

Gjelder følgende fag:
NAT1007 Naturfag Vg1, studieforberedende utdanningsprogram 
NAT1008 Naturfag Vg1 BA, NAT1009 Naturfag Vg1 EL
NAT1010 Naturfag Vg1 FBIE, NAT1011 Naturfag Vg1 HO 
NAT1012 Naturfag Vg1 HDP, NAT1013 Naturfag Vg1 IM 
NAT1014 Naturfag Vg1 NA, NAT1015 Naturfag Vg1 RM 
NAT1016 Naturfag Vg1 SSR, NAT1017 Naturfag Vg1 TIF
NAT1018 Naturfag Vg3, påbygging til generell studiekompetanse

Forberedelse

Forberedelsestid: 45 minutter

Eksaminator og sensor skal lage minst tre ulike eksamensoppgaver som til sammen dekker samtlige kompetansemål i faget.

Hver eksamensoppgave består av et bredt tema som dekker minst halvparten av kompetansemålene. Sammen med temaet oppgis tre relevante forsøk/praktiske oppgaver. I tillegg oppgis relevante kompetansemål fra læreplanen. To privatister kan trekke samme oppgave.

45 minutter før eksamen trekker kandidaten et tema med tilhørende forsøk/praktiske oppgaver og kompetansemål. Kandidaten bruker forberedelsestiden til å sette seg inn i temaet og velger seg ett av forsøkene/en av de praktiske oppgavene, som skal presenteres eller demonstreres.

Eksamen

Eksamenstid: Inntil 45 minutter

5-10 minutter av eksamenstiden kan settes av til en eventuell innledning fra kandidaten. Deretter vil kandidaten bli eksaminert i kompetansemålene knyttet til temaet. Kandidaten skal også presentere eller demonstrere valgt forsøk/praktisk oppgave og kunne diskutere resultater. Inntil 15 minutter kan brukes til den praktiske delen.

Dersom kandidaten ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden. Digitale verktøy og åpent internett kan benyttes. Notater kan gjøres på papir eller digitalt. Digital kommunikasjon er tillatt, men det skal være stille i forberedelsesrommet.

Under eksamen er det kun tillatt å bruke notatene fra forberedelsestiden til en eventuell innledning. Dersom notatene er digitale, kan ikke kandidaten bruke digitale verktøy til noe annet enn å se på notatene sine eller utføre praktiske oppgaver. Resten av eksaminasjonen gjennomføres uten hjelpemidler, men utstyr til forsøk/praktisk oppgave vil være tilgjengelig i eksamenslokalet.

Det er ikke tillatt å bruke internett eller kommunisere med andre under selve eksamen.

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Akershus fylkeskommune legges ved oppgavesettet. 

Sensur

Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplan

Læreplan i naturfag (NAT01-04) (udir.no)

Vurderingskriterier til muntlig-praktisk eksamen i naturfag

Kompetanse vist muntlig

Vurderingskriterier til muntlig-praktisk eksamen i naturfag - kompetanse vist muntlig
Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Kandidaten bruker enkelte fagbegrep i riktig sammenheng, og kan gjengi noe fagkunnskap med et hverdagslig språk. Kandidaten bruker noen fagbegrep og viser god fagkunnskap ved å identifisere og diskutere enkle sammenhenger mellom ulike deler av faget med et enkelt faglig språk. Kandidaten har en relevant bruk av fagbegrep og viser solid fagkunnskap ved å identifisere og diskutere sentrale sammenhenger mellom ulike deler i faget med et presist faglig språk og uttrykksformer.
Kandidaten har en enkel fremstilling av oppgavens tema og relaterer temaet til noen av kompetansemålene gitt i oppgaven. Kandidaten resonnerer og argumenterer for innholdet i oppgavens tema og relaterer temaet til kompetansemålene gitt i oppgaven. Kandidaten drøfter og vurderer innholdet i oppgavens tema og relaterer temaet til kompetansemålene gitt i oppgaven. Kandidaten knytter temaet opp mot kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner.
Kandidaten finner og bruker informasjon og faglige argumenter knyttet til naturfaglige temaer. Kandidaten vurderer og bruker informasjon og faglige argumenter knyttet til naturfaglige temaer. Kandidaten er delvis kritisk til informasjonen og argumentene. Kandidaten sammenligner, vurderer og bruker informasjon og faglige argumenter knyttet til naturfaglige temaer. Kandidaten er kritisk og drøfter informasjonen og argumentene.
Kandidaten svarer på oppfølgingsspørsmål på en enkel måte og kan til en viss grad gjøre rede for egne holdninger og valg. Kandidaten driver delvis fagsamtalen selvstendig og kan beskrive, vise forståelse, formidle kunnskap og gjøre rede for egne holdninger og valg. Kandidaten driver fagsamtalen selvstendig, ved å beskrive, vise forståelse, formidle kunnskap, utvikle spørsmål, argumentere, forklare, reflektere og begrunne egne holdninger og valg.

Kompetanse vist ved praktisk/eksperimentelt arbeid

Vurderingskriterier til muntlig-praktisk eksamen i naturfag - kompetanse vist ved praktisk/eksperimentelt arbeid
Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Kandidaten bruker programmering eller andre digitale ferdigheter til å demonstrere et naturvitenskapelig fenomen. Kandidaten forstår og bruker programmering eller andre digitale ferdigheter til å forklare et naturvitenskapelig fenomen. Kandidaten forstår, skaper og bruker programmering eller andre digitale ferdigheter, og vurderer styrker og svakheter ved hvor godt digitale løsninger er egnet til å forklare et naturvitenskapelig fenomen.
Kandidaten klarer å gjennomføre elle demonstrere forsøk/praktisk oppgave med veiledning og kan med dette utforske noen enkle spørsmål og hypoteser. Kandidaten gjennomfører eller demonstrerer forsøk/praktisk oppgave med en viss grad av selvstendighet og har en viss grad av utforskende tilnærming til spørsmål og hypoteser. Kandidaten gjennomfører eller demonstrerer forsøk/praktisk oppgave med en stor grad av selvstendighet og har en utforskende tilnærming til spørsmål og hypoteser.
Kandidaten har en viss grad av risikovurdering. Kandidaten vurderer forsøk/praktisk oppgave ut ifra risiko, og er delvis bevisst på dette under gjennomføringen av forsøket. Kandidaten vurderer forsøk/praktisk oppgave ut ifra risiko, og er bevisst på dette under selve gjennomføringen av forsøket.
Kandidaten kan med veiledning bruke forsøksresultatet for å trekke en konklusjon. Kandidaten bruker forsøksresultatet til å trekke en konklusjon. Kandidaten bruker forsøksresultatet til å drøfte hypotesen og kan trekke en konklusjon basert på riktig tolkning av resultatet.

Helhetlig kompetanse

Eksamenskarakteren gis som en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen.