Retningslinjer for Viken fylkeskommunes kunstordning

3 Omfang og vilkår

Samtidig som det fastsettes kostnadsramme for fylkeskommunale byggeprosjekt som nevnt i punkt 2, avsettes 1-1,5 % eks. mva. av byggekostnadene i byggeprogrammet til kunst (8).  

Det kan i tillegg søkes om tilleggsmidler fra for eksempel KORO (Statens organ for Kunst i offentlige rom) eller andre tilskuddsordninger, i de tilfeller hvor det er aktuelt.  

Denne summen innbefatter alle utgifter til innkjøpet eller kunstprosjektet, inkl. kunstnerhonorar, produksjonskostnader, konsulentbistand, konkurransehonorar, tilpassinger og montering, frakt, forsikringer, dokumentasjon, formidling, skilting, 5 % kunstavgift og andre direkte kostnader i kunstprosjektet.

Kunstbudsjettets størrelse har betydning for hvordan kunstprosjektet er organisert, for mest hensiktsmessige utnyttelse av ressursene: 

  • Prosjekter eller innkjøp hvor kunstbudsjettet er under 200 000 kroner, gjennomføres av ansvarlig administrativ enhet (9) og en mindre innkjøpskomite (se punkt 4.1). 
  • I prosjekter hvor kunstbudsjettet er over 200 000 kroner, skal det nedsettes et kunstutvalg (se punkt 4.2).
  • I prosjekter hvor kunstprosjektet er over 500 000 kroner, skal det gjennomføres konkurranse (se punkt 6.3).
  • I prosjekter hvor kunstbudsjettet er over 800 000 kroner, skal det benyttes ekstern kunstkonsulent (se punkt 4.3). Bruk av ekstern kunstkonsulent kan vurderes også i mindre prosjekter. 

Oversikt over forholdet mellom kunstbudsjett og organisering

Oversikt over forholdet mellom kunstbudsjett og organisering
Kunstbudsjett Organisering av kunstprosjektet
Mindre enn kr 200 000 Kunstprosjektet gjennomføres uten kunstutvalg
Større enn kr 200 000 Kunstprosjektet gjennomføres med kunstutvalg
Større enn kr 500 000 Kunstprosjektet skal gjennomføres med konkurranse
Større enn kr 800 000 Kunstprosjektet skal benytte ekstern kunstkonsulent (10)

Ansvarlig administrativ enhet (11) i fylkeskommunen har den kunstfaglige prosjektledelsen for alle nye kunstprosjekter og innkjøp, og er prosjektkoordinator for kunstprosjektene i samarbeid med byggherre (12).

I alle nye kunstprosjekter koblet til avsetning i byggeprosjekt, har byggherre ansvar for prosjektgjennomføringen, herunder budsjett og utbetalinger, og inngår alle formelle og bindende avtaler med kunstnere og andre samarbeidspartnere, bl.a. kontraktsinngåelse, utbetalinger etc. i samarbeid med ansvarlig administrativ enhet.

Ved andre ordinære innkjøp skal ansvarlig administrativ enhet gjennomføre og tilrettelegge innkjøpet.

Alle innkjøp, uansett budsjettstørrelse, skal utføres og håndteres med kunstfaglig kompetanse13.

Ferdige kunstverk registreres som en del av Viken fylkeskommunes kunstsamling og forvaltes etter gjeldende retningslinjer. 

8 Ibid. 

9 Enheten skal ha kunstfaglig kompetanse og kunnskap om Viken fylkeskommunes kunstsamling.

10 Ansvarlig administrativ enhet i fylkeskommunen avgjør om det skal benyttes ekstern kunstkonsulent også i mindre oppdrag. Terskelverdien er satt for å sikre profesjonell kunstfaglig prosjektledelse, og at midlene i mindre prosjekter i hovedsak går til innkjøp og produksjon av ny kunst, så lenge det kan sikres kunstfaglig kompetent prosjektledelse fra administrasjonen.

11 Enheten skal ha kunstfaglig kompetanse og kunnskap om Viken fylkeskommunes kunstsamling.

12 Byggherre representeres av den aktuelle prosjektleder for byggeprosjektet i Viken fylkeskommune fra for eksempel eiendomsavdelingen eller samferdsel.

13 Dokumentert kunstfaglig utdanning på masternivå.