9.1 Frivillighet og idrett
Akershus er helt avhengig av de mange tusen enkeltpersonene som gjør en uvurderlig frivillig innsats for sine lokalsamfunn på mange ulike vis. Det gjelder innen idrett, kor, korps, ungdomsarbeid, integrering, inkludering og mange andre ting. Uten frivilligheten og dugnadsånd stopper samfunnet opp. Gjennom frivilligheten får vi et bredere og mer mangfoldig tilbud som bidrar til utvikling av kreativitet og skaperkraft.
Fylkesrådet vil legge til rette for at frivilligheten i Akershus har gode arbeidsvilkår, og for at den kan fortsette å være fri og villig. Blant annet er det viktig at lokalene til de videregående skolene i Akershus skal være gratis tilgjengelig for frivillighet, lag og foreninger på kveldstid og i helgene. Fylkesrådet vil at Akershus skal skape gode arenaer og former for samarbeid med frivilligheten, på frivillighetens premisser.
Idretten er Norges største folkebevegelse og bidrar til god folkehelse, deltakelse og inkludering. Både idrett og friluftsliv bidrar til bedre livskvalitet og bedre helse. Friluftsområder må sikres gjennom riktig arealplanlegging. Vern av naturområder ikke skal være til hinder for å bruke dem som friluftsområder. Fylkeskommunen spiller en viktig rolle som støttespiller for frivillige organisasjoner og for sikring, drift og tilrettelegging av friluftsområder, og gjennom tildeling av tippemidler. Friluftsrådene og friluftsorganisasjonene er viktige aktører på området, og fylkesrådet vil samarbeide tett med friluftsrådene og friluftsorganisasjonene i dette arbeidet. Akershus har ansvar for å styrke og støtte idretten på fylkesnivå og for å sikre gode vilkår for idrettstalenter og idrettsarrangementer.
Fylkesrådet vil
- Styrke samarbeidet med og støtten til de frivillige organisasjonene
- At spillemidlene til anlegg for idrett, fysisk aktivitet, og friluftsliv blir fordelt på en god og forutsigbar måte, og åpne for at idrettskretsen kan være høringsinstans ved fordeling av spillemidlene til idrettsanlegg i fylket.
- Legge til rette for utbygging og utvikling av lokale og regionale turløyper og andre tiltak som fremmer friluftsliv, herunder legge til rette for stier og rekreasjonsløyper for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
- Sikre og styrke allemannsretten og legge til rette for at allemannsrettens innhold blir kjent.
- Opprette en særskilt ordning for støtte til organisasjoner og fellesskap sitt arbeid med integrering og inkludering.
- Igangsette arbeidet med å opprette et fylkeskommunalt fritidsstipend som et tiltak mot utenforskap for barn og unge.
- Jobbe videre med gode ordninger for å støtte oppunder det frivillige arbeidet med Oslofjorden. Frivilligheten har en stor rolle i arbeidet med å redde Oslofjorden, gjennom strandrydding og lignende.
9.2 Folkehelse
FNs bærekraftmål nr. 3 «God helse og livskvalitet» skal være førende for fylkets arbeid. God helse er grunnleggende for innbyggernes mulighet til å nå sitt fulle potensial og for å bidra til utvikling i samfunnet. Fylkesrådet vil legge til rette for at alle skal kunne leve et aktivt liv i hverdagen, gode muligheter for idrett og friluftsliv og at alle, uansett alder og helse, kan benytte seg av tilbudene i samfunnet.
Fylkesrådet vil
- Videreutvikle skolehelsetilbudet ved de videregående skolene og styrke samarbeidet med skolehelsetjenesten i kommunene for å redusere frafallet i videregående skole og fremme barn og unges fysiske og psykiske helse.
- Utvikle en egen ungdomshelsestrategi.
- Arbeide aktivt mot rus-, tobakks- og spillproblematikk i de videregående skolene.
- Videreføre arbeidet med universell utforming slik at alle fylkeskommunale bygg er tilgjengelige for alle.
- Støtte opp under planlegging og arbeid med utfartsparkering for friluftsliv.
- Ta initiativ til samarbeid om utvidelse av samtaletilbudet 13-20, etter modell fra Bærum, i de tre regionene i fylket. Dette er et gratis samtaletilbud for unge mellom 13 og 20 år, og er en del av Den norske kirkes diakonale tjeneste.
- Videreføre arbeidet med selvmordsforebygging som er igangsatt i Viken.
9.3 Tannhelse
Tannhelsetjenesten er en viktig del av det fylkeskommunale tjenestetilbudet. Den har ansvar for koordinering av all offentlig og privat tannhelsetjeneste i fylket. Virksomheten skal sørge for at tannhelsetjenester er tilgjengelige for alle som bor eller oppholder seg i fylket. Fylkesrådet ønsker å sikre attraktive klinikker for å rekruttere dyktige medarbeidere.
Fylkesrådet vil
- At tannhelsetjenesten i Akershus skal ha høy kompetanse, tilstrekkelig ressurser og moderne utstyr.
- At tannhelsetjenesten skal være lett tilgjengelig for innbyggerne.
- Styrke tannhelsetilbudet til tortur- og voldsutsatte og pasienter med sterk angst for tannbehandling.
- Styrke tannhelsetilbudet til innsatte i fengsler.
- Sikre tilstrekkelig informasjon til de gruppene som har krav på å få dekket tannbehandling.
- Tilføre tilbudet med tannbehandling under narkose tilstrekkelige ressurser slik at barn og utsatte grupper slipper lang ventetid for helt nødvendige tjenester, og sikre narkosetilbudet for mennesker med nedsatt funksjonsevne.