Retningslinjer for kunstforvaltning i Viken fylkeskommune

7 Skader, tap, forsikring

7.1 Skader og større utbedringer

Dersom et kunstverk som er tilgjengelig for allmenheten har skader eller bærer preg av dårlig/mangelfullt vedlikehold, kan dette være i strid med åndsverkloven som skal beskytte mot krenkende bruk av kunstverk.

Ved skader på kunstverk skal virksomheten varsle seksjon kulturutvikling umiddelbart. Utbedring av skader skal kun foretas etter kunstfaglige råd, og av fagpersoner med relevant kompetanse.

Seksjon kulturutvikling skal varsles dersom det er behov for større utbedringer. Seksjon kulturutvikling skal vurdere tilstanden og anbefale tiltak for utbedring.

Virksomheten som har kunsten utplassert er økonomisk ansvarlig for både vedlikehold av kunstverkene og håndtering av eventuelle skader på disse.

7.2 Virksomhetens ansvar for tap av kunstverk

Virksomheten som har kunst utplassert kan på bakgrunn av konkret vurdering bli økonomisk ansvarlig for tap av kunstverk.

7.3 Tyveri og hærverk

Ved tyveri og grovt hærverk skal seksjon kulturutvikling varsles umiddelbart. Deretter skal virksomheten i samarbeid med seksjon kulturutvikling vurdere politianmeldelse.

7.4 Forsikring

Forsikring handler i utgangspunktet om økonomisk erstatning når skade skjer. Definisjonen på skade er hendelse som skjer «plutselig og uforutsett med yte årsak». Slitasje, konservering/restaurering og simpelt tyveri, vil ikke være dekket av forsikring.

Viken fylkeskommune har ikke tegnet egen forsikring for kunstsamlingen.

Kunsten som er plassert innendørs vil være medforsikret som del av «maskiner, inventar og løsøre» og være dekket av forsikring under bygningsskade (ved vann, brann, innbrudd, hærverk ved innbrudd).

Kunst som er plassert utendørs er som hovedregel ikke forsikret.

For forsikring av spesielt verdifulle gjenstander, kan det vurderes å etablere kunstforsikring hos selskaper som er spesialister på dette produktet.