Retningslinjer for Viken fylkeskommunes kunstordning

2 Virkeområde

Retningslinjene for Viken fylkeskommunes kunstordning gjelder for alle fylkeskommunale virksomheter i Viken, og omfatter alle investeringer i nye kunstprosjekter (kunst i offentlig rom) eller innkjøp av ferdigprodusert kunst som inngår i Viken fylkeskommunes kunstsamling.  

Retningslinjene gjelder også for kjøp av kunstgaver. 

2.1 Kunst i offentlig rom – nye kunstprosjekter

Samtidig som det fastsettes prosjektkostnad (6) for fylkeskommunale byggeprosjekt, skal 1-1,5 % eks. mva. avsettes til nye kunstprosjekter (7). Ved særskilt representativitet, bør høyere prosentsats vurderes.

Retningslinjene gjelder for alle nye kunstinvesteringer i Viken fylkeskommune, og kommer til anvendelse i vedtak om investering i fylkeskommunale nybygg, tilbygg, ombygginger og rehabiliteringer av: videregående skoler, kollektivterminaler, tannklinikker og administrasjonsbygg.

Retningslinjene gjelder også for leide bygg og prosjekter som realiseres ved offentlig- privat samarbeid (OPS), eksempelvis bygg som realiseres i privat regi, men har en offentlig funksjon og hvor fylkeskommunen har forpliktet seg til et langsiktig leieforhold.  

I tillegg gjelder retningslinjene dersom det i utvalgte samferdselsprosjekt i Viken fylkeskommune gjennomføres kunstprosjekter, for eksempel i egnede rundkjøringer.  

Dersom fylkeskommunen gjennomfører kunstprosjekter i samarbeid med andre fylkeskommuner eller kommuner hvor begge er å anse som oppdragsgiver eller part, og hvor samarbeidspart har egne retningslinjer, skrives en samarbeidsavtale som ivaretar begge parters retningslinjer. 

2.2 Innkjøp av kunst og kunstgaver

Retningslinjene gjelder også for alle innkjøp av kunst eller kunstgaver som ikke er omfattet av avsetning i fylkeskommunale byggeprosjekt. 

6 Prosjektkostnader defineres som avsatte midler til byggeprosjektet. Det vil si avsatte midler av byggekostnadene i entreprisen, og ikke av totalrammen for byggeprosjektet. For eksempel eventuelle tomtekostnader tas ikke med i avsetningen til kunst.

7 Avsetningen på 1–1,5% vurderes fra prosjekt til prosjekt, men for Buskerud fylkeskommune skal den alltid være minimum 1,5%.