Politisk plattform for fylkesrådet 2023-2027

6 Oslofjorden

Det bor nesten to millioner mennesker rundt Oslofjorden. For svært mange innbyggere i Akershus er Oslofjorden en av de største ressursene for næring, fritid og rekreasjon. Regjeringen Solbergs «Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden» slår fast at målet er en ren og rik fjord som er tilgjengelig for alle. Fylkesrådet vil intensivere oppfølgingen av denne planen. 

Fylkeskommunen bør ha et stort kompetansemiljø innen vannforvaltning, og kan være en verdiøkende samarbeidspartner med NIVA, Oslofjorden Friluftsråd, Oslofjordrådet, Miljødirektoratet, kommunene og de andre fylkeskommunene som sogner til fjorden. Det er nå en allmenn oppfatning om at Oslofjorden er i krise, at tiltak er nødvendig, og at det haster. Fylkesrådet ønsker å ta lederrollen i dette arbeidet.

Fylkesrådet mener at et forpliktende samarbeid mellom alle forvaltningsnivåer, næringslivet og Oslofjordrådet kan skape gode, varige løsninger. Oslofjorden er et nasjonalt anliggende, hvor alle som forurenser, inkludert staten, må være med og betale om vi skal kunne friskmelde fjorden. Fylkesrådet mener det må bevilges betydelige midler over statsbudsjettet til å ruste opp kommunenes avløpsrenseanlegg. 

Fylkesrådet vil ta initiativ til å involvere kommunene til et bredt samarbeid om et investeringsprogram for opprustning/oppgradering av nitrogenrensing i avløpssektoren, i likhet med for eksempel samarbeidet VEAS i Indre Oslofjord, og legge til rette for mer offentlig-privat samarbeid og næringsutvikling basert på ressursene i renseanleggene. Det må arbeides for beslutninger som snarest begrenser, renser og, der det er nødvendig, stanser, utslipp fra avløpsrenseanlegg, næringsliv og jordbruk. Fylkesrådet vil bidra og være en pådriver overfor kommunene for at kommunene skal registrere og ta vare på kantsoner, elver, bekker og våtmarksområder og følge opp avrenning fra landbruk og andre naturinngrep.

Friluftslivet langs sjøen må sikres. I samarbeid med kommunene må Akershus fylkeskommune følge nasjonale forventninger om helhetlig planlegging av land- og sjøareal. Fylkesrådet vil arbeide for et sammenhengende og forbedret kyststinett, og bidra til streng praktisering av plan og bygningslovens forbud mot bygging i strandsone, og bidra til å sikre strandarealer for allmenheten. 

Insentivene for kommunene for storskala fjordrydding skal styrkes, og det skal arbeides sammen med kommunene for gode og avgiftsfrie innleveringsordninger for avfallet, samt kapasitet til å motta septik fra fritidsbåter. Frivilligheten spiller en viktig rolle i fjordryddingsarbeidet, og fylkesrådet ønsker å støtte opp om og styrke dette arbeidet.

Fylkesrådet vil arbeide for at Kystverket ikke gjennomfører ny kystfarled for nyttetrafikk i Vestfjorden vest for Håøya. Videre skal det ta initiativ til at det etableres et obligatorisk, nasjonalt register for alle fritidsfartøy, inklusive vannscootere, samt at det innføres vrakpant for fritidsfartøy.

Fylkesrådet ønsker at det lages større vernesoner i Oslofjorden der fangst og fiske er forbudt frem til et sunt liv i fjorden er gjenopprettet. Arbeidet må være basert på forskning og skje i dialog med fiskerinæringen. Opprettelse av flere reservater kan være aktuelt, for eksempel for hummer og fisk, og bygging av rev og ålegressenger.

Båttrafikken på Oslofjorden skal bli utslippsfri. Fylkesrådet vil se på hvordan det kan bidra til flere lademuligheter for fritidsbåtene. 

Fylkesrådet vil opprette et fond som skal være et virkemiddel for å løse utfordringer innenfor klima, miljø og natur generelt og Oslofjorden spesielt, og som dessuten skal bidra til grønn nærings- og landbruksutvikling. For landbruket vil det særlig kunne innebære nye/alternative fangvekster og metoder for å unngå høstpløying og overgjødsling, og mer innovasjon i landbruksdriften, herunder erfaringsutveksling og rådgivning.