Retningslinjer for kunstforvaltning i Viken fylkeskommune

5 Håndtering av kunstsamlingen

5.1 Flytting av kunstverk

Seksjon kulturutvikling skal konsulteres i forkant av flytting av kunst fra ett bygg til et annet, eller ved flytting av kunst innendørs og utendørs. Ved ombygging, ommøblering eller større endringer i bygg, skal plan for kunsten lages i samråd med kunstfaglige rådgivere. Virksomheten som ønsker å flytte kunstverk plikter å organisere transport i samråd med seksjon kulturutvikling (se punkt 5.3). Når flyttingen er kjent, skal seksjon kulturutvikling varsles uten ugrunnet opphold og senest innen fire uker før flytting gjennomføres.

5.2 Lagring av kunstverk

I all hovedsak vil Viken fylkeskommunes kunstsamling være utplassert i offentlige rom og ikke befinne seg på lager (se punkt 2 og 2.1). Det vil likevel være behov for lager til mellomlagring av kunst. Seksjon kulturutvikling skal alltid konsulteres for å sikre forsvarlig lagring av kunstverk som inngår i Viken fylkeskommunes kunstsamling. Kunstverk skal ikke lagres hos andre virksomheter med mindre annet er avtalt med seksjon kulturutvikling (se punkt 5.2). Ved større ombygginger skal det lages en plan for forsvarlig lagring av kunsten.

Fylkeshusene skal ha egnede lokaler for mellomlagring av kunstverk fra Viken fylkeskommunes kunstsamling (se punkt 4.2).

5.3 Transport av kunstverk

All transport av kunstverk skal utføres i samråd med seksjon kulturutvikling, og transport og transportforsikring bekostes av virksomheten som har kunst utplassert.

5.4 Retur av kunstverk

Dersom en virksomhet ønsker å returnere kunstverk tilhørende Viken fylkeskommunes kunstsamling, skal seksjon kulturutvikling kontaktes skriftlig før innlevering avtales. Virksomheten skal sammen med seksjon kulturutvikling lage en plan for returnering av kunsten. Seksjon kulturutvikling kan be om en tilstandsvurdering før returen kan skje.

Alle henvendelser til seksjon kulturutvikling om retur av kunstverk skal gå gjennom den kunstansvarlige hos virksomheten. Transport skal foregå på en kunstfaglig forsvarlig måte godkjent av seksjon kulturutvikling, og bekostes av virksomheten (se punkt 5.3).

5.5 Utlån av kunstverk

Utlån av kunstverk skal kun foretas av seksjon kulturutvikling. Forespørsel om utlån til utstillinger og lignende henvises til seksjon kulturutvikling. Transportkostnader inkludert transportforsikring skal dekkes av låntaker.

5.6 Bygningsmessige inngrep og endringer

Dersom det av tekniske eller bygningsmessige årsaker blir nødvendig å gjøre inngrep i eller endre bygningsintegrert kunst eller endre omgivelsene til et kunstverk, skal seksjon kulturutvikling konsulteres i god tid før dette planlegges gjennomført. Det samme gjelder for endringer i bygningsmiljø eller innredning som reduserer omgivelsens egnethet for kunstverket.

Dersom inngrep eller endringer berører kunstverk i bygg, anlegg eller uterom som er fredet, vernet eller har historisk verdi, skal avdeling kulturarv konsulteres i god tid før tiltaket igangsettes.

5.7 Avhending av kunst

Med en god forvaltning av kunstsamlingen kan det være behov for å avhende kunst. Eksempler på dette er kunstverk laget av materialer som ikke er holdbare utover en viss tid, kunstverk som ikke er mulig å bevare og konservere, eller kunstverk som av andre grunner ikke egner seg for utplassering i fylkeskommunens eiendommer.

All fjerning, kassasjon, omplassering, salg og donasjoner av kunstverk skal kun håndheves av seksjon kulturutvikling. Seksjon kulturutvikling har ansvar for å lage en plan for avhending av kunst.

Ved avhending kommer bestemmelsene i åndsverkloven til anvendelse. Kunstner eller rettighetshaver skal orienteres i forkant. Seksjon kulturutvikling skal dokumentere alle forhold rundt en slik sak.

5.8 Innkjøp av kunst og kunstgaver

Innkjøp av kunstverk til Viken fylkeskommune skal gjennomføres i henhold til Retningslinjer for Viken fylkeskommunes kunstordning – innkjøp av kunst og kunst i offentlig rom.

Seksjon kulturutvikling skal orienteres skriftlig om alle kunstinnkjøp utover kunstordningen, og avgjør om disse skal inngå i Viken fylkeskommunes kunstsamling.

Ved mottak av kunstgaver skal seksjon kulturutvikling orienteres skriftlig om gaven. Seksjon kulturutvikling avgjør om kunstgaven skal inngå i Viken fylkeskommunes kunstsamling.