Retningslinjer for Viken fylkeskommunes kunstordning

1 Formål og definisjon

Viken fylkeskommunes kunstordning skal bidra til at profesjonell kunst preger og forbedrer Viken fylkeskommunes offentlige bygg og uterom til glede for et allment publikum, og skal stimulere til økt interesse for kunst som beriker, engasjerer, skaper refleksjon og bidrar til nye arenaer for kunstopplevelser.

Videreutvikling og forvaltning av Viken fylkeskommunes kunstsamling (1) er definert som en prioritert oppgave (2), og kunstordningen skal sørge for at alle innkjøp til kunstsamlingen er relevante og av høy profesjonell kvalitet.

Kunst i offentlig rom gir tilgang til kunst utenfor institusjonene, og er plassert i bygninger og offentlige rom hvor folk ferdes, for eksempel i parker, offentlige bygg og kollektivknutepunkter (3). Dette sikrer at et allment publikum, særlig barn og unge, har tilgang til kunst av høy kvalitet uavhengig av sosial- og kulturell bakgrunn. Gjennom å berike omgivelsene med stedsspesifikke og tilrettelagte kunstopplevelser, har kunst i offentlig rom en stor samfunnsverdi for folkehelse og like muligheter, i by- og stedsutvikling, for identitetsskaping, som formidlingsarena og som kulturytring.

Kunst i offentlig rom er definert som et satsningsområde i fylkeskommunens Temastrategi for kunst og kultur 2022-2025 (PDF, 767 kB) (4). Som en del av kulturstrategiens måloppnåelse, skal kunst i offentlig rom bidra til å skape et samfunn som fremmer ytringsfrihet, skaperkraft, kompetanse og verdiskaping, og som utvikler levende og attraktive byer og distrikter, samt gir økt livskvalitet, deltagelse og likeverd. Kunst i offentlig rom har en sentral rolle for utviklingen av Viken som en attraktiv region, og preges av innovasjon og utforskning som kobler kunstnerisk praksis til by- og stedsutvikling på et internasjonalt nivå.

Kunstordningen er et viktig ledd i profesjonaliseringen og kompetansehevingen av det visuelle kunstfeltet, som gjennom kunstnerisk praksis styrker de fysiske og visuelle kvalitetene i by- og stedsutvikling.  

Kunstordningens formål oppnås ved nye kunstprosjekter, ved innkjøp av ferdigprodusert kunst og gjennom forvaltningen og formidlingen av kunsten (5). 

  1. Viken fylkeskommunes kunstsamling består av Akershus, Buskerud og Østfold fylkeskommunes kunstsamling.
  2. Temastrategi for kunst og kultur 2022-2025 s. 13.
  3. I Viken fylkeskommune er bygninger og offentlige rom i hovedsak tilknyttet videregående skoler, tannklinikker, fylkesveier, kollektivterminaler og administrasjonsbygg.
  4. Temastrategi for kunst og kultur 2022-2025 s. 25-27.
  5. Det vises til egne retningslinjer for forvaltning av Viken fylkeskommunes kunstsamling.