Retningslinjer for kunstforvaltning i Viken fylkeskommune

2 Formål

Viken fylkeskommunes kunstsamling består av kunstsamlingene til de tre tidligere fylkeskommunene Akershus, Buskerud og Østfold. Samlingen inneholder om lag 6 000 verk og har samlet sett høy kunsthistorisk og økonomisk verdi. Kunsten i samlingen er utplassert og tilgjengelig for alle som ferdes i Viken fylkeskommunens eiendommer, både i offentlige bygg og uterom.

I temastrategien for kunst og kultur 2022-2025, (side 13, punkt 4.1.3) fremheves Viken fylkeskommunes ansvar tilknyttet ivaretakelse, formidling og tilgjengeliggjøring av kunstsamlingen for Vikens befolkning. Politisk sak 201/2022 Retningslinjer for Viken fylkeskommunes kunstordning- innkjøp av kunst og kunst i offentlig rom ble vedtatt i oktober 2022, og skal sørge for at alle innkjøp til kunstsamlingen er relevante og av høy profesjonell kvalitet. Med dette følger en rekke forvaltningsoppgaver og ansvar.

Retningslinjene for kunstforvaltning har som formål å sørge for god og forutsigbar forvaltning av en stor og mangfoldig kunstsamling som befinner seg på mange ulike eiendommer, der mange mennesker ferdes.

Retningslinjene skal sørge for at Viken fylkeskommune forvalter kunstsamlingen i tråd med åndsverkloven, som forplikter fylkeskommunen til å beskytte kunstverkene mot krenkende bruk. Retningslinjene skal forhindre at kunstverk blir skadet, forfaller eller forsvinner gjennom avklarte roller, ansvarsfordeling, og gode kunstforvaltningsrutiner. Retningslinjene skal sørge for at Viken fylkeskommune har kontroll over kunstsamlingen, og at kunstverkene framstår i god stand og tydelig merket med kunstners navn i tråd med åndsverkloven.

Retningslinjene er utformet for å kunne benyttes i de nye fylkeskommunene Akershus, Buskerud og Østfold.

2.1 Om kunstsamlingen

Viken fylkeskommunes kunstsamling består av kunstverk som har tilkommet fylkeskommunens eie gjennom innkjøp, gaver eller gjennom ordningene for kunst i offentlige rom (utsmykking)¹. Kunstverkene i samlingen er av ulik kulturhistorisk og økonomisk verdi, og av ulike material, teknikker og genre.

Viken fylkeskommunes kunstsamling er registrert i et eget kunstregister fordelt på de tre kunstsamlingene fra Akershus, Buskerud og Østfold fylkeskommune. Kunstregisteret krever jevnlig oppdatering og årlig gjennomgang, for å ha oversikt over alle kunstverk, deres plassering og tilstand.

Samlingen består av alt fra malerier, grafikk, tegninger, skulpturer, fontener, veggmalerier, utendørsverk, relieffer, installasjoner, videokunst, lydkunst, glasskunst, keramikk, tekstil, kunsthåndverk, designobjekter med mer. De fleste kunstverkene befinner seg på de videregående skolene og på fylkeshusene. I tillegg er det en del kunst plassert i det offentlige rom tilknyttet fylkesveier og kollektivknutepunkt.

En stor del av samlingen består av kunst som er bygningsintegrert, enten utendørs som for eksempel skulptur på sokkel eller relieff på fasade, eller innendørs som for eksempel et veggmaleri eller en installasjon. Samferdselsanlegg har også stedsintegrert kunst i for eksempel rundkjøringer og veianlegg. Samlingen har mange kunstverk innendørs som ikke er fastmonterte, og disse blir videre i retningslinjene kalt enkeltverk. Dette kan være malerier eller grafikk i glass og ramme, eller mindre objekter som keramiske vaser og lignende. Enkeltverkene er lett å flytte på, noe som også gjør at de er lette å håndtere ved ombygginger, oppussinger og flyttinger, men som også kommer lettere på avveie og er utsatt for tyveri og skader. Den bygningsintegrerte og stedsintegrerte kunsten er fastmontert, noe som gjør at den er lettere å ha kontroll på, men mer krevende å ta hensyn til ved ombygginger, oppussinger og flyttinger.

¹Viken fylkeskommune har egne retningslinjer for kunst i offentlig rom, som er et satsningsområde i Temastrategi for kunst og kultur 2022-2025.